parenteel De Eerstvolgenden
|
De naam 'parenteel De Eerstvolgenden' verwijst naar de personen die in jaartal kort na 'De Eersten' zijn gevonden met de familienaam van der Eem. |
Verklaring bij de parenteelcodering (bijvoorbeeld 0011.01.02.001): 0011-parenteelnummer, 01-parenteelvolgnummer, 02-generatie van dit parenteel, 001-aantal kinderen van de generatie. |
omtrent de geboortedata bestaat in dit parenteeldeel veel onduidelijkheid.
zo spreken de onderlinge archieven elkaar soms tegen en/of bieden totaal geen duidelijkheid.
de eerste volledig genoemde (onder)trouwdatum is die van Joost Vereem, zijnde 25-10-1601 voor het gerecht te Utrecht
de geboortedata van zijn ouders en voorouders zijn hieruit terug gerekend met ieder ca 25 jaar (destijds de meerderjarige leeftijd)
nader onderzoek is en blijft noodzakelijk voor de juiste geboortedata
|
0011.01.01.001 | Beatrix van der Eem | 1360-...-... ± | naar begin |
Beatrix van der Eem is geboren ca ...-...-1360 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), en is overleden ...-...-1445 (onbekend) te (onbekend).
Beatrix van der Eem is niet getrouwd, zij heeft het geestelijk ambt, 'non', betrokken.
|
In de Monumenta van Aernout Buchel, een boekwerk over de Utrechtse kerken en kloosters komen we Beatrix van der Eem tegen.
|
Monumenta passim in templis ac monasteriis Trajectinae urbis atque agri inventa
|
 |
Onder deze titel vervaardigde rond 1615 de Utrechtse oudheidminnaar Aernout van Buchel of Buchelius (1565-1641) tekeningen in kleur en zwart/wit met beschrijvingen van de grafzerken, wapenborden, inscripties en andere historische bijzonderheden van hoofdzakelijk kerken in Utrecht. Hij had vooral belangstelling voor de genealogie en heraldiek betreffende de oude Utrechtse geslachten. De Monumenta passim in templis ac monasteriis Traiectinae urbis atque agri inventa is geschreven in het Latijn en telt 300 bladzijden. Het is een belangrijke en veel geciteerde historische bron geworden, onder andere omdat veel van wat Van Buchel aantrof inmiddels verloren is gegaan. De gegevens zijn over het algemeen tamelijk betrouwbaar, maar een professionele tekenaar was hij zeker niet. Vele andere handschriften van Van Buchel zijn eveneens bewaard gebleven. Het grootste deel berust in Het Utrechts Archief en in de Universiteitsbibliotheek van Utrecht.
|
Op bladzijde 154, folio 81v, ontmoeten we Beatrix als abdis van de Servaasabdij te Utrecht.
In de vergaderzaal, kapittelhuis geheten, hangt een bord waarop dit opschrift en deze wapens zijn geschilderd:
Herman van Lokhorst, deken van Oudmunster, heeft het dak van de huidige kerk met toebehoren en nog andere zaken laten maken. Voor zijn geliefde zuster Ermgard, abdis van dit klooster, die gestorven is op 19 februari 1520, heeft hij dit grafteken geplaatst.
In de kerk ziet men een raam waarin de verschijning van St. Servaas staat geschilderd, die aan een van de nonnen in haar droom verschijnt en haar opdraagt dit klooster vanuit Abstede naar de stad over te brengen. Dit is nadien gebeurd, en de plaats van de kerk is gekocht van een of andere tuinman, een Vlaming, en daarom wordt het huis tegenover de kerk nog altijd het Vlaamse huis genoemd. Als de tekst op een juiste manier wordt geïnterpreteerd is Beatrix van der Eem in 1383 toegetreden tot de abdij en was zij tot haar dood in 1445 abdis van de Servaasabdij. |
Bij Beatrix van der Eem staat een familiewapen aangegeven, dat overeenkomt met het familiewapen van Gysbert Both van der Eem. Echter met die tegenstelling, dat de vissen naar beneden 'zwemmen', terwijl bij Gysbert Both van der Eem de vissen omhoog gericht zijn.
In het Utrechts Archief ontmoeten we Beatrix van der Eem nogmaals. In het deel Rooms Katholieke Sint Servaasabdij van Utrecht onder inventaris-nummer 3731, onder de bijlage Abdissen, vrouwen en sedert 1627 prelatuurschappen van de St. Servaasabdij van de inventaris, wordt Beatrix van der Eem vermeld als abdis van 1444-1445.
De bijlage is grotendeels ontleend aan: A. Matthaeus, Fundationes et fata ecclesiarum (Leiden 1703) 267, P.J. Vermeulen, ‘De abdij van St. Servaas te Utrecht", Utrechtsche Volksalmanak (1840) 49-51, en ‘Een necrologium der St. Servaas-abdij te Utrecht", Archief Aartsbisdom Utrecht 27 (1901) 104-180, en A. Buchelius, Monumenta passim in templis ac monasteriis Traiectinae urbis atque agri inventa (1592) 154-155 (HUA, GAU bibl. XXVIII L-1).
|  |
0011.02.01.001 | Hendrick van der Eem | 1350-...-... ± | naar begin |
Hendrick van der Eem is geboren ca ...-...-1350 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Hendrick van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jan Henricxzoen van der Eem is geboren ca ...-...-1380 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jan Henricxzoen van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
In het Rijksarchief Noord Brabant vinden we, in het deel Klooster Het Hollandse Huis bij Geertruidenberg, regesten 1266-1571 onder inventarisnummer 240R, over Jan Henricxzoen van der Eem de volgende zaken betreffende de huur van land:
-
14-11-1414 (inventarisnr 1, folio 137, d): Schepenen van Asperen oorkonden dat Engbrecht Brienssoen verhuurd heeft aan Jan van der Eem Heinricssone voor de kartuizers land, onder meer in de Middel ±mp.
-
14-11-1414 (inventarisnr 1, folio 137v, d inventarisnr 2, eerste deel, folio 7v, A 21): Schepenen van Asperen oorkonden dat Enghebrechts Bryenszoen beloofd heeft aan Jan van der Eem Henricxzoen voor de kartuizers een jaarlijkse rente uit land in de Myddelsten Camp en uit een hoefslag in Asperen.22 april 1417 (inventarisnr 1, folio 140, fa inventarisnr 2, eerste deel, folio 55 v, H 15): Schepenen van Heukelum oorkonden dat Aleit, weduwe van Jan Louwen, erkend heeft dat Jan van der Eem haar betaald heeft voor de door de kartuizers gekochte goederen.
-
22-04-1417 (inventarisnr 1, folio 140, fa inventarisnr 2, 1e deel, folio 55 v, H 15) Schepenen van Heukelom oorkonden dat Aleid, weduwe Jan Louwen, erkend heeft dat Jan van der Eem haar betaald heeft voor door kartuizers gekochte goederen.
-
11-08-1417 (inventarisnr 1, folio 137, c inventarisnr 2, eerste deel, folio 7v, A 20): Schepenen van Asperen oorkonden dat Dirk Pouwelssoen beloofde aan Jan van der Eem voor de kartuizers goed in Griet Louwen Hoeve in de Aftersten Campe. Als specificatie wordt verwezen naar de inventaris Kartuizerklooster Hollandse Huis bij Geertruidenberg, 1266 – 1593, waarin wordt vermeld dat het hier gaat om eigendomsbewijzen en akten over stichting en rechten klooster van 1315 af. Het is een Cartularium (kopieën van akten, aangelegd door degene die deze akten als bewijsstukken voor zijn rechten of gedenkstukken van zijn geschiedenis beschouwde).
|
0011.03.01.001 | Johanna van der Eem | 1317-...-... ± | naar begin |
Johanna van der Eem (ook genaamd: Jolanda, Johanna Gijsbrechtsdr Both van der Eem) is geboren 09-01-1317 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ...-...-1345 te Utrecht).
Johanna van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met Daniël VI van der Merwede.
Daniël VI van der Merwede, geboren ...-...-1300 te Dordrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 26-09-1345 te Warns, is de zoon van Daniël V van der Merwede, van beroep (onbekend), en Beatrix van Alckemade.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aleida van der Merwede | 1332-...-... | |
| | |
| | |
Alle onderzoeken tot op heden hebben niet geleid tot een eenduidig beeld over Johanna, haar echtgenoot en haar kinderen.
voorbeeld 1:
Dochter Aleida van der Merwede zou zijn geboren als Johanna van der Eem slechts 15 jaar oud is!
Aan de hand van alle verschillende gegevens is getracht een zo realistisch mogelijk beeld in de verschillende jaarnotaties te scheppen, met behoud van de gegevens die vooralsnog vast zijn gelegd,.
Dat verder onderzoek naar de Daniël's van der Merwede'n en Johanna van der Eem hoeft in deze geen betoog.
voorbeeld 2:
Echtgenoot Daniël wordt ook Danël VII genoemd, geboren omstreeks 1300, dit terwijl zijn moeder omstreeks 1240 geboren zou zijn!
Echtgenote Johanna zou geboren zijn omstreeks 1305. Zij wordt ook weergegeven als Johanna Both van der Eem, geboren rond 1325. Dochter Aleida zou geboren zijn omstreeks 1345: haar vader is dan waarschijnlijk al overleden.
Ook hier is verder onderzoek naar de Daniël's van der Merwede (I tot en met VIII) en de echtgenoten van belang.
|
tijdsbeeld:
Op de verhalenwebsite van Dordrecht komen we het volgende verhalende verhaal tegen:
-
Het is een hele tour om als heraut van heer Daniël VI van der Merwede netjes in zijn kielzog te blijven lopen. Hij heeft een stevig tempo.
'Kom mee!', spoort hij me aan, 'we gaan naar het feest dat vanavond wordt gevierd in het Huis te Merwe.' Dan vervolgt hij plechtig: 'U bent mijn gast. We vieren de Slag bij Zwartewaal, waar ik net van ben teruggekeerd en aan de zijde van graaf Willem V van Holland heb gevochten en gewonnen! Vanavond vieren we dat met veel bier, wijn, wild, vis en mosselen, en er zijn speellieden en minstrelen uitgenodigd. Zij gaan vertellen over de heldendaden van mijn vader, die gesneuveld is bij Warns onder onze graaf Willem IV.' We lopen over een stevige dijk die half met riet is bedekt. Zijn stem verwaait: 'en ik wil dat u er vanavond bij bent, u hebt immers het beste?!'
Door de wind kost het me de nodige kracht om vooruit te komen. Het water klotst krachtig tegen de dijk. Daniël slaat er geen acht op, hij is niet anders gewend. Maar ik bedenk opeens dat we over de Merwedijk lopen, de dijk waarop volgens mij sinds de stormvloed van 1421 niemand meer heeft gelopen. Zou Daniël dat weten? En hoe is hij bij mij terechtgekomen? Ik besluit er niet te veel over na te denken en er al helemaal niet over te beginnen. Ik wil zijn feestvreugde over de overwinning niet bederven met opmerkingen over hoe alleraardigst het is geweest, dat Huis ter Merwe. Ook zijn eigen Huis, gebouwd op dezelfde plek mocht er zijn. Maar ook dat is in 1418 door de Dordtenaren geplunderd en in 1421 door de Sint Elisabethsvloed voor eeuwig tot een ruïne vervallen. Wat weet Daniël eigenlijk van de geschiedenis en maakt het hem iets uit? Het geslacht Van der Merwede heeft zijn glorietijd gekend. Ruim anderhalve eeuw hebben de heren Van der Merwede hun stempel gedrukt op Dordrecht en omgeving. En ook, maar in mindere mate op het graafschap Holland. In 1403 sterft het geslacht in de mannelijke lijn uit. - Ik loop hier met de laatste telg op één na!
'Ik weet niet wat je allemaal loopt te mijmeren,' zegt Daniël ineens, 'maar ik heb liever dat je me gewoon vragen stelt. Zo vaak zien we elkaar niet, is het wel?' 'Nee, nee, natuurlijk niet. Ik eeh? ik vroeg me eigenlijk af of de heren Van der Merwede nou van adel zijn of niet.' 'Ach, weet je, we weten het zelf eigenlijk niet. Waarschijnlijk stammen we af van de graven van Voorne, maar niemand weet het zeker. En het is eigenlijk veel handiger om te doen alsof we gewoon vrije heren zijn. De graven van Holland hebben het doorgaans niet zo op die oude adel. Ze geven liever het bestuur over een graafschap aan heren die niet zo heel erg machtig zijn.'
Dan weer plechtig zegt hij: 'Maar vraagt u gerust verder, u bent mijn heraut.' 'Goed. Wat ik me afvraag: ik hoorde vannacht een lied van de Proverbien van Juvenale. Ik vind dat erg mooi, maar ik vraag me af waarom het ineens in me opkwam. Ik heb de tekst slechts één keer ergens gelezen. Heeft het iets met u te maken?' Daniël kijkt even op en tuurt over de rivier. 'Ik weet niet waarom het in u opkwam. Wel weet ik dat mijn vader het een mooi gedicht vond en ook ik zie er wel wat in. Het is geschreven door Jacob van Maerlant en voorgedragen toen we een feest vierden omdat mijn vader baanrots was geworden. Dat hield in dat mijn vader voortaan mocht strijden onder een eigen banier en met een eigen wapenkreet. Het was op 9 april 1341. Ik zal een jaar of acht zijn geweest. Nooit heb ik een groter feest meegemaakt. Menig rijke edele en koopman kwam mijn vader feliciteren. Ik was zó trots op mijn vader... Sindsdien wilde ik mijn best doen om net zo'n fiere en trotse ridder te zijn als hij is geweest. Erg goed heb ik hem niet gekend. Hij sneuvelde toen ik elf jaar was. Vermoord door de Friezen, bij Warns. Net als mijn oom, graaf Willem IV van Holland. Mijn moeder, Johanna van der Eem, heeft veel over mijn vader verteld. Ze was erg verdrietig toen ze hoorde dat hij gesneuveld was. Woedend was ze op graaf Willem. Ze vond dat hij uitverkoop hield in het graafschap en veel te veel de koene ridder uithing met al zijn gevechten. Hoe mijn vader er over dacht weet ik niet. Ik heb later gehoord dat hij ook graag had meegedaan aan de belegering van Utrecht. Veel van die feestgangers zijn later met hem gesneuveld bij Warns. Mijn moeder kent, sinds ze er alleen voor staat, zware tijden en als ze erg verdrietig is, zingt ze de Proverbien van Juvenale.'
Terwijl hij vertelt, passeren we enkele gebouwtjes aan de linkerkant. Er brandt geen licht, dus ik weet niet zeker of het er bewoond is. Plotseling tikt Daniël op mijn arm. 'Kom, daar is mijn Huis. Wat vind je ervan? Als ik de kans krijg, laat ik hier een nog groter Huis neerzetten. Dat gaat veel geld kosten en ik ga dat verdienen! Natuurlijk is er wat geld dat ik van de graaf of van anderen krijg, maar ik ga vooral heel veel toernooien winnen. Weet je dat zelfs neef Jan mij niet aankan? Haha!' Hij lacht breed en vertrouwt me toe: 'Hoewel veel mensen zeiden dat ik als Parcival zou opgroeien, kan ik je verzekeren dat daar niets van waar is. Die bijnaam ben ik kwijt. Galahad Galahad past beter bij me, zeker nu ik me bij Zwartewaal bij de graaf heb bewezen. Of het nou gaat om vechten, besturen of om feesten, de graaf kan op mij rekenen! En let op: ik trek de wereld in en de wereld zal nog heel wat van mij te zien krijgen!'
Er klinkt vastberadenheid in zijn stem. Is deze man, een jongen eigenlijk nog, teleurgesteld dat hij nog niet tot ridder geslagen is? Het lijkt of hij mijn gedachten kan lezen. 'Luister je wel? Ik zeg je, de wereld zal nog veel horen over deze Daniël, heer Van der Merwede.' 'Jaja, ik geloof je,' zeg ik een beetje afwezig, en ik denk: ik weet het toch? Er staat je een leven vol moed, hoofsheid en ridderlijkheid te wachten. We zijn nu vlak bij het Huis, dat hoog boven ons uittorent in de donkere nacht. Snel overwaaiende wolken geven af en toe de maan gelegenheid om het flinke gebouw te belichten. 'Dat je het maar weet!' zegt Daniël vrolijk. Ik krijg nog steeds niet echt goed hoogte van deze man. 'Nog eeuwenlang zal men praten over mij en mijn voorvaderen en over onze daden. En daar ga jij, als mijn heraut, voor zorgen.'
Ik kan zijn dwingende toon verdragen, want dit is wat ik zelf al een hele tijd aan de wereld bekend wil maken: het verhaal dat schuilgaat achter de nog altijd trotse ruïne ten oosten van Dordrecht. Als een van de laatsten onder de banier van de heren Van der Merwede kan ik hem helpen door hun gevecht voort te zetten. Ik zal vechten tegen de bierkaai, met een daadkracht die zijn plaats in de schaduw van de heren Van der Merwede zal verdienen. Het gaat hier om het gevecht tegen de vergetelheid, en ik, heraut of niet, ben bereid om er helemaal voor te gaan.
Voordat we over de ophaalbrug gaan, sta ik even stil. Ik moet iets belangrijks zeggen nu, een teken geven aan Daniël dat hij op mij kan vertrouwen en dat ik zijn vertrouwen niet zal beschamen. Ik zoek naar woorden. In mijn hoofd hoor ik een stem, maar tegelijkertijd denk ik aan een gedicht van heraut Gelre. Ik kijk Daniël aan en zeg plechtig: 'Ic willen al miin leuen claghen / van Merwede her Daniel / Die anders gheerde niet el / dan arbeit, ende zoeken / ridderschap in allen hoeken.' ('Ik wil mijn hele leven klagen / Over Van der Merwede, heer Daniël / Die niet anders wilde dan werken en wel, / waar hij ook ging, hij bleef zoeken / ridderschap in alle hoeken.')
Ik krijg een ferme klap op mijn schouder. Het is duidelijk. Ic make cont ende kenlyc allen luden... - Hierbij maak ik aan iedereen bekend... Als heraut van Daniël zal ik het Huis en de heren Van der Merwede onttrekken aan de vergetelheid. En Daniël zal me daarin bijstaan.
|
Aleida van der Merwede is geboren ...-...-1332 te Dordrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 21-05-1398 te (onbekend).
Aleida van der Merwede is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met Claas van de Gheyne.
Claas van de Gheyne, geboren ...-...-1311 te Loenen, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 01-03-1351 te (onbekend), is de zoon Willem III Graaf van Holland van Avesnes, geboren 01-11-1286 te (onbekend), van beroep (onbekend), en (zijn eerste vrouw) Alida van den Gheijne, geboren ca ...-...-1285 te (onbekend).
Claas van de Gheyne was eerder getrouwd met N..... van den Bouchorst, geboren ca ...-...-1315 te (onbekend), uit welk huwelijk een zoon volgde.
|
Claes van den Gheijne is de zoon van Willem III 'de Goede' Graaf van Holland, Zeeland (1304-37) en Henegouwen (1302-37), geboren ca ...-...-1286 te (onbekend), overleden 07-06-1337 te Valenciennes.
Hij, Willem III, had een relatie met Alida van den Gheijne, geboren ca ...-...-1285 te (onbekend). Zij kregen zoon Claes van den Gheijne.
Daarentegen was Willem III ook de grootvader van Jonker Berend van Dolre die getrouwd was met Johanna Doys van der Eem (ook genaamd: Jolanda, Johanna Gijsbrechtsdr Both van der Eem).
|
0011.04.01.001 | Dirk Doys van der Eem | 1310-...-... ± | naar begin |
Dirk Doys van der Eem is geboren ca ...-...-1310 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirk Doys van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
vraag 1: Is Dirk wel een 'van der Eem', of is hij een 'Doys' eerder getrouwd met een 'van der Eem'? |
Johanna Doys van der Eem is geboren ca ...-...-1340 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Johanna Doys van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met Jonker Berend van Dolre.
Jonker Berend van Dolre, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden ca ...-...-1426 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jonker Jan van Dolre, Bastaard van Holland, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Alida van Dolre | 1370-...-... ± | |
| | |
| | |
De grootvader van Jonker Berend van Dolre was Willem III 'de Goede' Graaf van Holland, Zeeland (1304-37) en Henegouwen (1302-37), geboren ca ...-...-1286 te (onbekend), overleden 07-06-1337 te Valenciennes.
