Stamboom familie van Elsacker
aantekeningen bij het onderzoek naar de stamboom / het geslacht van Elzakkers
en aanverwante families


versie 08 mei 2018

   Van Elzakker, een Halsterse horecafamilie

   een krantenartikel uit BN DeStem 2012.
   door Mariëtte den Engelse, vrijdag 17 oktober 2008     Van Elzakker, een Halsterse horecafamilie


     HALSTEREN - Eens iets doen met alle cafés uit Halsteren.
     Het idee leefde al langer binnen de werkgroep genealogie van heemkundekring Halchterth. Alle cafés bleek uiteindelijk een brug te ver.

     "We hebben een willekeurige selectie gemaakt", vertelt Richard Akkermans die al veertien jaar in de werkgroep genealogie zit.

     De keuze viel op de cafés Vogelenzang, Tivoli, Vossenjacht, Molenzicht, Excelsior en De Veehandel.

     Vogelenzang is inmiddels een cafetaria in de Dorpsstraat. Maar op de gevel staat nog steeds Station Vogelenzang. De tram die vroeger door de Dorpsstraat reed, stopte voor café Vogelenzang. "Daar was een overstapplaats. Er waren twee lijnen. De ene tram reed van Bergen op Zoom naar Tholen, de andere van Bergen op Zoom naar Steenbergen", weet Akkermans. "Was je gestrand dan kon je in Vogelenzang ook nog overnachten."

     De werkgroep genealogie doet eigenlijk onderzoek naar stambomen en familiegeschiedenissen. De link met cafés is onder meer gevonden via de familie Van Elzakker. Een Halsterse familie die vier cafés heeft gehad. Akkermans deed onderzoek naar de familie samen met Joop van Elzakker, zelf ook een van de nazaten van de familie.

     Het oudste café werd in 1901 gekocht door Petrus van Elzakker. "Hij begon in café Ons genoegen aan de Steenbergseweg. Het was een boerenbedrijf met een café erbij. Dat zag je vroeger wel vaker. Bij café Excelsior was dat ook zo. De man runde de boerderij, de vrouw stond achter de toog."

     Café Ons Genoegen werd later café de Oude Molen. Het café bestaat niet meer. Wel is het nog een boerenbedrijf. Aspergeteler Kees Van Tiggelen teelt er de Brabantse Walasperge. Tegenover Van Tiggelen staat ook nog steeds het pand waar vroeger brouwerij De Halve Maan in zat. Ook daar heeft de heemkundekring materiaal van gevonden. "Dat was praktisch hé, een brouwerij tegenover een café." Op de schuur staat in smeedijzer nog steeds de naam Halve Maan en in het stucwerk boven de hoofdingang is een halve maan afgebeeld.

     Zoon Marinus van Elzakker heeft café Ons Genoegen nog overgenomen van zijn vader. Ook de andere zoons gingen in de horeca. Voor zoon Johannes van Elzakker liet vader Petrus in 1904 café Excelsior bouwen. Het café stond aan de Buurtweg. "Het was in die tijd echt een trekpleister voor de buurtbewoners."

     Café Excelsior is in 1972 gesloopt. Het moest wijken voor de nieuwbouw van wijk De Rode Schouw. "Op de plek waar nu het Quirinuskapelletje staat stond vroeger het café. Of in ieder geval daar in de buurt." Het café bleef lange tijd in de familie. Van Johannes ging het over op diens zoon Petrus en ook daar weer een zoon van, eveneens een Petrus, heeft in het café gezeten. Deze Petrus of Piet of in de volksmond beter bekend als Peer Waai is nu de uitbater van café Molenzicht.

     Naast Marinus en Johannes had Petrus nog een zoon die luisterde naar de naam Martinus. Hij kocht in 1933 café De Veehandel in de Dorpsstraat. Het café stond tegenover het raadhuis. Hij deed het café in 1939 alweer van de hand. Kennelijk beviel de horeca hem niet al te best.

     Café De Veehandel werd later café Staminee. Dat is afgebrand en op die plek staat nu appartementencomplex Staminee.

     Het is de geschiedenis van de familie Van Elzakker in een notendop. Moeiteloos houdt Akkermans de verschillende Van Elzakkers uit elkaar. "Maar ik heb ook een tik van historie. Al sinds 1988 werk ik mee aan de inrichting van tentoonstellingen van de heemkundekring."

     Met de expositie over de Halsterse cafés vroeger en nu is de werkgroep genealogie al een klein jaar bezig. "Dat is veel werk voor een expositie die maar vijf dagen te bezichtigen is."

     De tentoonstelling in het heemhuis aan de Beeklaan wordt zaterdag 18 oktober om 09.30 uur geopend door de voorzitter van de heemkundekring Ariaan Kommers. Die dag is de expositie geopend tot 16.00 uur. Een dag later is het heemhuis open van 11.00 uur tot 16.00 uur. Woensdag 22 oktober is het historische materiaal te bekijken van 10.00 uur tot 16.00 uur en dat geldt ook voor zaterdag 25 oktober. De expositie is die zondag voor het laatst te bezichtigen van 11.00 uur tot 16.00 uur.

     "Maandag ruimen we alles weer op. Dan wordt de ruimte weer gebruikt voor vergaderingen."