Hij had een relatie met Alida van den Gheijne, geboren ca ...-...-1285 te (onbekend). Zij kregen een zoon Claes van den Gheijne, geboren ...-...-1311 te Loenen, overleden 01-03-1351 te (onbekend).
Claes van den Gheijne trouwt met Alida van Merwede, dochter van Johanna van der Eem (ook genaamd: Jolanda, Johanna Gijsbrechtsdr Both van der Eem).
De overgrootvader van Jonker Berend van Dolre was Jan II Graaf van Henegouwen (1257-1304) en Holland (1299-1304), geboren ca ...-...-1247 te (onbekend0, overleden 12-09-1304 te Valenciennes, getrouwd met Philippine van Luxemburg, geboren ca ...-...-1252 te (onbekend), overleden 06-04-1311 te Valenciennes.
|
Alida (ook genaamd: Alijd, Ida) van Dolre is geboren ca ...-...-1370 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 24-08-1418 te (onbekend).
Alida van Dolre is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Jonker Evert Freyse.
Jonker Evert Freyse, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep Rechter te Rhenen in 1440 en schepen in 1442/1444/1446, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
0011.05.01.001 | (f)..... van der Eem | 1325-...-... ± | naar begin |
(f) .... van der Eem is geboren ca ...-...-1310 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
(f)..... van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (m)..... van der Maeth.
(m)..... van der Maeth, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Johan van der Eem van der Maeth | 1330-...-... ± | 0011.05.02.001 |
Lubbert van der Maeth | 1335-...-... ± | |
| | |
Lubbert van der Maeth is geboren ca ...-...-1335 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Lubbert van der Maeth is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Johan van der Eem van der Maeth is geboren ca ...-...-1330 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Johan van der Eem van der Maeth is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met Weyndelmoede .........
Weyndelmoede ........, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
1465: Jacob Jansz van der Eem Now we also have a close relationship between: van der Maeth - van der Eem and Taets: Heer Lubbert van de Maet, Deken, heeft geerft dese grave van Jan van der Eem zyn broeder van Jan voirs zyn sy gecomen op Jut zyn dochter van Jutten voirs souden sy geerft hebn op Evt Taets.
Evt Taets was ouder dan Thomas van der Maet syn broeder Thomas lange tyt geleeft heeft na dode Evt zyns broeders Evt Taetsen zyns broeders (Everts) kynde.
- Het boek van Van Rootselaar, Amersfoort 777 - 1580 (zie ook: verhalen bij parentelen "Dirk, de Martelaar"), over Theodorus van der Eem, geeft het volgende weer:
1470 (I., p. 96): Gelijk hierboven gezegd is werden er in St. Joris lijken begraven. Uit de beide volgende Raadsbesluiten blijkt daaromtrent
1e dat die graven door bijzondere personen in eigendom werden bezeten;
2e dat dit eigendom erfelijk was.
Zie hier: In de sake tussche Goert van der Maet op de een en Evt Taets op die and zyde ruerende van die grave in die kerck so hebn die raet gesleeten alse dat Goert van de Maet off zyn erve in die bruickwee blyven sellen t tyt tote dat Evt voirs hem mitte recht daer uyt wynt. qta post Lamberti 1470 (22. Sept.). It. aldus hebn die raet ind waryt ondervonden van dat punt hierboven gesch. van die graven in die kerck. Heer Lubbert van de Maet, Deken, heeft geerft dese grave van Jan van der Eem zyn broeder, van Jan voirs zyn sy gecomen op Jut zyn dochter, van Jutten voirs souden sy geerft hebn op Evt Taets, so als hy oud was dan Thomas van der Maet syn broeder, maar Evt voirs en beleefde den doet (?) nyet van Jut van der Eem voirs....(?) Thomas voirs beleeft heeft. Want dat het kenlick is dat Thomas lange tyt geleeft heeft na dode Evt zyns broeders, aldus zijn dese voirg grave geerft na den recht op Thomas van der Maet en nyet op Evt Taetsen zyns broeders kynde.
|
Jutte van der Eem is geboren ca ...-...-1360 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jutte van der Eem is getrouwd (1) op (onbekend) te (onbekend) met Goede Heynensoen Taets.
Goede Heynensoen Taets, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden ca ...-...-1396 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Evert Taets | 1375-...-... ± | |
| | |
| | |
tijdsbeeld:
-
In het Kapittel van St. Joris te Amersfoort vinden we de volgende akte nummer 037 gedateerd 12-01-1390 (archief Eemland Inv.nr. 1 fol. 43r): Schout en Scepenen van Amersfoort oorkonden dat Jutte van der Eme en haar man en voogd Goede Heynensoen aan haar vader Johan van der Eme de erfenis van wijlen haar moeder Weyndelmoede hebben overgedragen.
|
Evert Taets is geboren ca ...-...-1375 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Evert Taets is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Jutte van der Eem is getrouwd (2) op (onbekend) te (onbekend) met (m)..... van der Maeth.
(m)..... van der Maeth, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Thomas van der Maeth | 1400-...-... ± | |
| | |
| | |
Thomas van der Maeth is geboren ca ...-...-1400 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Thomas van der Maeth is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Zijn zoon heet Goert Thomas van der Maeth. |
0011.07.01.001 | Theodoricus van der Eem | 1330-...-... ± | naar begin |
Theodoricus van der Eem is geboren ca ...-...-1330 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep pastoor/priester, en is overleden (onbekend) te (onbekend). |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
In toegang nummer 27 van het Zeeuws archief, met het geschonden zegel van het officialaat in groene was, komt Theodoricus van der Eem voor in het volgende regest:
'De officiaal van den aartsdiaken van den Dom te Traiectum draagt den provisor en deken van Zuutbevelandia en den vice-cureit van Synoutskerke op, om Wilhelmus Johannes Reyserszoon, priester, in het bezit te stellen van de cure der kerk van Synoutskerke, waartoe hij op voordracht van den collator Petrus, abt van het St. Mariaklooster te Middelburg, benoemd is overeenkomstig de uitspraak door Theodoricus de Ema, cureit der kerk van Ecke, gedaan tusschen voornoemden Wilhelmus en Witto Lambertuszoon, priester.
Datum anno Dominini millesimo trecentesimo sexagesimo quinto in crastino beate Katherine virginis supradicte' (26 november 1365).
|
Het woord 'cureit' geeft de functie weer van de pastoor als verantwoordelijke voor de zielzorg van de parochianen. Bij de Reformatie verdween de rooms-katholieke geestelijkheid van het (openbare) toneel en maakte plaats voor predikanten en ouderlingen, die als ‘kerkenraad’ de zielzorgfunctie overnamen van de pastoor.
'Ecke' is de benaming in althans 1139 voor de (thans Belgische) plaats Maaseik: later 1440 Eyke. Het woord Ecke staat voor bocht: Maaseik, Maasecke: bocht in de Maas. Maaseik gelegen in Belgisch Limburg grenst aan Nederland.
|
0011.08.01.001 | Dirc van der Eem | 1370-...-... ± | naar begin |
Dirc (ook genaamd: Dirk) van der Eem is geboren ca ...-...-1370 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep Pastor van Eck, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirc van der Eem is niet getrouwd. |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Dirc van der Eem komen we tegen op 12-03-1397 in een akte als 'knaap' onder de Heren en Graven van Culemborg.
Gheryt Uten Weerde Evertsz en Johan Uten Weerde Evertsz, gebroeders, en Dirc van der Eem, knapen, erkennen verkocht te hebben aan Dirc Doys Gherytsz 10½ hont land onder Mauderic (Maurik) in de Huusmate.
De drie originele oorkonden zijn bewaard gebleven. De licht geschonden zegels van de twee eerstgenoemde knapen zijn nog aanwezig: die van Dirc van der Eem is verloren gegaan. Bovendien gaat de datumvermelding nadrukkelijk vergezeld van aanduiding 'feestdag van Sint Gregorius'.
|
0011.09.01.001 | Roelant van der Eem | 1400-...-... ± | naar begin |
 |
Roelant van der Eem is geboren ca ...-...-1400 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep gerichsman, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Roelant van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
In groen een licht beschadigd zegel met in een rondboogdriepas een wapen een schuinslinks geplaatste droogscheerdersschaar. |
Roelant van der Eem was lid van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht (RDO). Een van oorsprong kloosterorde die sinds 1231 in Utrecht zetelt. |
vraag 1: lid van een kloosterorde: welk ambt beklede Roelant van der Eem c.q. was hij geestelijke en bleef hij ongehuwd? (zijn vermoedelijke broer Dirc van der Eem -zie 0011.08.01.001- was Pastoor van Eck!)
Thans biedt de RDO financiéle steun aan organisaties en individuen voor mensen in kwetsbare posities
|
tijdsbeeld:
-
Op 22-12-1435, de donderdag na Sint Thomasdag, de heilige apostel, treedt Roelant van der Eem als richter (schout) te Eck en Mauderick (Maurik) namens heer Johan, heer te Culemborch. Hij oorkondt dat Gheryt van Eck en zijn vrouw Agnese Lamphol en Johan van Eck Deukensz overdragen aan Johan Uten Weerde Gherytsz, ten behoeve van genoemde heer van Culemborch, de helft van 12 morgen land onder Eck.
De originele oorkonde van Roelant met zegel is bewaard gebleven.
-
De dinsdag na Sint Remigiusdag (bisschop), 02-10-1436, oorkondt Roelant van der Eem als richter (schout) te Eck en Mauderick (Maurik) wederom namens den van Culemborch, dat Dirc Doys Gysbertsz en zijn vrouw Lijsbet overdragen aan Evert Uten Weerde Gherytsz een akker land, groot 8 hont, onder Mauderic op de Slaghe.
Ook deze originele oorkonde van Roelant met zegel is bewaard gebleven.
-
Het is 23-02-1440, de dinsdag na Sint Petersdag, als Roelant van der Eem, nog steeds richter te Eck en Mauderick, oorkondt dat Jan van Eck Woutersz overdraagt aan Jan Uten Weerde Gherytsz, ten behoeve van het kapittel van Culemborch, voor de ziel van zijn vrouw Zwevelt, een rente van 2 oude schilden ’s jaars, gaande uit 5 morgen land onder Eck, gend. de Molenkamp.
En ook deze originele oorkonde van Roelant hier met een licht geschonden zegel is bewaard gebleven.
-
Op Sint Johansavond Nativitas te Midsomer, 23-06-1445, erkent Roelant van der Eem, verkocht te hebben aan Johan, heer te Culemborch en ter Lecke, een rente van 3 oude schilden ’s jaars, gaande uit een hoftad te Mauderic op de Hove.
Ook deze originele oorkonde met zegel is bewaard gebleven.
|
0011.10.01.001 | Henrick van der Eem | 1400-...-... ± | naar begin |
Henrick van der Eem is geboren ca ...-...-1400 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep vicaris, en is overleden kort voor 31-08-1470 (onbekend) te (onbekend).
Henrick van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
- Heer Gijsbert van Brederode (ook genaamd: Brederoide), proost en aartsdiaken van Utrecht, beveelt op 31-08-1470 aan heer Evert Zoudenbalch, proost van Sint Servaes, kanunnik van Ludich en officiaal van Utrecht, om Peter Willemsz van Amsterdam, gepresenteerd door den collator Gerairt, heer van Culemborch etc, te instrueren in de vicarie van Sint Jan Baptist in de kerk te Eck, opengevallen door den dood van heer Henrick van der Eem.
|
vicaris/vicarius: plaatshouder, stadhouder, maar ook; pastoor
vicarie: stadhouderschap, prove, geestelijk inkomen |
0011.11.01.001 | Albert van der Eem | 1400-...-... ± | naar begin |
Albert van der Eem is geboren ca ...-...-1400 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Albert van der Eem (ook genaamd: van Eem) is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
In het archief van het Sint Peters Gasthuis te Arnhem, onder financieel beheer, landerijen en huizen, kerspel Oene, treffen we een eigendomsbewijs van Jan van Venen uit 1458 van 1 hond land in het kerspel Oene, afkomstig van Albert van Eem.
-
In het archief van de Gasthuizen en Gilden in Arnhem, onder gilden, schutterijen en vendels, deel Regesten, ontdekken we het waarom van het eigendomsbewijs. Albert van Eem erkent verkocht te hebben aan Jan van Venen 1 hond land, gelegen in het kerspel Oene op den Hacht, aan het oosten grenzende aan de weg. Ghegheven intiair ons Heren dusent vierhondert ende achtenvijftich op Sunte Urbanus’dach, 25-05-1458.
De originele oorkonde met zegel van Albert is bewaard gebleven.
|
0011.12.01.001 | Aernt die Wit van der Eem | 1390-...-... ± | naar begin |
Aernt die Wit van der Eem (ook genaamd: van de Eem) is geboren ca ...-...-1380 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aernt die Wit van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Elisabeth ......
Elisabeth ....., geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jan Aernt Wittesoen van der Eem (ook genaamd: van de Eem) is geboren ca ...-...-1410 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jan Aernt Wittesoen van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Geertruyt Everts van Zuermondt.
Geertruyt Everts van Zuermondt (van Wikersloote), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Evert Stevensz van Zuermondt van Wikersloote, van beroep (onbekend), en Margrieta ......... (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aernt Jans van der Eem (alias de Wit) | 1434-...-... ± | 0011.12.03.001 |
| | |
| | |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 27-05-1408 wordt de vader van Geertruyt, Evert Stevensz van Zuermondt, beleend met 8 morgen land in Nederlangbroek, de Dertighoeven, vallend onder Wijk bij Duurstede, waarvan 6 morgen strekkend van de Hoofdwetering tot de Broekerwetering en 2 morgen strekkend van de Goyerwetering tot de Broekerwetering. Bij de 6 morgen land was het er boven gelegen land in 1408 eigendoom van Gerard van Westrenen.
-
Het is 28-01-1440 als Jan van der Eem het namens zijn vrouw Geertruyt (Geertruida) overdraagt aan Floris van Broekhuysen, te lossen binnen 5 jaar. Op 30-01-1442 wordt die overdracht bijgesteld naar (eventueel) te lossen na 3 jaar met 170 Franse schilden.
(Een kleine twee eeuwen later, 16-05-1616, wordt Govert Gerardsz van der Eem met hetzelfde stuk land beleend!)
|
vraag 1: Wat is de relatie tussen Jan van der Eem en Geertruyd Arendsdr van der Eem, zie parenteel Maurik Verder? De man van Geertruyd, Bernard Grauwert, wordt op 08-07-1513 met hetzelfde stuk land beleend, omdat zijn broer Hendrik, beleent vanaf 19-05-1500, komt te overlijden!
vraag 2: Wat is de relatie tussen de 'van Broekhuysen' van dit parenteel en parenteel Maurik verder? |
Aernt Jans van der Eem (alias de Wit) is geboren ca ...-...-1434 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aernt Jans van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Geertruijt Roelof Hendrixdr.
Geertruijt Roelof Hendrixdr, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden na ...-...-1516 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
- In het archief van het gereformeerd burgerweeshuis (na 1954 het Evert Zoudenbalch huis) te Utrecht, treffen we in de Inventaris, Stukken van onbekende herkomst, een van ...-...-1467 daterende Gerechtsbrief van ’t Wael, waarbij Dirck van der Weyde Jacobsz. aan Aernt de Wit van der Eem Janssoon transporteert een stuk land aldaar, erfpachtsgoed van Aleyd Proeys, weduwe van Johan Coninck.
|
Aernt Aernts van der Eem (de oude) is geboren ca ...-...-1465 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aernt Aernts van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Delinia Jacob Lumansdr Hooft.
Delinia Jacob Lumansdr Hooft, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Jacob Lumans Hooft, van beroep (onbekend), en Geertruyt Jacobs Spruyt.
Uit dit huwelijk: |
Dirck van der Eem is geboren ca ...-...-1485 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden tussen 14-08-1555/11-10-1576 te (onbekend).
Dirck Aerts Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Hendrickgen Jans van Ommeren.
Hendrickgen Jans van Ommeren, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden als weduwe na 16-02-1583 te (onbekend), is de dochter van Jan van Ommeren, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
In de procuraties van het Hof van Utrecht, HUA-233-1, wordt op 16-02-1583 een transportregister te Wijk bij Duurstede vermeld:
inv.nr. 580-04, folio 03, 11-10-1576: Heijndrick Jans van Ommeren en de weduwe van Dirck Aerts Vereems;
object: een huis en hofstede in de Achterstraat te Wijk bij Duurstede, belendingen noordwaarts de wed. van Hooff Reijerss., zuidwaarts Sebastiaen van Eijk, westwaarts de Stadsmuur; hoofdsom van 40 gld. aangesteld door Dirk Aerts Vereem aan Jan Heijnricks van Ommeren (vader van Heijnrick Jans), d.d. 14-08-1555.
|
Anna Aerntsdr van der Eem is geboren ca ...-...-1500 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ca ...-...-1570 (tussen 23-11-1565 en 22-02-1576) (onbekend) te (onbekend).
Anna Aerntsdr van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Eelgis Willem Matthijsz Cluetinck.
Eelgis Willem Matthijsz Cluetinck, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Willem Matthijssoen van Voern, van beroep (onbekend), en Janna Eliasdr Cluetinck.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aeltgen Eelgisdr Cluetinck | 1525-...-... ± | |
| | |
| | |
Aeltgen Eelgisdr Cluetinck is geboren ca ...-...-1525 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aeltgen Eelgisdr Cluetinck is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Adriaen Antonisz de Ridder.
Adriaen antonisz de Ridder, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 12-07-1586 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Antonis Gerrits de Ridder, van beroep (onbekend), en Janna ....... |
Elisabeth Aerntsdr van der Eem is geboren ca ...-...-1505 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ...-...-1549 (onbekend) te (onbekend).
Elisabeth Aerntsdr van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Aelbert Jansz van Noort.
Aelbert Jansz van Noort, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden ...-...-1585 te (onbekend), is de zoon van Jan van Noort, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Maria Aelbert Jans van Noortsdr | 1525-...-... ± | |
| | |
| | |
Maria Aelbert Jans van Noortsdr is geboren ca ...-...-1525 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Maria Aelbert Jans van Noortsdr is getrouwd voor ...-...-1554 (onbekend) te (onbekend), met Adriaen Jansz van Bosch.
Adriaen Jansz van Bosch, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jan van Bosch, van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Aert Dircksz (ook genaamd: Aert Dircks de Oude) van der Eem is geboren ca ...-...-1515 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor ...-...-1611 te (onbekend).
Aert Dircksz van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met Janna Jan Janssoen die Cruven.
Janna Jan Janssoen die Cruven (ook genaamd: de Cruyff), geboren ca ...-...-1510 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Jan Janssoen die Cruven, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Aert Dierx de oude Vereem is woonachtig te Werkhoven, en is op 16-02-1583 voogd over zijn zuster Mariecken Direck.
Janna Jan Janssoen die Cruven hertrouwt na het overlijden van Aert Dircksz van der Eem op (onbekend) te (onbekend), met Aert Brantsz, geboren ca ...-...-1520 te (onbekend).
|
tijdsbeeld:
In het archief van het gereformeerd burgerweeshuis (na 1954 het Evert Zoudenbalch huis) te Utrecht, onder de Inventaris, Financieel beheer, Erfenissen en legaten, Erfenis van Elisabeth Jansdochter van Royen, weduwe van Sweer Hendricksz. van Nellesteyn, treffen we van ...-...-1541 de huwelijkse voorwaarden tussen Aert Dircksz. van der Eem en Janna Jan Janssoen die Cruven dochter. Als NB. wordt vermeld: Aert Dircksz. van der Eem was de vader van Cornelis van der Eem, de eerste man van Elisabeth Jansdochter van Royen.
-
In hetzelfde archief vinden we een akte van 18-01-1542, waarbij de voorkinderen van Aert Brantsz. door Aert Dircksz. van der Eem en zijn vrouw Janna, weduwe van Aert Brantsz. voornoemd uitgekocht worden uit hun vaders erfenis.
-
in een notariële akte van 17-03-1588, een Procuratie opgesteld door notaris J. van Herwaerden, treffen we Aert Vereem als één van de gevolmachtigden om voor jhet gerecht van Hoograven ten behoeve van Cornelis Gerritsz Broekhuysen een plecht van f. 1000-0-0 te vestigen op 8 morgen land in Hoograven.
De volmachtgever is Gerrit Aerts van Zijl.
-
op 17-05-1589, Aert Vereem is woonachtig te Uytrecht, wordt een akte van borgtocht opgestelde door notaris J. van Herwaerden.
Borg voor betaling van Jan Claesz van konvooirechten voor drie Alkmaarse schuiten met zout geladen door Dirck Pas, met als belanghebbende de convoymeester op de Vaert Lubbert Hessels, is Aert Vereem
|
Elysabeth Vereem is geboren ca ...-...-1518 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Elysabeth Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Cornelis van Zyll.
Cornelis van Zyll, geboren ca ...-...-1515 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Cornelia van Zyll | 1543-...-... ± | |
Sebastiaen van Zyll | 1546-...-... ± | |
Adriaen van Zyll | 1549-...-... ± | |
Cornelia van Zyll (ook genaamd: van Zijl) is geboren ca ...-...-1543 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Cornelia van Zijl is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Adriaan van Schayck.
Adriaan van Schayck, geboren ca ...-...-1530 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Steven van Schayck, van beroep (onbekend), en Adriana van Rossum. |
Sebastiaen van Zyll is geboren ca ...-...-1546 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Sebastiaen van Zyll is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Adriaen van Zyll is geboren ca ...-...-1549 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Adriaen van Zyll is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Aernt Vereem is geboren ca ...-...-1521 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep scholt in 't Tollensteech, en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Aernt Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Cecilia Peter Jacobs.
Cecilia Peter Jacobs, geborenca ...-...-1525 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 11-08-1602 te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Aernt Dircksz Vereem was gehandicapt door blindheid en ondertekende als zodanig geen akten. |
Roeloff Dirck Vereem (oo genaamd: Vereem) is geboren ca ...-...-1524 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep scholt in 't Tollensteech, en is overleden voor (onbekend) te (onbekend).
Roeloff Dirck Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Catharina Jansdr ......
Catharina Jansdr ....., geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 11-08-1602 te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
In de procuraties van het Hof van Utrecht, HUA-233-1, wordt op 16-02-1583 Roeloff Diercx Vereem te Asch, vermeld onder de kinderen en erfgenamen van wijlen Dierck Vereem en Hendrickgen. Zijn zuster is Mariecken Vereem, weduwe van Joost van Velpen.
-
Roelof Vereem pacht op 22-12-1597 te Asch 17 morgen land en verkoopt een acker genaamd Pannekoeckenacker aan de Noort (HUA, idem 500-6, fol. 38 v, 21-05-1605).
|
Adriaen Vereem is geboren ca ...-...-1527 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor ...-...-1611 (onbekend) te (onbekend).
Adriaen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Mariecken Dirck (ook genaamd: Maria) Vereem is geboren ca ...-...-1530 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Mariecken Dirck Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Joost Jans van Velpen.
Joost Jans van Velpen (ook genaamd: van Vulpen), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep buurmeester, overleden voor 13-03-1582 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jan van Velpen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Dirck Joostensz van Velpen | 1568-...-... ± | |
Beatrix van Velpen | 1570-...-... ± | |
| | |
Mariecken Vereem woont te Cothen.
Joost Jans van Velpen is beleend met Nyeveltsacker te Cothen (GN 1971, blz. 256+257).
|
tijdsbeeld:
-
Op 13-03-1582, verkoopt Mariecken Dierck Vereemsdr, weduwe van Joost van Velpen, met handen van Pelgrum van Velpen Jansz de rechte helft van een akker 8 hont op de Oude Wetering ... (HUA Recht. Archief W.b.D.).
|
Dirck Joostensz van Velpen (ook genaamd: van Vulpen) is geboren ca ...-...-1568 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bouwman (te Beesd), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirck Joostensz van Velpen is getrouwd op (onbekend) te Beesd, met Elysabeth de Cruijff.
Elysabeth de Cruijff, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Cornelis de Cruijff, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Beatrix van Velpen (ook genaamd: van Vulpen) is geboren ca ...-...-1570 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekendd), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Beatrix van Velpen is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Jan Cornelisz van Leeuwen.
Jan Cornelisz van Leeuwen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Cornelis van Leeuwen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Dirck Aertsz Vereem is geboren ca ...-...-1535 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep coster te Maurick, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirck Aertsz Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Cornelia Aertsdr Vereem is geboren ca ...-...-1538 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelia Aertsdr Vereem is getrouwd op ...-...-1565 te (onbekend), met Eelgis Janz Stultingh.
Eelgis Janz (roepnaam: Elias) Stultingh, geboren ca ...-...-1525 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jan Stultingh, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Adriaen Eelghis Stultingh | 1568-...-... ± | |
Aert Eekgisz Stultingh | 1569-...-... ± | |
Anthonis Eelgisz Stultingh | 1570-...-... ± | |
Adriaen Eelghis Stultingh is geboren ca ...-...-1568 te Werckhoven, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Adriaen Eelghis Stultingh is getrouwd op 06-01-1588 te Utrecht, met Henrickgen Adriaen Dircksdr.
Henrickgen Adriaen Dircksdr, geboren ca ...-...-1560 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Henrickgen Adriaen Dircksdr was weduwe van Beernt Huijgen.
|
Aert Eekgisz Stultingh is geboren ca ...-...-1569 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aert Eekgisz Stultingh is getrouwd op (obekend) te (onbekend), met Marrichgen Jan Reijerszdr.
Henrickgen Adriaen Dirckszdr, geboren ca ...-...-1575 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Anthoni Eekgisz Stultingh is geboren ca ...-...-1570 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Anthoni Eekgisz Stultingh is getrouwd op (obekend) te (onbekend), met Cunera Frans Janss Lachmont.
Cunera Frans Janss Lachmont, geboren ca ...-...-1565 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Frans Janss Lachmont, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Elysabeth Aerts Vereem is geboren ca ...-...-1541 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden na 16-04-1575 (onbekend) te (onbekend).
Elysabeth Aerts Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Jan Willemsz Merten.
Jan Willemsz Merten, geboren ca ...-...-1540 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 16-04-1575 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Willem Merten, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
Op 16-04-1575 wordt door notaris S..... van Hamersfelt een akte van akkoord opgesteld, betreffende de successie van negen morgen land in kerspel Maurik: tweede partij ontvangt aanspraken op het land, eerste partij ontvangt f 308-0-0.
Eerste partij: Jan van Merten Jansz wonend te Antwerpen
Gemachtigde tweede partij: Dirck Vereem, broer, coster te Maurick
Tweede partij: Elysabeth Vereem, weduwe van Jan van Merten Willemsz
Bijzonderheden: het land is leenroerig aan de graaf van Culemborg;
Jan van Merten Jansz zal niet verantwoordelijk zijn voor vrijwaring van het land ingevolge overlijden van de kinderen van Jan van Merten Willemsz en de kinderen van Marichgen van Merten Willems
Inventarisnummer: U001a001, akte nummer 157
|
Cornelis Aertszn Vereem (ook genaamd: van der Eem) is geboren ca ...-...-1544 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep Borgerhopman 't Uijtrecht, Schout van Tull en 't Waal , en is overleden kort voor 20-08-1596 te Utrecht, begraven 20-08-1596 te Utrecht.
Cornelis Aertszn Vereem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met Elisabeth Jansdochter van Royen.
Elisabeth Jansdochter van Royen, geboren ca ...-...-1550 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 24-08-1637 te Utrecht, begraven 04-09-1637 te Utrecht, is de dochter van Jan van Royen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Na het overlijden van Cornelis Vereem hertrouwd Elisabeth Jansdochter van Royen op 29-04-1612 te Utrecht met Sweer Hendricksz van Nellesteyn, weduwnaar van Claertge Willems van Leemputt. |
tijdsbeeld:
-
Notaris J..... van Herwaerden stelt op 11-04-1588 een procuratie op om geld te vorderen uit handen van Dirck van Holsteijn als executeur van
de nagelaten goederen van ritmeester Frederick Scholtus.
Constituanten zijn crediteuren van Frederick Scholtus, de weduwe van Wouter Suyrmont, Peter Voss, Jan Cornelisz (van beroep weerdt in de Swaen t'Uytrecht), Dirck Heyndricksz, Cornelis van Broeckhuysen, Jan de Wijs, Cornelis Aertsz Vreem en Henrick Claesz de Bruyn.
Geconstitueerde is Johan Mathijsz van Heynsberch.
Inventarisnummer: U003a005, akte nummer 252.
-
Op 29-07-1596 wordt een testament opgemaakt door notaris J..... van Herwaerden met samwnvattend de lijftocht op de langstlevende.
Testateur is Cornelis Aertsz Vereem en zijn echtgenote Elysabeth Jan van Roijens. Zij wonen dan te Uytrecht, wz Lyndtmerckt.
Inventarisnummer: U003a012, akte nummer 1 -
Op 19-03-1603 wordt door notaris J. van Herwaerden een akte van Procuratie opgesteld, onder nummer 57, om ten behoeve van Godefroy van Wou afstand te doen van prebende.
De volmachtgever (constituant) is Johan van Loon, van beroepcolonnell, overste ende canonick St Jan t' Uytrecht.
De geconstitueerden zijn: Johan van Reness, deeken van St Jan t' Uytrecht, Anthonis Vereem, vicaris ten Dom, Cornelis Vereem, neef van Anthonis Vereem, advocaat hove t' Uytrecht en Vigilius Oom, advocaat hove t' Uytrecht.
Als bijzonderheid wordt in de kantlijn gemeld dat de akte is gepasseerd ten huize van Beernt Stell, oud-burgemeester van Utrecht.
(Prebende: van het Latijn praebenda pars = te schenken deel, is het jaarlijkse inkomen van een geestelijke)
-
Op 19-03-1603 wordt in een akte van Procuratie een Cornelis Vereem genoemd als neef van Anthonis Vereem, beiden opererend als volmachtgevers.
vraag 1: is de bedoelde neef van Cornelis Vereem de Anthonis Vereem van parenteel 13.04.01.001?
|
Aert Aertsz Vereem (ook genaamd: Aernt, Aert Aertszn, van der Eem) is geboren ca ...-...-1547 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep weerdt in 't Witte Peert, en is overleden voor 06-01-1594 (onbekend) te (onbekend). (
Aert Aertsz Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Heyltgen Willems.
Heyltgen Willems, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Aert van der Eem en Heyltgen Willems waren woonachtig te Uytrecht aan de Peerdemerckt.
Na het overlijden van Aert van der Eem hertrouwt Heyltgen Willems op 06-01-1594 te Utrecht, met Peter Hendrickssoon van Bloemendael. |
tijdsbeeld:
-
op 03-04-1592 wordt uit naam van Aert Vereem te Utrecht door notaris J..... van Herwaerden, onder inventarisnummer U003a009, subakte 1, een testament opgemaakt. Er wordt lyftocht ingesteld op de langstlevende totdat deze hertrouwt. Testateur is Aernt Vereem.
-
op 03-04-1592 wordt eveneens door notaris J..... van Herwaerden, onder inventarisnummer U003a009, subakte 2, uit naam van Aert Vereem te Utrecht een codicil opgemaakt. De begunstigden zijn Roeloff Aertsz Vereem, oudste zoon, en Willem Aertsz Vereem, innocente zoon.
-
drie mergen goets - naar Roeloff Aertsz van der Eem - gerecht: Maurick, op 't Meerlandt
-
weykampe - naar Willem Aertsz van der Eem - gerecht: Maurick, opte Huysmate
als bijzonderheid wordt vermeld: 3 morgen in Maurik is leenroerig aan de Graaf van Culemborg, op last van lyftocht echtgenote, met toestemming door echtgenote
-
er volgt nog een 3e subakte opgesteld op 03-04-1592 door notaris J..... van Herwaerden, onder inventarisnummer U003a009, waarbij op last van lyftocht van de echtgenote (Heyltgen Willems) als erfgenamen worden benoemd:
- Aeltgen Aerts van der Eem, dochter
- Margrieta Aerts van der Eem, dochter en
- Aert Aertsz van der Eem, jongste zoon
|
Stephania Aerts Vereem is geboren ca ...-...-1550 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Stephania Aerts Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
volgens het Oudschildgeld (1536-1600) staat op 17-01-1582 Dierck Thoniss van Velpen wonend Werkhoven borg voor Stephania Aert Dirck Vereemsdr die kwestie heeft met Anthonis Eelgisz Stultingh (hhar neef, zoon van Cornelia Aertsdr Vereem)
|
Jan Vreem (ook genaamd: Vereen, Verheem) is geboren ca ...-...-1553 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jan Vreem is getrouwd op 22-10-1626 te Utrecht, met Lijsgen Jans.
Lijsgen (ook genaamd: Lijsbet) Jans, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits-Gereformeerd (later Nederlands-Hervormd), van beroep (onbekend), overleden kort voor 17-10-1631 te Utrecht, begraven 17-10-1631 te Utrecht, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Voor het huwelijk van Jan Aertssen Verheem en Lijsgen Jans werden de nodige stukken overgelegd voor de commissarissen tot de huwelijksche zaken in Utrecht. |
in de kantlijn bij de archieven wordt vermeld: namen betreffen soms ook getuigen of eerdere partners
vraag 1: zijn er eerdere partners en zo ja wie zijn zij?
|
Jan Roelofszn Vereem is geboren ca ...-...-1560 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep brouwer en leenman van Buren te Asch, en is overleden tussen 30-09-1618 en 26-01-1622 te (onbekend).
Jan Roelofszn Vereem is getrouwd op ca ...-...-1600 (onbekend) te (onbekend), met Elisabeth Jacobsdr .....
Elisabeth Jacobsdr ....., geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Voor 27-12-1624, na het overlijden van Jan Roelofszn Vereem, hertrouwt Elisabeth Jacobsdr ..... met Frederick Aertsz van Ommeren.
|
tijdsbeeld:
-
Op 26-01-1622 wordt in het Graafschap Buren (ORA 40, f. 4v-5) opgetekend dat Elisabeth Jacobsdr, weduwe van Jan Roeloffs Vereem, mede als voogdesse over haar kinderen bij voornoemde Vereem, geassisteerd met Dirck Roeloffss Vereem, bloedmomber der kinderen, inzake de financiële redding der boedel.
-
Scholtus, Burgemeesters en Schepenen der stad Bueren oorkonden op 27-12-1624 (Gelders Archief, div. charter) dat Frederick Aertssen van Ommeren en zijn vrouw Elisabeth Jacobssen, wed. van Jan Roeloffsen, en Jacob Janssen, zn. van Jan Roeloffsen overdragen aan Jacob van den Steene, 2 morgen weiland.
|
Dirck Roelofszn Vereem is geboren ca ...-...-1563 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep Schepen van Beusichem en Zoelmond, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirck Roelofszn Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
In het Oud Rechtelijk Archief (ORA) van Beusichem en Zoelmond komen we Dirck Roelofsz regelmatig tegen. Zo is hij Schepen van Beusichem en Zoelmond.
-
Op 18-03-1593 heeft Gerrit Reijersz Smetser die coep gedaen opte gereede goederen van Jan Henricxsz Verlehe volgens sijn pandinge coepman Wessel Alaertsz, Actum voer Jan Jansz Clapholt Scholtis Dirick Roeloffsz Vereem en(de) Aert Tonisz schepenen.
-
Het is 05-04-1593 als Cornelis Baers sijn pandt heeft vuijtgedaen tegens Jurien Uuijtermerck, waer van die Scholtis den rechtdach geleijt heeft op vrijdach toecomende over acht daghen nementlick den dartiende deses jetzige maendt Aprilis, Actum voer Jan Jansz Clapholt Scholtis Aerdt Tonisz ende Dirick Roeloffsz Vereem schepenen die daer over gestaen hebben soe verre het recht is actum.
-
Korte tijd later, 30-05-1593, Peter Jansse voer sijn quota ende aendeell ende mede hem sterck maeckende voer sijn mede erffgenamen van Cornelis Jerephaesse zaliger presenteert te reeckenen mijt Ida Jan Diricxsse wedue, vande geeijschte renten volgens haere gedaene pandinge en(de) coep mits genietende cortinge volgens dordonnan(tie) van haere F: Gen. van Oraengien, en(de) soe wat in slot van reeckeninge bevonden wort is in qualite voerss. overbodich haer op te leggen en(de) te betaelen mits all voerens hebbende copie authentijck vuijt die constitutie brieff tot sijne coste, pntibg Jan Jansse Clapholt Scholtis Tonis Jerephaesse Verlehe ende Dirick Roeloffsse Vereem schepenen.
-
Nog dezelfde dag: Henrick Wijnensse ende dat volgens sijn pandinge, coepman Ariaen Jerephaesse (Verlee), actum voer Jan Jansse Clapholt Scholtis hem selven in deser sarcke afftuijgen(de) Dirick Roeloffsse Vereem ende Aert Tonisse schepenen.
-
Op 29-06-1593 compareerden voer Claes Claesz ende Dirick Roeloffsz Vereem scepenen, Anna Gherit Jerephaesz wedue ende heeft geconstitueert en(de) machtich gemaeckt constitueert ende maeckt machtich mits desen, Tonis Jerephaesse Verlehe Omme vuijt haer constituante name en(de) van haeren en compareerden voer Claes Claesz ende Dirick Roeloffsz Vereem scepenen, Tonis Jerephaesz Verlehe, als gemt van Anna Gherit Jerephaesz wedue, en(de) heeft gesubstitueert en(de) machtich gemaeckt, substitueert ende maeckt machtich mits desen, Henrick van Bijlandt, in alle sijne saecken die hij in qualite voerss van sijn selffs wegen inde lande van Bueren ofte elders eenichsins te doen mach hebben, en(de) daeromme ist noet mijt recht tspreecken ende sijn recht in alles te verdedigen. Off hij constituant selffs tegenwoerdich waer, Gelovende van weerde te houden etc. Geduijrende etc.
-
Tonis Jerephaesse Verlehe heeft op 11-08-1593 ontseth en(de) sijn pant vuijtgedaen tegens Adriaen Jerephaesse Verlehe ende Jan Aertsz geweesene buermrn. Soelmondt, van alsulcke weijt als sij beseth en(de) aengepandt hebben staen op eenen acker lants gelegen op Soelmondt gehoren(de) aen(de) pastorije van Buesichem ende stelt daer voer tot borch Reijer Herberensse muelenaer, des geloeft Tonis Jerephaesse hem wederom te quijten, Dije Scholtis heeft tusschen parthijen eenen dach van rechten geleijt op vrijdach toecomen(de) over acht dagen, nementlick den XXIIIIen dach deses jetzige maents Augusti, Actum voer Jan Jansse Clapholt Scholtis, Hubert Aertsse Verkerck ende Dirick Roeloffsse Vereem scepenen.
-
Op 23-12-1593 Compareerden voer Dirick Roeloffsz Vereem end Claes Claessen scepenen, Tonis Jerephaesz Verlehe, en(de) heeft geconstitueert en(de) machtich gemaeckt constitueert en(de) maeckt machtich mits desen Guert Henricxssen o(m)me vuijt sijn constituants name en(de) van sijnen twegen te voerderen seecker proces voerden gerechte van Bueren In cas d’appell hangende tegens Elis Jansz en(de) Henrick Janssen Cock en(de) daerom(m)e Ist noet mijt recht te spreecken cum potestate substituendi. Geloven(de) van weerden thouden alle ge?ch bijde geconstitueerde off sijnen gesubstitueerdens allreede in desen gedaen is ofte gedaen sall worden. Onder tverbant als nae rechten. Geduijren(de) etc.
-
De dag daarna 24-12-1593 Achtervolgende die sententie Interlocutoire bij scepen(en) van Beusichem en(de) Soelmondt tusschen Guert Henricxz en(de) Anthonis Verlehe Jerephaesz (excipienten) en(de) Elis Jansz ende Henrick Jansz Cock soe sij procederen eijrs ende geexcipieerdens opten XIIIIen Decembris ’93 geweesen sijn op huijden voer ons scepenen tot Beusichem ende Soelmondt onderss. gecompareert d’voern. Elis Jansz ende Henrick Jansz, en(de) hebben verclaert en(de) verclaeren die acte van pandinge in questie (bij de hant van Mathijs Jacopsz haerluijder procureur gescreven) gehadt ende dselve Hubert Phusz gerichtsbode alhier gedaen en(de) v(er)hantrijckt te hebben ten eijnde hij de voern. Guert Henricxz ende Tonis Jerephaesz soude Informeren als geschiet. Verclaerende dselve acte niet wederom gesien noch gehadt off noch te hebben, off oeck niet te weten onder wijen dvoerseijde acte soude mughen berusten Presenteren(de) dijt selve mijt haerluijder eede taffirmeren, actum voer Jan Henricxsse Verlehe ende Dirick Roeloffsz Vereem scepen(en).
Pas 14 jaar later komen we Dirck Roelofsz weer tegen als Schepenen van Beusichem en Zoelmond.
-
Op 27-07-1607, Quam Balthazar van Weerthuisen als Rentmeester vanden Waelgeboren heeren heere Floris Grave van Culemborg & heeft die coep gedaen opdie gereede goederen van Mechtelt Jan Aertsz Verkercks weduwe, Jan Thonis Verkerck Jan Adriaensz Verlehe, Jan Jacopsz, Jan Gudden Dirick Roeloffsz Vereem, Jelis Jansz Verkerck & Gijsbert Jansz, voer alsulcke onbetaelde Lantpachte als sij aen hunluijden ten achteren is volgens sijn reeckenbouck t.g.r. & voerden schade mijt recht daerop comen(de), coepman Peter Pauwelsz sulst die Scoltis heeft in stadt des? & die voerss Rentmr die naecoep gegust.
-
Balthazar van Weerthuijsen compareerde op 06-08-1608 als Rentmeester van sijne Gen. Grave van Culemborchs goederen inde Graeffschappe van Bueren gelegen & heeft die coep gedaen op die gereede goederen van Gijsbert Jan Jacopsz Mechtelt Jan Aertsz Verkerck, Cornelis Adriaensz Verlehe Cornelis Claesz, Jan Thonisz Verkerck, Jerephaesz Adriaensz Verlehe cum suis, Jan Adriaensz Verlehe Dirick Thonisz, Cornelis Adriaensz , Dirick Roeloffsz Vereem Jelis Jansz Verkerck, Toen Willemsz Goesen Jansz Jan Jacopsz, Jan Gudden & Thonis Thonisz & dat voer alsulcke onbetaelde Lantpachte als oeck weertpachte, als die voern. persoenen noch sculdich sijn vuer die Jaerens 1606 & 1607 & voerde schade vuijt recht daerop comen(de), coepman Jan Petersz Dije Scholtis heeft in stadt desheeren die voerss. Rentmr die naecoep gegonst.
-
Weer een jaar later, op 14-02-1609:
Wij Dirick Roeloffsz Vereem ende Henrick Willemsz schepenen der derpen Beusichem ende Soelmond inden lande ende Graeffschappe van Buren, doen condt en tuijghen mits des opene brieven, Dat voer ons in eijgener p(er)sone gecompareert ende erschenen is Jan Segersz ende heeft mijt sijnen vreijen moet wille ende mijt reijpen raede, te voeren well bedacht sijnde, bekent vercoft thebben ende sculdich tsijn voer hem ende sijnen erven die tsamentl(ijke) kijnderen die Dirick Jansz Knobbout in eechten staete geprocreert heeft bij Anthonia Adriaen Jerephaesz dochter za: ende haere respective erven, sees carol(us) gulden ende vijff stuvers tsjaers, elcke gulden tot twijntich stuivers brabants gereeckent, ofte goet ander gout ofte silveren payement daer voer van gelijcken weerden, in alsulcke tijt ter betalinge gaen uuijt eenen halven mergen lants off soe groet ende clijn als die van auts gelegen leijt inde gerechte van Beusichem aen Achterstraet Daer boven Gobell Claes z ende beneden Ida Aert Adriaensz de moelres wedue naestgelant liggen. streckende mijtten oversten eijnde aende Achterstraet ende mijtten nedersten eijnde aenden Sijdelgraeff Noch uuijt het rechte vierendeell van een hofflant mijtte bepotinge ende beplantinghe daerop staende oeck gelegen inde gerechte van Beusichem tusschen die voer ende achter straet, Daer Cornelis Adriaensz Verlehe die ander driedeelen van co(m)peteert. Daer boven Amelia Goesen Hacken wedue ende boven den wije mijt recht rontsome deese voerss(eide) p(er)ceelen van lande ende erve naestgelant off geerfft mueghen sijn. Vallen dese renthe jaerlicx ende alle jaeren op Ste. Agnieten dach daer deerste jaer renthe af v(er)schijnen sall op Ste Agnieten dach alsmen scriven sall XVI c ende Thien, off binne die naeste veerthien daghen daar nae onbegrepen ende soe voerts van jaeren tot jaeren geduijren(de) talle afflossinge toe geloeft hij co(m)parant die selve renthe jaerlicx ende alle jaeren te leveren ende te betaelen op daghen voern(oemd), allet comer vrij, het sij dan van heeren ofte vrouwen schattinge ende beede open velde, open walde, ofte eenighe andere oude ofte nieuwe wercken die daer eenichsins opcomen ende geseth soude mueghen worden hoedanich die oeck soude mueghen sijn ofte geschien, soe dat hij comparant ofte sijnen erven die selve jaer renthe altijt sall betaelen sonder eenigerhande cortinge van dijen. Ende oft saeck waere dat die voerss(eide) comparant ofte bij gebreck sijnder sijnen erven. Dese voern(oemde) renthe jaerlicx ende alle jaeren op daeghe ende gelijck voerss. staet nyet voll en(de) all en betaelden, soe sullen ende mueghen die tsamentlicken kijnderen van Dirick Knobbout voern. ofte haeren respectieve erven ofte helder sbrieffs mijt haeren willen die selve onbetaelde renthe mijt alle oncosten die sij daerom doende waeren Reaelicken egeniteren end uuijtrichten gelijck des heeren verwonnen schult vanden lande ende dat aende onderpande voerss. Mijt conditien soe gedaen dat die voern. comparant ofte sijnen erven dese voerss. renthe gelieffden afft te lossen te vrijen ende te quiteren sal dat altijd mueghen doen opt en verschijn dach mijt eens die some gelts van hondert carolus gulden elcken gulden ten prijse voerss. mijt payement in tijt dier afflossinge geve ende ganckbaer ende voer da.. van desen gemunt ende geslagen sijnde. mijt noch die verschenen ende onbetaelde jaeren renthe Daerbij Ende dijt allet comer vrij, sonder eenighe cortinghe vandien gelijck voerens van jaer renthe Allet voerss. sonder eenigh arch off list des toerconde ende kennisse der waerheijt Soe hebben wij schepenen voern. elcx onsen segel beneden aen desen openen brieve gehangen. Gegeven inden jaere onsHeeren seesthien hondert ende neghen opten XIV en dach vander Maent Februari.
-
Nog geen week later, 20-02-1609 Compareerde Baltazar van Weerthuijsen als Rentmeester van sijne Gen. Grave van Culemborchs goederen inden lande van Bueren gelegen, & heeft die coep gedaen op die gereede goederen van dese nabescrevene personen & dat voer alsulcke onbetaelde lant & weert pachten als sijluijden noch sculdich soude muechen sijn over die jaerens 1607 & 1608 op martinij & kersmis incluis verschene affslaende alle bewijselicke be- talinge & allet dat nae rechten daer aen affslach soude behoeren te strecken & voerden schaede mijt recht daerop comende voer eerst Goesen Jansz die viller Mechtelt Guert Jansz wedue Jan Thonisz Verkerck Gijsbert Jansz, Dircik Thonisz, Dirick Roeloffsz Vereem Jelis Jansz Verkerck, Jan Jacopsz erffgen. Aert Thonisz, Cornelis Adriaensz, Mechtelt Jan Aertsz Verkerck wedue, Adriaen Jerephaesz, Tonis Cornelisz Verkerck, Cornelis Adriaensz, Floris Stevens Jan Adriaensz Verlehe, Aert Jansz van(de) Sluijs Coen Willemsz, Jacop Cornelisz ter Weij, Dirick Jansz, Jan Hubertsz & Jacop Jacopsz coepman Jan Petersz die Scholtis heeft in stadt desheeren die voerss. Rentmeester die naecoep gegunst.
-
Op 30-06-1609 tussen Borgaert Jansz brouwer tot Delft eijscher & Peter Pauwelsz Hulst gehe p(ar)thien concluderen in rechten & renunchieeren van vorder productie der salven begeren(de) een oerdeel, dat die Scholtis heeft bevolen Dirick Roeloffsz Vereem.
-
Op 10-09-1609 wordt er vanwege een lening een verklaring opgesteld:
Wij Dirick Roeloffsz Vereem ende Henrick Willemsz Schepenen der derpen Beusichem ende Soelmont inden lande ende Graeffschappe van Buren, doen condt ende tuijghen mits dese openen brieve dat voer ons in eijgener persone gecompareert ende erschenen is Cornelis Adriaensz Verlehe , Ende heeft uuijt sijnen vrijen moet wille ende uuijt rijpen raede te voerens well bedacht sijnde bekent voer hem en sijnen erven sculdich te sijn van goede duechdelicken geleende penning(en) ende bekende schult Anna naegelaten wedue van Jan van Bosbeeck wonende buijten Utrecht int Tollesteegh ende haeren erven, eens die some gelts van hondert end vijftich carolus gulden tot twijntich stuivers Brabants tstuck gereeckent. Ende beloeft die voerss comparant voer hem ende sijnen erven dese voern(oemde) so(mm)e gelts tene mael ende teffens te betaelen aen handen van Anna wedue voern(oemd) ofte haeren erven ende naecomelingen op Ste Jans Dach te mide somer naestcomende anno XVIc Thien doch binnen de naeste veerthien daghen daer nae onbegrepen die daghen all sonder eenigh langer vertreck ofte dilay. Off des betalinge aldus nijet ende geschieden op dagen ende termijnen als voerss(creven) staet soe sall en mack Anna wedue voern(oemd) ofte haeren erven gebraeck haers, off helder sbrieffs mijt haeren wille dese hondert ende vijftich carolus gulden paijments voern(oemd) mijt alle oplopende oncosten soe gerechtelicke als ongerechtelicken mitsgaders alle sijnder schade ende interesse tsamen tot haeres selffs sumpell waerheijt doen uuitpanden aen sijn huijsinge ende hoff lant daer hij comparant nu ter tijt in ende op woent staende tot Beusichem int dorp aen(den) plaets gen(aam)t den Swaen daer Gobell Claesszn boven ende derven van Jan Segerszn beneden naest gehuijst ende geerfft sijn, off wije mijt recht daer rontsomme naestgehuijst ende geerfft mueghen wesen Submitterende deselve tot dijen eijnde tot heerlicken ende reale exercitie gelijck desheeren verwonnen schult vanden lande ende voert nae usancie van allen heeren hoven, rechteren ende gerechtsbancken Renunchierende tot dijen eijnde vander exceptie non numerate peninial, ofte van geen gelt ontfangen te hebben vande benefitien duij Adriaen excussiones discussiones ende dunsionis ende voerts g(e)n(er)alicken ende specialicken allen anderen exceptien gratien privilegien reductien ende reluiemensen tsij geestelicken off weerlick ende sonderlinge den rechten seggende g(e)n(er)aele renunchiatie van geender weerden te wesen daer en waeren eerst speciaell voergegaen, Allet voerss(eide) sonder argelist in oerconde der waerheijt allen puncten Verss(creven) soe hebben wij schepenen voern(oemd) elcx onsen segell beneden aen desen openen brieve gehangen Gegeven inden Jaere ons heeren XVIc ende Neggen opten Xen dach van der maent Septembris.
-
Op 30-11-1611 compareerde Balthazar van Weerthuijsen als Rentmr. van sijne Gen. Grave van Culemborchs goederen inden Graeffschappe van Bueren gelegen & heeft die coep gedaen op die gereede goederen van dese naebess. personen,& dat voir alsulcke pacht penn. als Rantsoenen als bevonden sall worden op sloth haerder reeckenn. sijne Gen. sculdich te sijn soe vant jaer 1610 als 1611 ende alle schaeden van rechten. In den eersten Gijsbert Jansz tot Waterbeusichem, Aert Jansz op de Sluijs, Marijken Jan Wijnen wedue, Cornelis Claesz, Jan Claesz, Floris Stevensz van Spithoven, Meth Geurts wedue, Coen Willemsz, Jan Diricxz, Goesen Jansz, Tonis Cornelisz Verkerck, Cornelis Adriaensz Verlehe, Dirick Thonisz, Jan Petersz, Jan Thonisz V(er)kerck, Jan Gudden, Dirick Roeloffsz Vereem, Jan Hubertsz, Thonis Tonisz, Meth Jan Aertss Verkerck wedue, Jelis Jansz Verkerck, Aert Hubertsz V(er)kerck, Cornelis Adriaen Jerephaesz, Dirick Jansz & Anthonis Jeliss Pau, Coepman Jacop Cornelisz, die Scholtis heeft in stadt desheeren die voerss Rentmeester die naecoep gegonst.
-
Jan Adriaensz Verlehe heeft op 20-02-1613 pachtschuld. Goesen Jansz, Dirck Thonisz, Cornelis Adriaenss, Jan Petersz, Jan Thonisz Verkerck, Hubert Jacopsz, Dirick Roeloffsz Vereem, Jan Hubertsz, Jelis Jansz Verkerck, Tonis Tonisz, Jan Adriaensz Verlehe, Coepman Goesen Jansz, die Scholtis heeft in stadt desheeren die voerss. Rentmr die naecoep gegonst.
-
Dirck Roelofsz treedt op 13-01-1616 op namens de weduwe van Cornelis Adriaens bij de regeling van zijn erfenis. De akte: Op huijden dato onders soo is durch tusschen spreecken van onderss. segs luijden ende goede mannen in deser saecke van p(ar)thijen ten beijden sijde v(er)socht sijn(de) opgericht en gesloten en vruntlick accoordt & eewich erff maechgescheijt gelijck sijluijden oprechten ende sluijten bij desen tusschen Heijlken Cornelis dochter naegelaten weduwe van sal. Cornelis Adriaenss V(er)lehe en(de) Dirck Roeloffs Vreem haer in desen saecke gecoren voocht ende mombaer voor Scholtus en Schepenen van Buesichem daerse anquam als wij Schepenen wijsden dat Recht was ter eene, ende Jan Adriaens V(er)lehe voor hem selve, Thonis Jacops als man en(de) voocht van Hilleken Adriaens Jerephaes V(er)lee ‘s dochter, Cornelis en(de) Henrick Jerephaess sonen van sal. Jerephaes Adriaenss V(er)lehe, Jerephaes Dircxs Knobbout voor hem selve, en Dirck Thoniss als man & voocht van Anna Dirck Janss Knobbout dochter, en mede als recht en actie deses gecofft hebbe van Anthonis Ponsen sijnen swager als man en voecht van sijn huijvrou Elisabeth dochter van Dirk Jans Knobbout en Jan Adriaens V(er)lehe en sterck macken als oom en bloet voocht voor de onmundige kindere van Sal Jacop Adriaensz V(er)lehe sijne broeder die hij geprocreeert heeft, en Anna Bartholomeus Gerrits dochter en te over staen van Jan Aert Thueniss soon als man en voocht van voorn(oemd) gewesene weduwe Anna Bartholomeus Gerrits dochter ter andere sijde, en dat van alsulcke successie erffnisse en besterffnisse als Cornelis Adriaens V(er)lehe sal. mette doot ontruijmpt en achtergelate heeft, te weten dat de voorn(oemd) weduwe Heijlken Cornelis dochter eewelick en erfflick voor haer hare erue en naecomelinge hebbe ende behalde sall soo alsulcke p(er)cele soo van huijsinge en landt als volcht: inde eersten sall de voorn(oemd) Heijlke hebben de huijsinge, erff, grondt, berch ende schuer so t'selve in tegenwoordich staen en gelegen is tot Buesichem g(e)n(aem)pt de Swaen midts gaders alsulche imboedell van linden wollen tìnnen cueperwerk, ijserwerck, houdtwerck als andere huijsraet soe datmen de selve sonder moge noemen niet van alles vuijt gesondert midts dragen(de) alsulcke laste Jaerlicx tot xxvi ste. thijns als daer vuijt gaen betaelt en gnpt worde kessels thijns bepaelt volgens de brieve daer van sijn noch ene acker landts groot omtrent vier hondt g(e)n(aem)pt Jan van Dalens acker doch soo groot en cleijn die van aldts gelege is inde Legeweert bepaelt volgens de brieue daer aff sijn, noch de half scheijdinge van seuven hondt landt gelegen in Soelmonde maeth doch soo groot en cleijn die aldaer van aldts gelege is g(e)n(aem)pt den Sijlacker met noch alsulcke vruije weere en beterschape als de voorn(oemd) Heijlke int gebruijck is hebbe gelege soo op Buesichem & Soelmont Asch en Tricht, waer en jegens Jan Adriaenss V(er)lehe met de samentlicke erffgename van sal. Cornelis Adriaens V(er)lehe vorens genomineert erfflicke & euwelick voor haer hare erve en nacomelinge hebben en behalde sulle dese nabescreve p(er)cele als volcht inde eerste twee morgen weijlants gelege inde Geere op Tricht g(e)n(aem)pt de Platters met alsucke cade boulandt en onraet als daer van aldts toe gehorich is noch ene merge landt gelege op Raveswaeij inde Pelscamp met alsulcke dijck en laste als daer op en toe staen, noch twee mergen gelegen inde Lege-Weert g(e)n(aem)pt het Kersecampken strecken(de) door de Kerkendijck tot inde graeff en voorts totte Groenewech toe met alsulcke bruijckweer als sij van(den) graeff van Bueren intgebruijck en huere hebbe legge(nde) gemeender voren in een landt met alsulcke dijck en onraet als daer van aldts an gehorich is, noch ene acker landts groot dardarlf hont g(e)n(aem)pt Hannekens acker met alsulcke dijck straet en thijns als de heere van Sinte Jans t'Utrecht daer jaerlicx uuijt hebben ende noch de some van acht hondert twee en dartich carolus guldens hooftsoms als Jan Adriaens in qualite voors mette voorgevoerte samentlicke erffgename van sal Cornelis Adriaens sijn competeren(de) van voern(oemde) Jan Aert Thuoniss soon als man & voocht van voors Anna Bartholomeus Gerrits dochter sijn huijsvrou uuyt crachte van seecker accoordt tussche de Voern(oemde) p(ar)thijen & erffgename en Jan Aertss voorss(eid) opgericht in dato den IIIe. Januarij anno 1619 alde stijll midtsgaders dat de voorn(oemd) Heylken Cornelis dochter weduwe van Cornelis Adriaens V(er)lehe bove de voors p'ceele noch uuijtreycke en betale sall an Jan Adriaensz V(er)lehe & de voergevoerte samentlicke erffgename eens de some gelts van twe hondert en vijftich carolus guldens ijder gulden in xx stw. hollandts gereeckent hont inder tijt der betalinge gangbaer inde graeffschappe Bueren en dat in twee diversche termijnen als die helfte van voors some Victoris eerstcomen(de) anno 1617 en dander resterende helfte tot betalinge van volle voers(eide) some Victoris anno 1618 off xiiii dagen na elcken V(er)schijn dach onbegrepe sonder langer v(er)treck, noch soo is V(er)sproocke & geaccordeert dat den voor(noemde) Jan Adriaens V(er)lehe off enige van voors erffgename van sal Cornelis Adriaens V(er)lehe mogte hunluyde erffgename & nacomelinge nu noch te ewige dage geen actie meer & sullen hebbe te pretenderen in eniger mamiere van alsulcke vuytcoop van lyftocht als Cornelis Adriaens V(er)lehe sal gedaen heeft aen erffgename van sal Cornelis Baers sijnen voorsaet beneffens dat sijn p(ar)thyen geaccordert en overcome dat alle renthe brieve schult en onschult haeff en beeste wage ploech echden en t coorn dat jegenwoordich noch opt velt staet en noch op de solder is met alsulcke penninge off gelt als noch jegenwoordich inden boedell bevonden wordt te beyden sullen geprofyteerten mede gelast worden, ende sulle p(ar)thijen ten beyden sijde mede laste soo de betalinge van pachten van t'landt t'welck alsnu besaeyt is als alle andere schatten ongelde en lasten t'sij van schot loth off anders, geen van alles uuijt gesondert die de landen nu mede beswaert sijn en vorder noch lange niet alles sonder arch off list, ende in maniere en conditie voers(eid) soe sijn en blijven de voorn(oemd) p(ar)thijen te beyden sijden nu ende ten ewige dage voor hem ende henluijden erffgenamen, geaccordeert, gescheyde en gedeijlt en beloven tselve on verdere opelicke te onder halde en doen onderhalden onder te V(er)bant van hunluijden erven p(er)sone en goedere gerede ende ongerede hebben ende V(er)crijgen egeen van dijen uuytgesondert om alle hinder schade en interesse aen v(er)breecker te mogen v(er)hale met reale executie als hen v(er)wonne schult van(den) lan(de) en graeffschappe Bueren sonder enige oppositie off contradictie to mogen doen off laten geschieden alles sonder arch als voiren noch is ten beyden sijden ingewillichten en geconsenteert de dato samenlijke erffgenamen voors(eiden) sulle p(ar)thije en renonchieren voorde gerechte van Buesichem en Soelmont van alsulcke v'uijtcoop van lijftocht als Cornelis Adriaens V(er)lehe gedaen heeft aen erffgename van sal. Cornelis Thuenisz Baers midts dat de voorn(oemd) Heijlken Cornelis dochter voorn(oemd) oock renonchieren sall van allen alsulcke erff en landt als d'erffgenamen van Cornelis Adriaens sal uuijt de boedell van voorn(oemd) weduwe gedeijlt hebben dit alles te doen tot v(er)maninge van p(ar)thijen te beijde sijde alles onder te v(er)bant als vooren hier sijn bij aen ... geweest en geroopen als vrunde en segsluijden van voorn(oemd) p(ar)thijen te beijde sijde v(er)socht sijn in deser saecken Dirck Roeloffsz Vreem , Henderick Aerts van Ommeren van wege Heylken Cornelis Dochter weduwe wijle Cornelis Adriaens V(er)lehe ende Thuonis Corneliss V(er)kerk de alde Dirck Sam en Adriaen Jans Goes als de dadincx luijden van Jan Adriens V(er)lehe met de voors erffgenamen van sal. Cornelis Adriaens V(er)lehe die dit neffens pt(ijen) voors te beyde syde hebbe beteyckent op te XXVIden dach January anno 1617 alde stijll en was onderteyckent:
dit hantmerck is bij Jan Adriaens s V(er)lehe gestelt
dit hantmerck is bij Heijlke Cornelis dochter Weduwe wylen Cornelis Adriaens s V(er)lehe gestellt
dit is t'gewoonlicke hantmerck bij Thonis Jacobs gestellt
Cornelis Jerephaesz
Henrick Jerephaesz
Thonis Henricxsz
Dirck Thonisz
Dirck Roeloffs Vreem
Henderick Aerts van Ommeren
Dit is t'gewoonlicke hantmerck bij Thuenis Corneliss V(er)kerk den alden gestelt
Dirk Sam
Dit is t'gewoonlicke hantmerck van Adrian Goes
Dit is t'gewoolicke hantmerck bij Gijsbert Jans van Bommell gestellt
Een jaar later overlijdt Jacob Ardiaens Verlehe. Bij de vaststelling door het hof op 02-02-1617 treedt Dirck Roelofsz op als voogd.
De akte:
Op huijden dato onders soo is durch tusschen spreecken van n(a)bij(e) vrunden en goede mannen ten beyden syden in deser saecke versocht syn(de) de vruntlick erffmaeck gescheijt geaccordeert v(er)dragen en gesloten, accorderen verdragen en sluijten midts desen tuschen Barholomeus Gerrits en Jan Adriaens V(er)lehe als beste vader en oemhe ende over sulcx bloot voochden en mombaers van drye nagelaten kinderen van sal Jacop Adriaens V(er)lehe die hij geprocreert heeft byde voorn(oemd) Anna Bartholomeus Gherrits dochter ter eenre ende Jan Aerts met de voorn(oemd) Anna sijn echte huijsvrou ter andere syde nopen alsulcke goedere als de voorn(oemd) Jacop Adriaensz der voors kindere sal vader dus de dootlicke erffganck ontruympt ende nagelate heeft en de kindere voors voor haer contigente portie is competeren(de) en dat in navolgende maniere to weten dat de voorn(oemd) Jan Aertsz en sijn huijsvrow ewelick ende erfflick (voor haer contingente portie) ten dele gevalle is bij lotinge alsulck baulandt soo groot en cleijn t'selve gelege is voor het huijs en hoffstadt daer Jacop Adriaenss V(er)lehe sal in sijn leve met de voorn(oemd) Anna sijn huijsvrou in en op the wone plach met het schaepschuerke dat jegenwoordich opt voors landt staet strecken van Scherrisdijck lijnt recht tot de willege boom staende ove de hoeck van aldts landt welcken besteck genome en affgemeten is beginnende een voete vant voorgenoemte schuerken nade syde vant huijs aen alsoo datte tussche tvoors besteck vant landt voors en t'huijs sulle blyven thien voete erffs en ruijmpte, ende de voors drije voorkinderen is bij lotinge voor haer quota erffe en erwen boedell gevalle de voors huijsinge berch boomgaert met het weyke t'gene daer aen gehorich is en voorts de thien voets erffs door gaens die tussche t'huijs en t'voorgeroert besteck gelegen sijn midts dat de voors kindere tot hare lasten sullen hebben en behalden seeckeren erff pacht van drije gulden jaerlicx die de graeff van Bueren daer uuijt heeft, inde die drije voors voorkindere noch noch v'uyte voors boedel hebben en gemete de helfte van alsulcke tinne en cueperwerk als bij tleven van sal Jacop Adriaensz V(er)lehe inde boedell is bevonden geweest daer en boven sall het voordochterke gnpt Hilleke voor uuijt hebben de bedde met sijn toebehore en de twee voorsoonkens sulken uuijte boedel hebben elce de paer slaeplakens mit een deecken doch soo en is der kinderen moeder voorss het bedde met sijn toebehoren noch de slaeplakens met de deeckens niet gehalden om voors kindere uuyt te reijcken voor en alleer de selve kindere tot hare mundige jare sijn gecome off dat se sijn come te houwelicken, doch midts conditie dat Dirck Thueniss als man en voocht van Anna Dirck Jansz Knobbouts dochter sijn aenpaerten pretenderen actie van imboedell die de voorn(oemde) sal. Jacop Adriaens in sijn leve bij de voors sijne huysvrou ten huwelick heeft gebracht sall genote en geprofyteert hebbe voor en alleer dat de voors voorkinderen mit hare moeder sulle moge deylen van selve imboedell en voorts soe sall de bruijckwere en alle de huer landen die de voorn(oemd) kindere sal. vader in sijn leve by tijde van voor(seide) Anna der kindere moeder in hueren en breuijckinge hadde ten beyde syde gemeen en ongedeijlt blijven en mogen de voorn(oemd) kindere noch hare voors aldere malcandere de voors huer lande tot gene tyde onder hueren offe doen onder hueren, item de camp Engelandts gelegen int broeck sall mede gemeen en ongedeijlt blijven ter tijt en wijken de kindere tot hare mundige jare sijn gecomen, ende bove all t'gunt voors staet soe sall de voorn(oemd) Jan Aerts z en Anna sijn huijsvrou noch betalen an drije voors voorkinderen de some van IIIc en XXV carolus gulden ter saecke van uuijtcoop van alsulcke peerden, koeye, schape, vercke, als alle andere haeff en beeste midtsgaders wage, ploech, eegde en voorts alle andere gereetschap tot de bauewerye behoren(de) also t'selve Jacop Adriaensz V(er)lehe sal. mette doot ontruijmpt en nagelate heeft welcke voors(seide) some de voorn(oemde) Jan Aertsz off sijn huijsvrouw voornt op sall breige en betalen als de voorkindere voors(eid) tot hare mundige jare sijn gecomen offe alse gehouwelickt sijn ende eer niet midts dat den voorn(oemd) Jan Aerts en sijn huijsvrow jegenwoordich der voors kinderen moeder genieten en profijteren sullen alle de jaerlicxe incompsten en vruchten der voors(seide) kinderen goederen, waer en jegens de Voern(oemde) alderen gehalden blijuen de voorgeroerte drije kindere t'onderhalden tot hare mundigen jaren off te tijt de selve come te huwelicken in cost, dranck, cledingen onder ende over voorts te laten, leren lesen en scrijuen ende een goet ambacht ist dat ijemant daer toe gesint is en voorts to doen als goede aldere haer kindere schuldich sijn te doen en t'onderhalde mit toe gedane conditien dat de mombaers voors(eid) ofte de kindere voornt Jan Aerts en Anna sijn huisvroue voorn(oem)t vuijt de voors(eide) huijsinge ofte hoffstadt met alle de landerye soe eijgen als huerlant niet en sullen mogen setten ofte aen een ander verhuere maer laten de voorn(oemd) aldere de selve rustels en vredels gebruijcke en bewone tot der kindere voors(eid) hare mundige jare off dat se gehuwelickt sijn ende in sulcke gevalle de selve huijsinge met hunluijden gedeelte van landerijen selver begeerde te gebruijcken en te bewonen en anders niet midts dat de voorn(oemd) Jan Aerts en sijn huijsvroue de selve huijsinge sall onderhalden in behoorlicke reparatie en soe goet te leveren als t'selve jegenwoordich staen(de) is behaltelicken dat Godt (ver)huede het voors(eide) huijs int geheell ofte deel door Godts weere ende wint worde ontdect ofte omgewaeyt oft door brant quame te verongelucken dat Jan Aerts ofte syn huijsvrow conden bewiijsen dat het bij sijn selfs vuer niet toegecomen noch v(er)ongeluct en waere sullen alsan nietgehalden wesen om t'selve tot hare costen wederom te timmeren en repareren dan sall t'selve gedaen worden tot laste van drije voorkinderen, is mede well expresselick geconditioneert dat den voorn(oemd) Jan Aerts off sijn huijsvrou geen reeckeninge ende sullen dan soo van ontfanck vant v(er)coffte voorn(oemd) als anders dat de gemene boedell soude moge aengaen niet van alles vuytgesondert, waer mede de voor(seide) p(ar)thijen mette andere sijn ende v(er)blijve sulle nu ende ten eewigen dagen vruntlick geaccordeert gescheijden en gedeylt sul sijn bij aen en omme geroepe als vrunden en goede mannen ten beyden syden neffens, de voorn(oemd) mombaers, Anthoni van Delwynen Scholtus tot Buesichem en Soelmont Thonis Cornelisz V(er)kerk den alden Dirck Roeloffs Vreem , Henderick Aerts van Ommeren en Johan van Breda die t'voorrss(creven) accoort neffens den voor(noemde) Jan Aerts en Anna Bartholomeus Gerrits dochter sijn echte huijvrou midtsgaders de voor(seide) mombaers beteijckent.
-
Op 02-04-1634 is Dirck Roelofs nog immer Schout van Beusichem en Zoelmond. Coram Delwijnen Scholtus, Derck Roeloffsz V(er)eem Henrick Jerephaesz V(er)lee schepenen Compareerde Jan Sam als gem.de. van Hermen Jochumsz, & heeft volgens acte van pandinge den coop gedaen op alle die gerede goederen van Jan van Noort den Jongen & Derck Gerits Raijmaker gewesen kerckmrs. tot Soelmont, voor vijfftich G. vermogens obligatie ter g.r. ende mede voor costen & schaede mit recht daerop commen(de), coopman Willem Jaspersz den Scholtus heeft in stadt des heeren den Compt. den naecoop gegost.
-
Zo ook op 05-06-1634 als Arien Jansz Verlee zijn beesten uit het schut heeft gehaald. Coram Derck Roeloffs V(er)eem & Henrick Jerephaesz V(er)lee Schepenen, compareerde Arien Jansz V(er)lee, & heeft sijn beesten gerechtel. vuijt het schuthschoth gehaelt & voorde pretense actie tot borge gestelt Jan Ariens V(er)lee, & Claes Gobelsz.
-
Arien Jansz Verlee wordt een jaar later, 20-03-1635, gepand voor f 100,--. Coram Delwijnen Scholtus Derck Roelofsen V(er)eem ende Jacob Jansz V(er)eem schepenen compareerden Johan van Delwijnen, ende heeft volgens acte van pandinge den coop gedaen opten gereede goederen van van Arien Jansz V(er)lee ende Egbert Egbertsz in questie als borge voor Heijmerick Willemsz voor de somme van hondert gl. ter g.r. ter cause van gecoft coorn volgen eijgen hant, ende mede voor costen ende schaede mit recht, coopman Tijs Govertsz, den Scholtus heeft in stadt des heeren den Comparant den naecoop gegost.
-
Aan het eind van dat jaar, 26-10-1635, wordt Testament van Anneken en Aertgen Jacobs opgemaakt:
Coram Delwijnen Scholtus, Dirck Roeloffs V(er)eem ende Henrick Jerphaes V(er)lee Schepenen compareerde Anneken Jacobs ende Aertgen Jacobs gesusteren mit Jan de Haes secretaris in desen haeren gecoren momb. ende verclaerden te wesen haren uijterste wille dat ofte gebeurden dat eenen van haer sonder blijckende blijvende geboorte compte te overlijden dat den lanckt leven(de) ende haeren broeder Gerit Jacobse sal genieten alsulcke Capitael ende renten als sij tot Soelmondt t’ontfangen hebben bestaende in 250 gls hooftsoms, te weten soo Anneken eerst compt te sterven sal haeren suster van haren genieten hondert gls ende haren broeder vijftich gls die sij volgens obligatie tot fangen heeft ense soo Aertgen t’eerst stref sullen haeren broeder ende suster elcx vijftich gls genieten, belangende clederen ende cleijnodien sal d’een suster allen van d’anderen genieten bij af sterven ende soo sij beijde comen t’overlijden g… v(er)ss sal Gerrit haeren broeder alleen haer erfgen(aa)m sijn.
-
We treffen Dirck Roelofsz daarna nog een maal op 27-11-1639, bij een schuldbekentenis van Hendrick Jerephaasz Verlee (gewezen buurmeester te Beusichem) van f10,--. Compareerden Dirck Roeloffsen V(er)eem ende heeft volgens acte van arrest ende pandinge den coop gedaen op alsulcke penn. als Jan Jansen van Doesborch moet hebben van Handrick Jerephaessen V(er)lee, ende Thonis Cornelisz als gewesene Buermrn. tot Beusichem, om daer aen te verhaelen thien guld. ter goeder reeckeninge coopman Bernt Berntsz den scholtus heeft den compt. den naecoop v(er)gost.
enige verklaringen:
moelres: molenaars
den Swaen: Cafe in Beusichem
linden: linnen
gnpt: genaempt
dardarlf: derdehalf
Vitoris papa – 20 april
bauewerye: bouwerij, boerderij
coram: ten overstaan van
|
Hendrick Roelofszn Vereem is geboren ca ...-...-1566 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Hendrick Roelofszn Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Hendrick wordt op 10-11-1651 genoemd in een akte (ORA Beusichem, toegangsnr. 0138, inv.nr 219, f. 89-90).
|
Cornelis Cornelisse (ook genaamd: Cornelis Vereem de jonge) Vereem is geboren ca ...-...-1565 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bleker, en is overleden kort voor 16-11-1635 te Utrecht, overlijdensregistratie 16-11-1635 te Utrecht.
Cornelis Cornelisse Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Burchgen Knijffs.
Burchgen Knijffs, geboren ca ...-...-1565 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 30-07-1632 te Utrecht, overlijdensregistratie 30-07-1632 te Utrecht, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Bij het overlijden van Cornelis Cornelisse Vereem de jonge is hij verworden (bijna als vanzelfsprekend) tot Cornelis Cornelsz Vereem de oude! |
Joost Cornelissoon Vereem is geboren ca ...-...-1575 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep timmerman, en is overleden kort voor 02-03-1635 te Utrecht, begraven 02-03-1635 te Utrecht.
Joost Cornelissoon Vereem is getrouwd op 25-10-1601 te Utrecht, met Cecilia Hermen Cornelissoon Bogermans.
Cecilia Hermen Cornelissoon Bogermans (ook genaamd: Bogertman, Cijchgen Harmans van Pijlsweert), geboren ca ...-...-1580 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 08-08-1636 te Utrecht, begraven 08-08-1636 te Utrecht, is de dochter van Hermen Cornelis Bogermans, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
over de familienaam van de bruid bestaat de nodige verwarring.
enerzijds heet zij Cecilia Hermen Cornelissoon Bogermans, met als variant Bogertman.
anderzijds wordt zij vermeld als Cecilia Hermansdr van Pijlsweert.
Pijlsweert was destijds een buurtschap bij Utrecht (thans de wijk Pijlsweerd binnen Utrecht).
vraag 1: is Cecilia Bogertman geboren te en/of afkomstig van Pijlsweert?
|
Roeloff Aertszoon van der Eem (ook genaamd: Vereem) is geboren ca ...-...-1570 te Maurik, gedoopt (onbekend), van beroep schout van Lopik, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Roeloff Aertszoon van der Eem is getrouwd kort na 06-08-1615 voor het gerecht te Utrecht, in ondertrouw 06-08-1615 te Utrecht, met Aleida van Vianen.
Aleida van Vianen (ook genaamd: Aeltgen Adam van Vianensdochter, Aeltgen Adams - wonend te Vianen), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 25-07-1653 (onbekend), is de dochter van Adam van Vianen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
In 1652 staat Roeloff van der Eem geregistreerd als lidmaat van de Gereformeerde Kercke binnen Lopick.
-
Op 10-02-1628 wordt door noatris W..... Brecht, inventrisatienummer U016a001, een procuratie opgesteld om van Roeloff van der Eem, schout van Lopik, de som van f. 2300-0-0 te ontvangen en om te procederen. De geconstitueerde is Henrick Meerlingh. De constituant Johan Ysbrandtsz Bylant.
Als bijzonderheid wordt gemeld dat comparant het recht heeft van Coenraet van Amerongen, kapitein.
Er wordt verwezen naar een eerdere overdracht d.d. 27-02-1627 voor notaris NN..... te Delft.>/li>
-
In het Kapittel van Sint Marie te Utrecht treffen we een aantal archiefstukken:
-
1635: Stukken betreffende het proces, gevoerd voor het kapittel door de geburen van Lopik tegen de schout Roeloff van der Eem tot afgifte voor onderzoek van zijn specificaties van de ongelden,
-
1636: Publicaties, waarbij het kapittel ter kennis brengt aan de ingezetenen van Lopik en Lopikerkapel, dat het aan de schout Roeloff van der Eem verpacht heeft de visserij van de heerlijkheid. Gedrukt. Met concept van het betreffende verzoek,
-
1644: Rekest van Roeloff van der Eem, schout van Lopik, aan Gedeputeerde Staten, verzoekende de 20e penning van de reële lasten te mogen ontvangen voor de collecte daarvan, 1636-1644, met gunstig apostille,
-
1651-1652: Stukken betreffende het proces, gevoerd voor het kapittel door buurmeesters en schepenen van Lopik tegen de schout Rudolff van der Eem, tot schrapping van posten, door de laatste in de rekening van het morgengeld over 1648 en 1649 gebracht,
-
In de archieven van het Rechterlijk Archief Nederbetuwe, inventarisnummer 203, deel 2, opgesteld door het Genootschap de Gelderse Leeuw, vinden we een Protocol van bezwaar, behorend bij de (recht-) Bank van Kesteren, onder folio 115v. Het betreft een zaak te Maurik, opgemaakt op 25-07-1653.
Roelof van der Eem, scholtus (schout van) tot Lopik, weduwnaar van Aleijda van Vianen, mede voor zijn kind Isebrandt van der Eem, promiteert aan jr. Willem van Goltsteijn ten behoeve van de onmondige kinderen van wijlen Alert Frederick van der Moelen en juffrouw Maria van Goltsteijn, in leven echtelieden, 1300 gld. c.i., uit 5 morgen boomgaard en bouwland aan de Parsick te Maurik en voorts uit een weikamp, groot 2 morgen in de Huismaten aldaar.
|
Willem Aertsz van der Eem is geboren ca ...-...-1573 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Willem Aertsz van der Eem is niet getrouwd. |
tijdsbeeld:
-
Op 03-04-1592 wordt door notaris J. van Herwaerden, onder inventarisnummer U003a009, subakte 2, uit naam van Aert Vereem te Utrecht een codicil opgemaakt. De begunstigden zijn Roeloff Aertsz Vereem, oudste zoon, en Willem Aertsz Vereem, innocente zoon.
innocente kinderen:
in het spraakgebruik van de Middeleeuwen en later: achterlijke of onnozele kinderen; wat men nu denigrerend mongooltjes zou noemen. ‘Een innocenten soon ofte dochter,... meerderjarig wordende’, stond er rond 1675 in het ‘Groot Placaatboek’ van de stad Utrecht. In de Middeleeuwen waren er twee zienswijzen tegenover achterlijken. De houding van de Kerk was er een van menslievendheid. Achterlijken waren gewoon ‘kinderen van God’ die naar de normen van deze wereld misschien simpel van geest waren maar wijs in de wereld hierna. De andere houding was eerder vijandig.
Achterlijken werden destijds ook beschouwd als dwazen die hun dwaasheid te danken hadden aan hun zonden. Volgens sommigen waren ze ‘bezeten’. Hele groepen werden soms weggestuurd van de steden op zogenaamde narrenschepen. ‘Innocent’ of onschuldig klinkt natuurlijk mooier dan achterlijk. Het etiket ‘mongooltje’ stamt uit 1866. Voor die tijd bestonden ze niet. Wie politiek correct wil zijn, gebruikt de term Down-patiënt.
(Uit het Woordenboek van Eufemismen)
|
Aeltgen Aerts van der Eem is geboren ca ...-...-1575 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aeltgen Aerts van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Margrieta Aerts van der Eem is geboren ca ...-...-1577 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Margrieta Aerts van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Aert Aertsz van der Eem is geboren ca ...-...-1580 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aert Aertsz van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend) met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Maria Vereem (ook genaamd: Vreem, Merrichgen Jan Aertsdr Vereem) is geboren ca ...-...-1578 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 26-10-1650 te (onbekend), begraven 26-10-1650 te (onbekend)..
Maria Vereem is getrouwd op 29-01-1603 te Utrecht, in ondertrouw 15-01-1603 te Utrecht, met Hendrik Huibertszn van Ockhuijssen.
Hendrik Huibertszn van Ockhuijssen, geboren ca ...-...-1575 (onbekend) te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 21-01-1648 te (onbekend), begraven 21-01-1648 te (onbekend), is de zoon van Huybert Beernts van Ockhuysen, van beroep (onbekend), en (onbekend)
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Egbert Ockhuisen | 1605-...-... ± | |
Huijbertgen Ockhuisen | 1608-...-... ± | |
Cornelisgen Ockhuisen | 1611-...-... ± | |
Jannichje Hendriksdr van Ockhuijssen | 1614-...-... ± | |
Dirck Hendricks Huijbertsz van Ockhuizen | 1617-...-... ± | |
Evertgen Henricks van Ockhuijsen | 1620-...-... ± | |
Egbert Ockhuisen is geboren ca ...-...-1605 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Egbert Ockhuisen is getrouwd op (obekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Frans Janss Lachmont, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Huijbertgen Ockhuisen is geboren ca ...-...-1608 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Huijbertgen Ockhuisen is getrouwd op (obekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Cornelisgen Ockhuisen is geboren ca ...-...-1611 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelisgen Ockhuisen is getrouwd op (obekend) te (onbekend), met Huych ......
Huych ....., geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jannichje (ook genaamd: Jannetje) Hendriksdr van Ockhuizen is geboren ca ...-...-1614 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jannichje Hendriksdr van Ockhuizen is getrouwd op 03-11-1649 te (onbekend), met Jan Gerritszn van Uijttewaal.
Jan Gerritszn van Uijttewaal, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep landbouwer, overleden 11-04-1683 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Gherit van Uijttewaal, van beroep (onbekend), en Catharijne Jansdr van Ravenswaaij.
|
Dirck Hendricks Huijbertsz van Ockhuizen geboren ca ...-...-1617 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden na 26-10-1650 (onbekend) te (onbekend).
Dirck Hendricks Huijbertsz van Ockhuizen is getrouwd op 21-01-1648 te Utrecht, met Annichje Gerritsdr van Uijttewaal.
Annichje Gerritsdr van Uijttewaal (ook genaamd: Annichje Gheritsd Wttwaal), geboren te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden na 26-10-1650 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Gherit van Uijttewaal, van beroep (onbekend), en Catharijne Jansdr van Ravenswaaij.
Dirk neemt bij zijn huwelijk de boerderij met de inboedel over van zijn moeder, die bij het jonge paar blijft inwonen.
|
Bij het huwelijk van Dirck Hendricks Huijbertsz van Ockhuizen en Annichje Gerritsdr van Uijttewaal wordt als broer van de bruidegom genoemd Egbert Hendricksz van Ockhuijsen!
Voorts worden bij de huewlijksvoltrekking twee zwagers genoemd, te weten Huych Cornelisz en Gillis van Geerdingen. Deze laatste is getrouwd op 27-06-1646 te Utrecht, met Hubertgen Henricks van Ockhuijsen.
vraag 1: is Egbert Hendricksz van Ockhuijsen een zoon uit een eerder huwelijk van vader Hendrik Huibertszn van Ockhuijssen?
vraag 2: hoe staan de zwagers in relatie tot de drie kinderen van Hendrik Huibertszn van Ockhuijssen en Merrichgen Jan Aertsdr Vereem? |
Evertgen Ockhuisen is geboren ca ...-...-1620 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Evertgen Ockhuisen is getrouwd op kort na 26-10-1650 te Utrecht, ondertrouw 26-10-1650 te Utrecht, met Gerrit Anthoniszn Wiltschuth.
Gerrit Anthoniszn Wiltschuth, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Anthonis Gijsbertsz (Wildschuth), van beroep (onbekend), en Adriaentgen Gerrits.
|
Evert Vreem (ook genaamd: Vereen) is geboren ca ...-...-1581 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Evert Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Egbert Vereem (ook genaamd: Vreem, Vereen) is geboren ca ...-...-1584 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Egbert Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Aert Vereem (ook genaamd: Vreem, Vereen) is geboren ca ...-...-1587 te Themaat (Utrecht)), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 05-06-1639 te (onbekend).
Aert Vereem is getrouwd op 21-10-1620 te Utrecht, met Willemtgen van Dijk.
Willemtgen van Dijk (ook genaamd: Dircx), geboren ...-...-1600 te 't-Goy (Utrecht), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Dirck van Dijk, van beroep (onbekend), en Jannichgen ......
Uit dit huwelijk: |
Na het overlijden van Aert Vereem hertrouwt Willemtgen van Dijk op 05-06-1639 te Utrecht met Peter van Linschoten, geboren ca ...-...-1615.
|
tijdsbeeld:
-
Ook op 05-06-1639 vindt er voor notaris G. van Waey een akte van Uitkoop plaats. Uitkoper van de boedel van Aert Vereem is zijn voormalige vrouw Willemtgen Dircx. De tweede partij zijn de minderjarige kinderen van Aert Vereem:
Evert Vereem, Geertgen Vereem en Maria Vereem.
Voogd over deze kinderen was de neef van Aert Vereem, zijnde Dirck Vereem.
|
Jacob Jansz Vereem is geboren ca ...-...-1590 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep brouwer en leenman van Buren te Asch, en is overleden tussen 22-09-1639 en 05-10-1640 te (onbekend).
Jacob Jansz Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Maria Jerephaesdr van Leeuwen.
Maria Jerephaesdr van Leeuwen, geboren ca ...-...-1600 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Jerephaes van Leeuwen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Na 05-10-1640, het overlijden van Jacob Jansz Vereem, hertrouwt Maria Jerephaesdr van Leeuwen met Claas Jacobsz van Utrecht. |
tijdsbeeld:
-
Op 30-09-1618 verheeft Jan Roelofs het leen voor zijn zoon Jacob Jansz met ledige hand (A.P. Schilfgaarde, Repertorium op de lenene van Buren, p. 12).
-
In het Gelders Archief, diverse charters, treffen we op 27-12-1624: de akte dat Schout, burgemeester en schepenen der stad Buren oorkonden, dat Frederick Aertssen van Ommeren en zijn vrouw Elisabeth Jacobssen, weduwe van Jan Roeloffsen, en Jacob Janssen Vreem, zoon van Jan Roeloffsen overdragen aan Jacob van den Steen, 2 morgen weiland.
-
Op 15-04-1626 vernieuwt Jacob Jansz (Vereem), na dode van zijn vader, de eed.
-
Jacob Jansz (Vereem) en zijn vrouw Maria van Leeuwen krijgen op 22-09-1639 verlof om te disponeren en op 15-04-1626 wordt Jacob Jansz Vereem na opdracht door Jan Petersz namens Aert Jansz beleend.
|
Marichje Cornelisdr is geboren ca ...-...-1581 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 25-03-1633 te Utrecht, overlijdensregistratie momboirkamer 25-03-1633 te Utrecht.
Marichje Cornelisdr is getrouwd op 15-04-1604 te Utrecht, met Cornelis Jacobs Ram.
Cornelis Jacobs(ook genaamd: Cornelis Jacobssoon) Ram, geboren ca ...-...-1575 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep voerman, overleden kort voor 31-08-1635 te Utrecht, overlijdensregistratie momboirkamer 31-08-1635 te Utrecht, is de zoon van Jacob Ram, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Cornelis Cornelisz Ram | 1600-...-... ± | |
Emmetje Cornelis Vereem | 1603-...-... ± | 0011.12.09.001 |
Dirck Cornelisz Ram | 1606-...-... ± | |
Neeltgen Cornelis Ram | 1609-...-... ± | |
In de huwelijksregistratie wordt Marichje Cornelisdr Vereem vernoemd als Mariken Cornelis! |
Cornelis Jacobs Ram was eerder getrouwd met Claesgen Corssen van Rietvelt, geboren ca ...-...-1580 te (onbekend).
Op 11-07-1635, kort voor zijn overlijden, hertrouwt Cornelis Jacobs Ram te Utrecht, met Claesgen Dirx, geboren (onbekend) te (onbekend), overleden kort voor 22-04-1637 te (onbekend). |
tijdsbeeld:
-
Op 22-04-1637 wordt door notaris G..... van Waby een akte van koop en verkoop voor een halve loodse genaamd 't Cingell opgemaakt. In de akte nummer 76, inventarisnummer U019a008, maakt melding van Claesgen Dirx als verkoper laatst wed. Cornelis Jacobsz Ram, wonend buyten St. Catharynen. (Claesgen Dirx is blijkbaar kort daarvoor overleden).
De andere verkopers zijn de (schoon)kinderen en erven Cornelis Jacobsz Ram: Cornelis Cornelisz Ram, Dirck Cornelisz Ram, Aert Willemsz Bleycker echtgenoot van Emmichgen Cornelis Ram, en Neeltgen Cornelis Ram.
De koper is Henrick Willemsz Blockhoven, zoon van Willem Dirxsz Blockhoven
|
Cornelis Cornelisz Ram is geboren ca ...-...-1600 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelis Cornelisz Ram is getrouwd op 21-05-1636 te Utrecht, met Annichgen Pauls.
Annichgen Pauls, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Dirck Cornelisz Ram is geboren ca ...-...-1606 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te Utrecht.
Dirck Cornelisz Ram is getrouwd op 22-04-1643 te Utrecht, met Annichgen Willems.
Annichgen Willems, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Neeltgen Cornelis Ram is geboren ca ...-...-1609 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 29-12-1681 te (onbekend).
Neeltgen Cornelis Ram is getrouwd (1) op (onbekend) te (onbekend), met Wouter Jacobsen Wantenaer.
Wouter Jacobsen Wantenaer, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jacob Wantenaer, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Neeltgen Cornelis Ram is getrouwd (2) op kort na 21-09-1657 (onbekend) te (onbekend), met Sweer Dircksen.
Sweer Dircksen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Cornelis Cornelis Vereem is geboren ca ...-...-1586 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ...-...-1654 te Utrecht.
Cornelis Cornelis Vereem is getrouwd op 20-11-1608 te Utrecht St. Geerte Kerk, na proclamatie op 13-11-1608 te Utrecht, met Annegen Lenaertsdr van Rensburch.
Annegen Lenaertsdr van Rensburch, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Lenaert ....., van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Anna Cornelis Vereem is geboren ca ...-...-1588 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Anna Cornelis Vereem is getrouwd (1) op 23-01-1601 te Utrecht, met Rochus Jansse.
Rochus Jansse, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep akkerbouwer, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Cornelia Jansse | 1604-...-... ± | |
| | |
| | |
Cornelia Jansse is geboren ca ...-...-1604 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelia Jansse is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Cornelia Jansse woonde in 1631 te Sluis.
|
Anna Cornelis Vereem is getrouwd (2) op 18-06-1610 te Utrecht, met Cornelis Gerritse.
Cornelis Gerritse, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Cornelis Joosten is geboren ca ...-...-1603 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep timmerman, en is overleden kort voor 17-07-1665 te Utrecht, overlijdensakte 17-07-1665 te Utrecht.
Cornelis Joosten is getrouwd op 09-06-1632 te Utrecht, met Merrichien Reyniers Teelingh.
Merrichien Reyniers Teelingh (ook genaamd: Marrichje, Aeling, Teylingh), geboren ca ...-...-1610 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 12-09-1677 te (onbekend), is de dochter van Reynier Teelingh, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
notaris C. van Doorn stelt op 18-05-1672 een akte van Testament op voor Neeltgen Reyniers Teylingh, de weduwe van Bartholomeus Vermeulen.
als erfgename wordt benoemd haar zus de weduwe Merrichje Reijniers Teylingh.
-
op 16-08-1682 stelt notaris Johan Boschman een akte van Voogdbenoeming op in opdracht van Merrichje Reijniers Teylingh.
als voogden worden benoemd haar twee zwagers Willem Geelderkercken, van beroep vingerhoetmaecker, en Jan van de Bosch.
-
Notaris P. Stael stelt op 12-05-1686 onder akte nummer U111a2-35 een procuratie voor de kinderen en erven van Cornelis en Merrichien Reyniers. Zij machtigen notaris Johan van Aelst tot transport van de helft van een stuk land gelegen op Alendorp voor het gerecht van Vleuten ten behoeve van Cornelis Wernarts van den Bosch, schoenmaker. De kinderen en erven zijn Gerrichien Vereem, Styntgen Vereem en haar man Willem van Gelekercken,, wonende te Utrecht, Sychien Vereem en haar man Jan van den Berch, eveneens wonende te utrecht, Geertruyt van Goch, weduwe van Joost Vereem en thans gehuwd met Henrick Maninckss, de twee onmondige kinderen van Joost Vereem, met als voogden Willem van Geelkercken en Jan van den Berch. Als bijzonderheden worden vermeld dat Merrichien Reyniers erfgename was van Neeltje Reyniers Aelingh en dat Geertruyt van Goch tegenwoordig van huys zynde is.
- De erven van Marrichje Reyniers Teling, zijnde Gerrichien Vereem, Willem van Gelekercken, weduwnaar van Styntgen Vereem, Sychien Vereem en haar man Jan van den Berch, en de twee onmondige kinderen van Joost Vereem, bereiken een akkoord met de erven van Jan Janssen van Hereveen, zijnde Lodewyk van Schoonhoven en zijn vrouw Anna van Hereveen, de onmondige Catharina van Hereveen en de vier onmondige kinderen van Maria van Hereveen by Thomas van Meurs. Het betreft de aflossing van plecht aan de erven van Marrichje Reyniers Teling, gevestigd op huis Vinckenburch en twee huizen annex. De akte onder nummer U110a3-80 wordt opgesteld door notaris H. van Hees op 18-01-1690.
|
Herman Joosten Vereem is geboren ca ...-...-1605 te (onbekend), gedoopt Nederduits-Gereformeerd (later Nederlands-Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 11-10-1652 te Utrecht, overlijdensakte 11-10-1652 te Utrecht.
Herman Joosten Vereem is getrouwd kort na 07-10-1637 te Utrecht, in ondertrouw 07-10-1637 voor het gerecht te Utrecht, met Gysbertje Visscher.
Gysbertje Visscher (ook genaamd: Gijsbertgen Wouter Claessoon Vissersdochter), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Wouter Claesz Visser, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 11-11-1690 vindt er een scheiding van de boedel plaats van de erven van Gysbertje Visscher, in leven weduwe van Herman Joosten Vereem. Notaris Wilhelm van den Brinck legt in akte nummer U115a1-76 vast dat de erven zijn Willempje Visscher, weduwe van Anthoni van Barnevelt, Jacomijntje Visser, weduwe van Gerrit Stultingh, en Wouter en Christiaen Visscher, en dat een huysinge, gelegen aan de zuidzijde omtrent de Catharijnepoort gaat naar Wouter en Christiaen Visscher.
-
In een akte van repudiatie (verstoting) doen de onmondige kinderen van Nicolaes Visscher en Gysbertje Wolff, met als voogd Herman Wolff, en Erckje Visser, in het bijzijn van Wouter en Christiaen Visscher, afstand van de boedel van Gysbertje Visscher. Op 14-11-1690 legt notaris Wilhelm van den Brinck deze akte onder nummer U115a1-73 vast.
|
Emmeken Joosten Vereem is geboren ca ...-...-1608 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 08-08-1636 te Utrecht.
Emmeken Joosten Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Geertruda (ook genaamd: Geertruyt) van der Eem is geboren ca ...-...-1620 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden voor 26-12-1677 te (onbekend).
Geertruda van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
-
op 17-11-1674 laat Geertruda van der Eem een testament opmaken door notaris N.... de Cruyff.
Als erfgenamen worden benoemd de kinderen van de overleden broer Isbrant van der Eem en de kinderen van de overleden broer Willem van der Eem.
Nadrukkelijk wordt vermeld: op last van lyftocht voor hun moeders met substituut-erfstelling
Haar neven Herbert van Raveswaey en N.N. Schade, advocaat hof van Utrecht, worden benoemd tot voogden en executeurs
|
vraag 1: van welke tante Aeltgen Aerts van der Eem of Margrieta Aerts van der Eem is haar neef Herbert van Raveswaey
|
Isebrandt (ook genaamd: Ysbrand, IJsbrant) van der Eem is geboren ca ...-...-1625 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep Schout van Lopick, en is overleden tussen 09-04-1670 en 29-04-1671 te (onbekend).
IJsbrant van der Eem is getrouwd (1) op ...-...-1653 voor het Gerecht te Utrecht, met Aentje Jans Teunissen.
Aentje Jans Teunissen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Isebrandt van der Eem is getrouwd (2) op 19-11-1653 voor het Gerecht te Utrecht, op 20-11-1653 te Lopik, in ondertrouw 16-11-1653 te Utrecht, met Geertruijda Heggers.
Geertruida (ook genaamd: Geertruyd, Geertruydt, Geertruijd) Heggers, geboren (onbekend) te Utrecht, gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), overleden kort voor 18-04-1700 te Utrecht, begraven 18-04-1700 te Utrecht, registratiedatum 29-04-1700, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Ten tijde van hun huwelijk was Isebrant van der Eem woonachtig te Lopik en Geertruijda Heggers te Utrecht. |
Over de kinderen van Ysbrant van der Eem en zijn 'eerste' huwelijk bestaat nog de nodige onduidelijkheid.
Zo is: van welke moeder is dochter Gysberta van der Eem?
Aletta van der Eem en Elisabeth van der Eem worden in het Utrechts Archief vermeld als de zussen van Catharina van der Eem.
Zo wordt tevens vermeld dat Gijsberta van der Eem, Aletta van der Eem, Jacobus van der Eem en Rudolphus van der Eem de erven zijn van Ysbrant van der Eem en Geertruijda Heggers, zonder vermelding van Catharina van der Eem en Elisabeth van der Eem.
Bovendien blijkt de vrouw van Rudolphus van der Eem de nicht te zijn van de man van Catharina van der Eem!
vraag 1: is Isebrandt van der Eem wel eerder getrouwd geweest en is Gijsberta van der Eem een onecht kind latere geëcht?
vraag 2: als het jaar van geboorte van Catharina van der Eem wordt 1675 vermeld! Vader Isebrandt van der Eem is echter volgens nadere gegevens al voor 29-10-1670 overleden. Wanneer is Catharina van der Eem geboren c.q. Isebrandt van der Eem overleden?
vraag 3: is de Catharina van der Eem aldus geboren in 1675 wel een dochter van Isebrandt van der Eem?
hier is vooralsnog uitgegaan van het geboortejaar ca ...-...-1660
|
tijdsbeeld:
-
Er wordt op 05-10-1652 een procuratie opgesteld door notaris N..... de Cruyff met als geconstitueerde Isbrant van der Eem. schout van Lopick en Leendert Adriaense Beel,
Constictuanten zijn Lodowyck van Millingen, Willem Moreelssen en Joost Verriet.
De procuratie betreft om voor het gerecht van Lopik een plecht groot f 2000-0-0 te vestigen op een huis, hofstede en 18 morgen land ten behoeve van Abraham van der Voort te Utrecht.
Er wordt verwezen naar de eerdere procuratie opgesteld door notaris N..... de Cruyff van 25-03-1652.
-
Op 15-03-1657 doet IJsbrant van der Eem vastgelegd in een akte opgesteld door notaris J..... van Snelderweert als eerste party afstand van het schoutambt ten behoeve van tweede party zijnde Jaques Marion, dan nog wonende te Amsterdam
(op 20-09-1659 wordt bij een akte van Verkoop en op 16-06-1660 bij een akte van Verhuur IJsbrant van der Eem nog vermeld als Schout tot Lopick! Bij een ajte van Koop en Verkoop op 19-05-1661 is deze beroepsvermelding vervallen)
-
op 03-12-1661 wordt te Utrecht een akte van Akkoord opgesteld door norais H...... Zwaerdecroon.
het betreft een regeling over schulden vanwege 2 plechten met de renten, pachtpenningen en de kosten van condemnatie, met betaling van f 650,- aan de eerste party.
de eerste partij is Isbrant van der Eem en zijn schoonzuster Mechtelt Heggers.
-
op 28-03-1668 verhuurt Isebrandt van der Eem als out-schout van Lopick, samen met zijn broer Wilhelmus van der Eem, van beroep appotecaris, aan Mathys Gerritss van Amerongen, wonend te Westbroeck, een huysinge, hoffstede, c.a. en 16 mergen soo hennip-, wey- ende hoyland in het gerecht Westbroeck.
-
Op 29-10-1670 vindt er een overdracht plaats van gewassen, vee en goederen. Deze worden in mindering gebracht van verschuldigde landpacht. De akte met nummer U72-a4-64 wordt opgemaakt door notaris W..... van Velpen. Het is Jan Toniss Keyser (alias Jan Toniss Bouwman), woonachtig aan de Buyten Toolesteechpoort, die zijn schuld inlost bij Geertruyda Heggers. Bij Geertruyda Heggers wordt vermeld dat zij weduwe is van Isbrant van der Eem in leven schout van Lopick. Zij wordt geassisteerd door haar zus Mechtelt Heggers.
-
Onder akte nutmmer U72a4-73, weer voor notaris W..... van Velpen, doch nu op 21-11-1670, staan de twee partijen weer tegenover elkaar. Nu gaat het om het vaststellen van een pachtschuld, waarbij toestemming tot arrest op Jan Toniss Keyser zijn goederen wordt gegeven.
-
Op 29-04-1671 verhuren Geertruyda Heggers en Mechtelt Heggers aan Gerrit Corneliss Eyckel uit De Bildt een stuck landts met huysinge, bergh ende schuer, gelegen in De Bildt.
De akte van Huur en Verhuur wordt opgemaakt door notaris W..... van Velpen onder nummer U72a4-102.
bij Geertruyd Heggers wordt vermeld dat zij weduwe is van Isbrand van der Eem, in leven schout van Lopick
-
Pas op 09-06-1672 laat Geertruyda Heggers, dan woonachtig Oudegraft te Utrecht omtrent de Vieburgh, een testament opmaken voor haar onmondige kinderen. Jan Janss de Raeff, van beroep wynkoper te Utrecht, wordt voogd van de kinderen. Wederom is het notaris W..... van Velpen die de akte nummer U72a5-76 opstelt
-
op 09-06-1673 wordt voor Geertruyd Heggers een testament opgemaakt door notaris W.... van Velpen.
De erflater Geertruyd Heggers, wonend aan de Oudegraft ontrent de Viebrugh te Utrecht
Al haar kinderen worden benoemd tot erfgenaam. Vanwege de minderjarigheid van hen wordt Jan Janss de Raeff, wynkoper te Utrecht, benoemd tot voogd over onmondige kinderen
-
op 17-11-1674 laat zus Geertruda van der Eem een testament opmaken door notaris N.... de Cruyff.
Als erfgenamen worden benoemd de kinderen van de overleden broer Isbrant van der Eem en de kinderen van de overleden broer Willem van der Eem.
Nadrukkelijk wordt vermeld: op last van lyftocht voor hun moeders met substituut-erfstelling
Haar neven Herbert van Raveswaey en N.N. Schade, advocaat hof van Utrecht, worden benoemd tot voogden en executeurs
-
notaris N..... van Vechten stelt op 09-03-1678 een akte van Schuldbekentenis op betreffende f 220-0-0 wegens achterstallige pacht
de schuldenaar is Goyert Corneliss Splint
schuldeiser is Geertruydt Heggers weduwe van Isbrant van der Eem
als bijzonderheid wordt vermeld 'Geertruydt Heggers scheldt pacht over 1672, 1673 en 1674 kwyt'
-
Voor notaris Rudolph van Cuylenborch, op 20-05-1679, wordt een akte van Schuldbekentenis opgesteld over een pachtschuld van f. 207,-- van land buyten Tolsteegpoort aan Mechtelt Heggers en Geertruyda Heggers. De schuld wordt bekend door Dirck Bastiaenss, woonachtig te Abstede. Borg voor Dirck Bastiaenss staan zijn zoon Jan Dirckss, van beroep kleermaker, en zijn schoonzoon Cornelis Willemse Verwey.
-
Op 05-07-1689 wordt door notaris L..... A..... de With, onder akte nummer U95a2-88-2, een procuratie opgesteld voor Geertruyda Heggers, die Gerrit Dircksen Smitman, van beroep gerechtsbode van Lopik, verplicht tot cassatie van twee plechten van f. 600,-- en f. 1.400,-- ten laste van Cornelis van Schuylenburch en Anna Aerts van Nycoop voor het gerecht van Lopik.
-
Uit een akte betreffende de verhuur van onroerend goed door Johan Milan aan Gerrit Evertsz Ossevoort, opgesteld op 07-11-1696 door notaris L..... A..... de With, onder akte nummer U95a3-72, blijkt dat Geertruyda Heggers dan woont aan de Groenekan te Oostveen, nabij de Nieuweweteringe en de conventie St. Servaas.
- Het is een akte opgesteld op 15-04-1698 door notaris J..... Both, nummer U142a1-10, betreffende een testament, die meer verteld over de kinderen van Geertruyda Heggers en Ysbrant van der Eem. Het testament was opgesteld door Mechtelt Heggers, woonachtig te Zegvelt, ten gunste van haar nicht Gysberta van der Eem, weduwe van Hessel Verhel, haar nicht Aletta van der Eem en haar neef, tevens voogd van de minderjarige erfgenamen, Jacobus van der Eem.
-
Op 12-02-1709 wordt er door notaris Jacobus van den Doorslag een scheiding van onroerend goed opgemaakt onder akte nummer U139a2-133 voor de erven van Ysbrant van der Eem en Geertruyd Heggers. Als de erven worden genoemd Gysberta, Rudolph, Jacobus en Aletta van der Eem. De scheiding van het onroerend goed heeft een relatie met het eerdere testament van tante Mechtelt Heggers. Het gaat om acht percelen:
- helfte 2,5 mergen lands, genaamd Kranenburg te Kleyn Covelswade (Tolsteeg), gaat naar Gysberta;
- helfte 1,5 mergen te Kleyn Covelswade gaat naar Gysberta;
- helfte hofstede, huys c.a. groot 10 mergen, genaamd Olden Brandenburg te De Bilt de Leye, gaat naar Gysberta;
- helfte 3 mergen wey en bouwland, gelegen Bisschpsweteringe te De Bilt, gaat naar Gysberta;
- helfte huysinge en hofstede c.a., groot negen mergen, genaamd Voordaen te Oostveen, gaat naar Gysberta;
- helfte tien mergen wey en de hoylandt, te Westbroeck, gaat naar Gysberta;
- helfte ses mergen bouwland, gelegen te Maurick, gaat naar Gysberta;
- hofstede c.a. groot zestien mergen, gelegen te Westbroeck, gaat naar Gysberta.
Als bijzonderheden worden vermeld dat van de eerste zeven percelen de wederhelft toebehoort aan Jacobus en Aletta van der Eem als erfgenamen van Mechteld Heggers en dat de wederhelft van het achtste perceel toebehoort aan de kinderen van Wilhelmus van der Eem en Maria de Bie.
-
In vervolg op deze akte volgt op 13-02-1709 bij dezelfde notaris, nu onder akte nummer U139a2-134, een procuratie met als inhoud een verzoek tot registratie van een scheiding van leenbrieven en erfpachtbrieven. Opposant van Gysberta, Aletta en Rudolph van der Eem is broer Jacobus van der Eem.
|
vraag 1: Zijn Catharina en Elisabeth wel kinderen van Ysbrant van der Eem en Geertruyd Heggers of zijn zij nichten van .....?<
|
Wilhelmus (ook genaamd: Wilhelm, Willem) van der Eem is geboren ca ...-...-1630 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep apothecaris, en is overleden voor 05-12-1671 te (onbekend).
Wilhelmus van der Eem is getrouwd op 18-06-1659 voor het gerecht te Utrecht,op 19-06-1659 voor het gerecht te Wijk bij Duurstede, in ondertrouw 01-06-1659, met Maria de Bie.
Maria de Bie (ook genaamd: d' Bye), geboren ca ...-...-1638 te Wijk bij Duurstede, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 16-06-1690 te Utrecht, overlijdensakte Utrecht 16-06-1690, is de dochter van Dirck de Bie, van beroep (onbekend), en Catharina van Hagenouw.
Uit dit huwelijk: |
Tijdens haar huwelijk was Maria de Bie woonachtig te Wijk bij Duurstede.
|
tijdsbeeld:
-
Op 04-07-1660 wordt te Utrecht door notaris G..... Vastaert onder akte nummer 87 een testament opgemaakt voor Wilhelmus en Maria de Bie: met een lyftocht op de langstlevende en benoeming van de langstlevende tot voogd.<
-
op 28-03-1668 verhuurt Isebrandt van der Eem als out-schout van Lopick, samen met zijn broer Wilhelmus van der Eem, van beroep appotecaris, aan Mathys Gerritss van Amerongen, wonend te Westbroeck, een huysinge, hoffstede, c.a. en 16 mergen soo hennip-, wey- ende hoyland in het gerecht Westbroeck.
-
Notaris J..... Duerkant legt op 05-12-1671 onder akte nummer U70a4-209 bij procuratie vast dat Maria haar broer Anthony de Bie (Bye) vraagt om voor het gerecht van Wyk by Duurstede een boomgaardje te transporteren aan Abraham Tentenier de Jonge. Maria, die dan al weduwe is van Wilhelmus, doet dit verzoek ook uit naam van haar onmondige broer, Dirck de Bye, en zus, Dorothea de Bye. De twee onmondige kinderen worden vertegenwoordigt door hun voogd Abraham van Nypoort, van beroep advocaet hove van Utrecht. Als bijzonderheid wordt vermeld dat zij allen erfgenaam en kinderen zijn van Dirck de Bye.
-
op 17-11-1674 laat zus Geertruda van der Eem een testament opmaken door notaris N.... de Cruyff.
Als erfgenamen worden benoemd de kinderen van de overleden broer Isbrant van der Eem en de kinderen van de overleden broer Willem van der Eem.
Nadrukkelijk wordt vermeld: op last van lyftocht voor hun moeders met substituut-erfstelling
Haar neven Herbert van Raveswaey en N.N. Schade, advocaat hof van Utrecht, worden benoemd tot voogden en executeurs
-
Door notaris Jacobus Wantenaar wordt op 22-06-1686 een procuratie opgesteld onder akte nummer U114a1-75. De akte wordt opgesteld namens Maria de Bie, en haar zus Theodora de Bie, weduwe van Gosewinus Ketel. Beiden wonen te Utrecht. Zij vragen Arnoldus van Ossenberch, scheepen en raed van de Stad Wyck by Duurstede, om hun vordering op de boedel van Henrik van Weerden te innen, tezamen met de medecrediteuren.
-
Op 23-04-1687 wordt wederom door notaris Jacobus Wantenaar, nu onder akte nummer U114a2-7, in aanwezigheid van Maria de Bie en Theodora de Bie een goedkeuring opgesteld van een zeker akkoord tussen hun broer Antony de Bie, kapitein reformé, en Steyntie Jans, weduwe van Antony Jacobsen van Odyck. Er wordt hierbij verwezen naar een akte opgesteld door notaris Arnoldus van Ossenberch te Wyck by Duurstede op 20-04-1687.
|
Dirck Vereem (ook genaamd: Dirc Egebersen Vrem) is geboren ca ...-...-1612 te Themaat (Utrecht), gedoopt (onbekend), van beroep in 1652 bakker in Harmelen, en is overleden(onbekend) te (onbekend).
Dirck Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Rond 1639 woonde Dirck Vereem te Hermelen.
Dirck Vereem was voogd over de kinderen Evert, Geertgen en Maria Vereem van zijn kort voor 05-06-1639 te Utrecht overleden neef Aert Jansz Vereem |
Henrick Vereem is geboren ca ...-...-1614 te Themaat (Utrecht), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Henrick Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Evert Vereem (ook genaamd: Vreem) is geboren ca ...-...-1625 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep op 30-06-1653 herbergier te Vleuten, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Evert Vereem is getrouwd op 07-11-1648 te Vleuten, met Grietje Peters van der Mij.
Grietje Peters van der Mij, geboren ca ...-...-1628 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Peter van der Mij, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
vraag 1: In 1677 wordt door E. Vereem aan B. en Vr. van Utrecht een request ingediend, houdende verzoek om eene akte, waarbij verklaard wordt, dat hij behoort tot de oude familie Van der Eem. Betreft het hier Evert?
|
Marichien Vereem is geboren ca ...-...-1627 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Marichien Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Jan van Vleuten.
Jan van Vleuten, geboren ca ...-...-1625 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep rademaecker (wielmaker of wagenmaker) .binnen Vleuten, overleden voor ...-06-1681 te (onbekend), is de zoon van Cornelis Jobs van Vleuten, van beroep (onbekend), en Marrigje Jorissen.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Jan van Vleuten | 1655-...-... ± | |
| | |
| | |
Jan van Vleuten is geboren ca ...-...-1655 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep rademaecker, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jan van Vleuten is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Geertje Vereem is geboren ca ...-...-1630 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden voor 01-05-1705 (onbekend) te (onbekend).
Geertje Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Gysbert Janszn van Velpen.
Gysbert Janszn van Velpen (ook genaamd: van Vulpen), geboren ca ...-...-1640 te (onbekend), gedoopt Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), overleden voor 18-09-1686 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Jan van Velpen (ook genaamd: van Vulpen), van beroep (onbekend), en Jannichje Cornelis van Maerssen.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Wilhelmina Gysbertsdr van Velpen | 1675-...-... ± | |
Cornelia Gysbertsdr van Velpen | 1677-...-... ± | |
Elisabeth Gysbertsdr van Velpen | 1679-...-... ± | |
Marietje Gysbertsdr van Velpen | 1679-...-... ± | |
Wilhelmina Gysbertsdr van Velpen is geboren ca ...-...-1675 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 06-01-1725 (onbekend) te (onbekend).
Wilhelmina Gysbertsdr van Velpen is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Adriaan Corneliszn van Lendt.
Adriaan Corneliszn (roepnaam: Ariën) van Lendt, geboren ca ...-...-1675 te (onbekend), gedoopt Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), overleden ...-05-1743 te Schalkwijk, begraven ...-05-1743 te Schalkwijk, is de zoon van Cornekis van Lendt (ook genaamd: van Lint), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Adriaan Corneliszn van Lendt hertrouwt na het overlijden van Wilhelmina Gysbertsdr van Velpen op 23-01-1725 te Jutphaas, in ondertrouw 06-01-1725 te Jutphaas, met Annigje Hermanse Ruijs, geboren (onbekend) te Overeind.
|
Cornelia Gysbertsdr van Velpen (ook genaamd: van Vulpen) is geboren ca ...-...-1677 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 06-01-1725 (onbekend) te (onbekend).
Cornelia Gysbertsdr van Velpen is getrouwd op ...-...-1700 te (onbekend), met Jan Goyertszn Buys.
Jan Goyertszn Buys, geboren ca ...-...-1670 te (onbekend), gedoopt Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Goyert Buys, van beroep (onbekend), en Annichie de Roy.
|
Elisabeth Gysbertsdr van Velpen is geboren ca ...-...-1679 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Elisabeth Gysbertsdr van Velpen is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Marietje Gysbertsdr van Velpen is geboren ca ...-...-1685 te Werkhoven, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Marietje Gysbertsdr van Velpen is getrouwd 25-11-1719 te Utrecht, met Cornelis Aartze van Arkel.
Cornelis Aartze van Arkel, geboren ca ...-...-1690 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Aart van Arkel, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
tijdsbeeld:
-
het is 06-03-1669 als een akte van Overdracht wordt opgemaakt door notaris W. van Lamsweerde.
de overdracht behelst vee en roerende goederen, vanwege huur, kosten en geleverd koren.
de overdrager is Henrick Jacobss van Velthuysen. de ontvanger is het onmondige kind van Gerrit Corss waarover Gysbert Janss van Velpen voogd is
-
Op 18-09-1686 laat Geertjen Aerts Vereem een akte van procuratie opstellen door notaris J. Wantenaar onder nummer U114a1-88. Zij woont dan te Werkhoven en is reeds weduwe van Gysbert van Vulpen. Neef Cornelis van Schayck, eveneens wonende te Werkhoven, wordt gemachtigd om vorderingen te innen op de boedel van schoonmoeder Jannichje Cornelis van Maerssen, in leven weduwe van Meyndert Wouterss van Broekbergen.
-
Geertje Aerts Vereem laat samen met haar dochters Willemyn Gysberts, Cornelia Gysberts en innocente Lysbeth Gysberts van Vulpen op 06-12-1690 een akte van procuratie opstellen door notaris P. Stael onder nummer U111a4-51. Zij machtigen Rogier van Corbach, clercq, om voor het gerecht van Werkhoven een boomgaard te belasten met f450,- ten behoeve van Gisbertus van Ujen en zijn vrouw Maria Claver.
-
De erven van Gysbert van Velpen en Geertje Vereem, zijnde dochter Cornelia Gysberts en haar man Jan Goyertsz Buys, wonende te Vleuten, en de dochters Wilhelmina Gysberts en Lysbeth Gysberts, machtigen op 01-06-1705 Jacob van Deweslach, procureur hove van Utrecht, om te procederen tegen Jan Jansz Vermeent en zijn vrouw Mayge Hermans. Notaris W. van Rheenen stelt deze akte van procuratie op onder nummer U119a3-39.
-
Op dezelfde dag, bij dezelfde notaris, wordt een akte van procuratie opgesteld, onder nummer U119a3-42, namens Wilhelmina van Vulpen, wonende te Houten, en Lysbeth van Vulpen. Zwager Jan Goyertsz Buys en zijn vrouw Cornelia van Vulpen worden gemachtigd tot publieke verkoping van een morgen boomgaard in Werkhoven en om zo nodig in rechte op te treden in verband met eerdere verkoop van deel van het perceel. Zij verklaren de verkoop van dit 1/3 deel van het perceel aan Jan Jansz Vermeent en zijn vrouw Maygen Hermans nietig.
|
innocente: onnozel, met beperkt of verzwakt geestvermogen
|
vraag 1: is Gysbert van Vulpen een zoon uit een eerste huwelijk van Jannichje Cornelis van Maerssen?
vraag 2: Cornelis van Schayk is getrouwd met Maria Everts Vereem: zijn Evert en Aert broers?
|
Jerephaas Jacobsz Vereem is geboren ca ...-...-1627 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep leenman van Buren te Asch, en is overleden kort voor 18-04-1702 te Zoelmond, begraven in de kerk te Zoelmond 18-04-1702.
Jerephaas Jacobsz Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Adriaentje Claesdr de Haes.
Adriaentje Claesdr de Haes, geboren ca ...-...-1630 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor ...-...-1704 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Claes de Haes, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 19-07-1659 en 08-11-1659 spreekt de ambtman aan in rechte Jerephaes Jacobss Vreem voor een breuk (boete) van 100 goudgld., omdat hij op 15-07-1659 heeft belet om aarde van zijn boomgaard te laten halen tot ‚opmakinge‘ van de Donkerstraat? (ORA Neder-Betuwe 112, f. 51).
-
Het leen van de helft van 2 akkers land, groot 2 morgen in het gericht van Asch, komt op 05-10-1640 aan Freederick Aertsz van Ommeren voor zijn onmondighe neefje Jerephaes Jacobsz Vereem, na dode van diens vader. Volgens magescheid op 30-04-1652 ontvangt Jerephaes‘ stiefvader het leen op 27-05-1669. Datzelfde geldt ook voor 7 hond land op Asch (A.P. Schilfaarde, Repertorium op de lenene van Buren, p. 12/24).
-
Op 12-09-1659 treffen we Jerphaas Jacobsz in een zaak van panding van Huijbert Cornelisz van der Lee. Coram Rijckewaert Scholtus, Dirck Sam ende Jerphaes Petersz Schepenen, compareerde Handrick Jacobsz van Berck Ende dede bij desen sijn pant uijt tegens alsulcke pandinghe als Huijbert Cornelis van der Lee ende Jerphaes Jacobsz V(er)eem Pachters van Wijn Thijns, ende impost vande bieren vallende over Beusichem ende Soelmondt d’Ao 1659 Mitsgaders Gerrit Jansen van Soelen als vervangende Aert Jansen vanden Bergh Anthonis Cornelis van Reijnberck ende Cornelis Jansen vanden Bergh, alle als mede standers vanden voorss. Pacht, op heden aen hem Compt. hebben doen insinueren, en dat op sijn goet recht Ende is bij den Scholtus p(er)tijen dach van rechten geprefigeert tegens den eersten Ordinaris rechtdach.
-
Datzelfde gebeurd twee jaar later op 04-06-1661 (Extract uut het Register der Verwinnen van Beusichem en(de) Soelmondt). Coram Rijckewaert Scholtus, Roeloff Hendricksz ende Dirck de Ronde Schepenen compareerde Cornelis Jansen vanden Bergen ende heeft volgens speciale last van Jan Ponsen torfschipper volgens acte van pandinge (: nae de gehouden gerechten) den coop gedaen op seeckere huijsinge ende brouwerije erff ende gront staende ende gelegen tot Soelmondt competerende Jerephaes Jacobsz V(er)eem, mitsgaders op alle de gereede goederen vanden selven Vereem. Omme met recht daer aen te verhalen de somme van vier hondert acht gulden ter goeder reeckeninghe spruijtende ende als reste van geleverde torff boven ende behalven seeckere vestenis brieff soo Capitael als renten. Mitsgaders boven het verwin bij v(er)ss Jan Ponsen daer op gemaeckt in dato den achtsten Meij deses jaers 1661. mede te v(er)halen de costen ende schaden met recht. Coopman Huijbert Cornelis van der Lee, den naecoop is v(er)gost. In kennisse van mij Secrets. Adri de Ronde.
Ick onderschreven Gerechtsbode hebbe dese bovenstaende acte van Coop xxxxxxxxxx Gerechtelijck Geinsinueert aan Jerephaes Jacobsz Vereem actum den 7en Junij 1661, Corn. Jansen van Berch.
Den Gerechtsbode van Beusichem ende Soelmondt sal ten v(er)soecke van Jan Ponsen ingevolge van de binnen staende acte van coop de weet van pantaenneminge Gerechtel(ijck) doen aen Jerephaes Jacobsz V(er)eem tot Soelmondt, met relaes in forma. Ick onderss. Gerechtsbode tot Beusichem ende Soelmondt Hebbe naer ordaen van dit verwin, de Gerechtelijcke Insinuatie van pantaenneminghe gedaen aende persoon van Jerephaes Jacobsz V(er)eem, tot Soelmont actum papier weggevreten twaelfften, april 1662, getekend Corn. Jansen van Berch.
Den eidom bij mij Scoltus op dese acte v(er)gonst Acte den 12e Augusti 1669 Cor. Rijckewaert.
|
Geriken Jacobsdr Vereem is geboren ca ...-...-1630 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ...-03-1694 te (onbekend).
Geriken Jacobsdr Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Dirk Dircksz van der Linden.
Dirk Dircksz van der Linden, geboren ...-...-1618 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep schepen van Beusichem en Zoelmond van 1653 tot 1661, overleden voor 06-02-1680 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Dirck Geurtsz van der Linden, van beroep (onbekend), en Hillegonda Jansdr ......
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Jacob Dircksz van der Linden | 1660-...-... ± | |
| | |
| | |
Dirk Dircksz van der Linden was weduwnaar van Dirkje van Pothuysen, geboren ...-...- 1615, overleden voor ...-...-1654, dochter van Hendrick Dircsz. van Pothuysen. |
Jacob Dircksz van der Linden is geboren ca ...-...-1660 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden tussen ...-...-1714 en ...-...-1717 (onbekend) te (onbekend).
Jacob Dircksz van der Linden is getrouwd op ca ...-...-1685 te (onbekend), met Gosentje van Pothuysen.
Gosentje van Pothuysen, geboren ca ...-...-1665 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 08-02-1748 te Zoelmond, begraven te Zoelmond 08-02-1748, is de dochter van Dirck Gysbertsz van Pothuysen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
tijdsbeeld:
-
Op 06-02-1680, Dirck Dircksz van der Linden is dan al overleden, treffen we Gereke Vereem in een akte over de nalatenschap van haar man. Hector van Leerdam als Procede. van Mr. Gerard Bergheijck, en de Wede. en Boedelhouster van den Secrets Adriaen de Ronde, in dier qualite Eijers en declaranten, Contra Gijsbert Jaspers van Maeren Gede. en gecondemneerde. Hij neempt het darde versteck van diminutie , en versochte voort proffijt vandien tacxatie. Leerdam Gemchde van Jacob Cornelisz Verlee met den selven present een mede Erffgenaem van sijn vader Cornelis Jacobsz Verlee Eijer in cas van garrant off ontheffingh contra Gereke Vereem als moeder en vooghdesse van haer twee kinderen geprocrieert bij Dirck Dircksz sal: mitsgaders, Dirck Dircksz en Arien Woutersz als getrout hebbende Grietien Dircks mede kinderen en Erffgenaemen van voorn Dirck Dircksz sal: Gedens int selve cas. Hij diende van eijsch als in scriptis. Dirck Dircksz cum suis versochte copia.
- Een maand later, 05-03-1680, speelt de zaak nogmaals. Jacob Cornelisz Verlee neempt sijn tweede versteck van antwoort, en eijst dienvolgende gewonnen cum expensis. 14 dagen later, 19-03-1680, neempt Jacob Cornelisz Verlee sijn derde versteck van antwoort, en eijst dienvolgende gewonnen cum expensis. Op 12-04-1680 den Advt Maurick wegen voorsz. Leerdam nam nochmaels versteck van antwt en eijst dienvolgende gewonnen cum expensis.
- Gereke en Jacob Cornelis Verlee blijven het met elkaar oneens. Het is 30-04-1680 als Leerdam Gemchde van Jacob Cornelis Verlee Eijer contra Gereke Vereem soo sij geroepen is cum sociis Gedchde. Het wordt 14-05-1680 als Hector van Leerdam als Gemchde van Jacob Cornelis Verlee Eijer contra Gereke Vereem soo sij geroepen is cum sociis Gedchde Hij diende van furnissement.
- Op 11-06-1680 lijkt er een eind aan de twist te komen, als Hector van Leerdam als Gemchde van Jacob Cornelis Verlee Eijer contra Gereke Vereem soo sij geroepen is cum sociis Gedchde Hij versocht Sententie.
- Elf jaar later komt de nalatenschap van Gerekes man weer aan de orde. Het gaat nu in proces om huis en grond. Op 08-05-1691 Juffr Maria van Everdingen wede Baers za: en Geurt Corn. Verlee impetranten van decreet, op seeckere huijsinge erff en gront staende en gelegen tot Soelmondt tegenover de kerck gecoft bij Jacob Dircksz Mitsgaders op seeckeren acker boulants gelegen in de Soelmonder Maet, in Coop overgenomen bij Jacob Claesz van Utrecht, t’samentel naergelaten bij Dirck Dircksz za: en laest gepossideert bij desselffs wede Gereke Vereem, op ende jegens de crediteuren die mede willen disputeren op de preferente der cooppenn. van voorsz. goederen geprocedeert. Mr. Anthonis de Maurick, als lasthebbende van de impetranten exhibeerde de eerste edictale citatie en nam het eerste verstck jegens alle non Compten Crediteuren, en voor het proffijt vandien een tweede citatie.
- Op 27-11-1691 komt niet alleen Gereke doch ook haar zoon Jacob Dircksz in beeld.
Juffr. Maria van Everdingen wede. Baers, en Geurt Cornelissen Verlee impetranten van decreet, op seeckere huijsinge erff en gront staende en(de) gelegen tot Soelmondt ever de kerck gecoft bij Jacob Dircksz, mitsgaders op seeckere acker boulants gelegen op Soelmondt in de Maet in Coop overgenomen bij Jacob Claesz van Utrecht ’t zamentel. naergelaten bij Dirck Dircksz za: en laest gepossideert bij desselffs wede. Gereken Vereem, op en jegens de Crediteuren, die mede willen disputeren, op de preferentie den cooppenn. van voorsz. geoderen geprocedeert. Mr. Anthoni de Maurick als last hebbende van de impetranten exhibeerde de twee edictale citatie en nam het tweede verstecq jegens alle de non Compten. Crediteuren, en voort proffijt vandien een darde citatie. Laeckens wegens Maria van Everdingen neemt aen ten naesten te dienen van Eijsch van preferentie. Geertien Jans van Maurick Originele Gede. en requirante van versoeck, contra Jantien Peters Romeijnwde en Boedelhouster van Huijbert Cornelisz van der Lee Eijersse en Gerequireerde in contrarie cas. Den Advt Leerdam voor de Gede. en requirante versochte uijttingh van het genotuleerde en gedicteerde staende ter rolle van den 8en en 30e Octob deses jaers 1691. Laeckens voor de Eijersse zeijde dat alvorens genoeghsame suffisante coutie in dese saecke aen zijde van de Gede. moet werden gepresteert als rechts in de persoon van Jan Dircksz van Maurick gedaen is, die bij desen bij insuffisantie wert gedebatteert concluderende mitsdien dat de Gede. geordonneert sal werden de novo genoeghsamen en suffisante coutie voor het gewijsde alsnoch te presteren cum expensis, in cas van contradictie. Den Advt Leerdam zeijde dat niet jegenstaende de gestelde Coutionaris aen zijde van de Gede. immers soo suffisant was als den Coutionaris aen zijde van de Eijersse, gestelt, dat de versochte exhibitie door het contrarie gesustineerde als geen gemeenschap hebbende met het selve versoeck, daer door niet conde werden opgehouden, ende derhalven te persisteren als bij sijn voorstaende van uijttingh op alles etc. Laeckens, inhererende sijn voorige middelen, ontkent wel expresselijck dat de gepresteerde coutie aen zijde van de Gede, soo suffisant soude wesen als die aen zijde van de Eijersse gestelt Ende solnge derhalven, de suffisantie van des Gedens Cautionaris niet en is geblecken, in allen gevallen niet was aennemel., derhalven debatterende en persisteert als vooren. Den Advt Leerdam voor de Gede. zeijde insgelijcx wel expressel. te ontkennen dat de cautie aen zijde van denGede. gestelt immers soo suffisant niet soude wesen, als die aen zijde van de Eijersse en accepteert voor een judiciële consessie, dat de Eijersse bekent dat het versoeck van coutie geen gemeenschap heeft met het versoeck van exhibitie en derhalven het laetste door het eerste niet kan werden opgehouden, debatteert en persisteert als bij sijn voorgaende notulen. Laeckens zeijde dat solange de suffisante off insuffisantie van de cautie aen zijde van de Gede wert gedisputeert, het versoeck bij de Gede. hier voor gedaen, niet en is in staet omme alvorens te konnen werden, off geadjudiceert. Op 11-12-1691 komt het hele proces nogmaals aan de orde. Geurt Cornelisz Verlee jagermr. des Graeffschaps Bueren Eijer in cas van preferentie, op de cooppenn. geprocedeert van ontrent eene mergen baulants gelegen op Soelmondt inde Maet, mitsgaders van de huijsinge en erve staende en gelegen mede op Soelmondt bij de kerck naegelaten bij Dirck Dircksz, en Gereke Vereem in haer leven echteluijden, contra de mede crediteurs, disputerende opden preferentie der voorss. cooppenn. Den Advt Maurick voor den Eijer diende van Eijsch van preferentie cum annexis als in scriptis. Laeckens voor Maria van Everdinge neemt alsnoch aen ten naesten mede te dienen van Eijsch van preferentie Dirck Jacobsz Gede in cas van pandinge, contra Peter Reus Eijer int selve cas.. Hij diende van antwoort als in scriptis. Laeckens voor den Eijer zeide dat de geeijste fruijdt soo en in voegen bij Eijsch geexpresseert, onder afftreck vant geene daer van geplocken en ontfangen is, bij den Gede aen den Eijer was verpacht, ende derhalven hadde behooren te leveren, gelijck bij attestatie sal konsteren, en presenteert den Eijer daer beneffens met solemneele eede te verclaeren de bij Eijsch geroerde vruchten van den Gede. alsoo te hebben gepacht, waermede d’ingecomen antwoort en daer bij gedane presentatie van eede, debatterende bij meere denegatie inpertinentie en insuffisantie concludeert en persisteer voor reepl. als bij Eijsch op alles etc. Den Advt Leerdam voor den Gedaeghde zeide, dat bij Attestatie blijcken sal datter niets meer als bij antwoort. is gededuceert verpacht is, en daermede de gedane reepl. debatterende bij meere denegatie, inpertinentie, en gedane presentatie van eede bij insuffisantie, Debatteert en persisteert als bij sijn wel gefundeerde schriftueren van antwoort op alles etc.
- Geurt Cornelisz Verlee, de tegenpartij van Gereke, start op 22-01-1692 een proces. De rechtsgang vindt, zoals gewoonlijk in Beusichem en Zoelmond, plaats ten huijse van de Swaen. Juffr. Maria van Everdingen weduwe Baers, en Geurt Cornelisz Verlee impetranten van decreet, op seeckere huijssinge erff en gront staende en gelegen to Soelmondt, tegen over de kerck mitsgaeders noch op seeckere acker baulants gelegen inde Soelmonder Maet ’t samentel(ijk) nagelaeten bij Dirck Dircksz en Geericke Vereem desselffs weduwe En Eijer, in cas van preferentie opden cooppenn vandien geprocedeert. Op en jegens, de mede Crediteuren willende disputeren op de preferentie der voorss. cooppenn. Mr. Anthonis de Maurick van wegen de impetranten, exhibeerde de darde edictale citatie, en nam het darde versteck, tot sofdanige profijt als na regten jegens alle non Comparanten Crediteuren. Laeckens voor de wed. Baers dient van Eijsch van preferentie, sulcx eerstdaeghs ter Secretarije sal leveren. Anthonis van Rijnberck en Dirck Hermens Vogelpoel impetranten van willigh decreet, op seeckere ses dehalff hout boulants, bestaende in twee ackeren gelegen op Soelmondt op het Hoge Engh gecomen van Hermen Jansz Vogelpoel jegens desselffs Crediteuren mede willende disputeren op de preferentie der voorsz cooppenn. Mr. Anthonis de Maurick van wegen de impetranten, exhibeerde de eerste edictale citatie, en nam het eerste versteck en voor t’proffijt vandien een tweede citatie jegens alle non Compten Crediteuren.
- Op 07-05-1692 stellen de gerechtsdienaren de volgende aantekening op: Inde saecke van Peter Reus Eijer Contra Dirck Jacobsz Gede T'Gerecht ordonneert parthijen hinc inde te compareren voor Schout Commissarissen en Secrets deses Gerechts ten fine van accordt op seeckeren dagh en plaatse bij den Scholtus te prefigeren, en bij onstentenis vandien weder aen regten Actum in judicio den 6 Meij 1692. (In de marge: Tot Commissarissen hiertoe sijn genomineert De Ronde en Corn Stichter En tot het afflesen van de stucken nopen(de) de preferentie der cooppenn van het huijs en lant van Gereke Vereem, Dirck Aelbertsz en Roeloff Hendricksz.) Geurt Cornelisz Verlee gaat op 17-11-1693 weer in proces. Geurt Cornelis Verlee igermr.(jagermeester) des Graeffschaps Bueren impetrant van decreet, op seeckere eene mergen boulants gelegen op Soelmondt gekomen uijt den Boedel van Dirck Dircksz: za: en Gereke Vereem gecoft bij den impetrant, Contra de Crediteuren mede willende disputeren op de preferentie der cooppenn. vanhet selve lant geprocedeert. Den Advt. Maurick voor den impetrant exhibeerde de eerste edictale citatie en nam dienvolgens het eerste verstecq jegens alle non Compten Crediteuren en voor het proffijt vandien een tweede citatie.
- Hij vervolgt dat op 01-12-1693. Geurt Cornelisz Verlee jagermr. des Graeffschaps Bueren impetrant van decreet, op seeckere eene mergen boulants gelegen op Soelmondt gekomen uijt den Boedel van Dirck Dircksz za: en Gereken Vereem, gecoft bij den impetrant, Contra de Crediteuren mede willende disputeren op de preferenie der cooppenn. van het selve lant geprocedeert. De Secrets. De Ronde wegens den Advt Maurick voor de impetrant, exhibeerde de twede editale citatie, en nam dienvolgens het twede verstecq, jegens alle non Compnten Crediteuren, en voor het proffijt vandien een tweede citatie.
- En hij houdt vol tot 23-03-1694. Geurt Cornelisz Verlee jagermr. des Graeffschaps Bueren impetrant van decreet, op seeckere eene mergen boulants gelegen op Soelmondt gekomen uijt den Boedel van Dirck Dircksz za: en Gereke Vereem, gecoft bij den impetrant, Contra den Crediteuren, mede willende disputeren, op de preferentie der Cooppenn. van het selve lant geprocedeert. De Advt. Maurick voor den impetrant exhibeerde de darde, edictale citatie en nam dienvolgens het darde verstecq, jegens alle non Comptn Crediteuren, en versochte voor het proffijt vandien Sententie.
- Uiteindelijk dwingt Geurt Cornelisz Verlee de Sententie af en verkoopt hij op 20-05-1700 de verkregen akker. Wij Mr. Anthoni de Maurick Scholtus, Roelof Hendricksz van Maurik en Jacob Dircksz, Schepenen der Dorpen en heerlijckheden Beusichem en Soelmondt, doen condt en certificeren, dat voor ons in eijgener persoone gecompareert en erscheenen is, Geurt Cornelissen Verlee Jagermr. des Graafschaps Bueren, Ende verclaerde in crachte van verwin possessie, en opgevolghde gerechtelijcke vercopinge van dato de 21 Martij 1691, mitsgaders ergane Sententie van preferentie deses Gerechts, van Dato den 30e September 1692 te cederen transporteren, en over te geven, Sulcx hij doet bij desen, aan en ten behoeve van Jacob Claasz van Utrecht den jongen, den vrijen eijgendom van seeckeren acker boulants groot ongeveerlijck eene mergen of soo veel kleijnder als den selven nu ter tijdt gelegen is op Soelmondt in de Maet daar ten wedrzijden naast gelandt en gelegen is Anthoni Knobbout, en dat op den last van twee stuij. thijns jaarl. aan Sijn Brittannische Majt. als Grave van Bueren, of eenige duijten min of meer naar luijdt van het thijnsboeck, en voorts met sodane andere servituijten en gerechtigheden als van outs daar aan gehorende mochte wesen, renuncierende diensvolgens den Compt. daar op voorts van het voors landt ten behoeve als voore met handt halm en mondt, soo dat hij daar van ontrechtight en voorss. van Utrecht en sijnen Erven daar aan geerft en gerechtight is, en blijven sal, met belofte van vrijdinge en waaringe als erfkoop recht is, Ende de wijle de wed. van Johan Baars haar Capiael en intresse mitsgaders kosten, bij voors. Sententie van preferentie vermelt, ten vollen heeft bekomen en ontfangen uijt de cooppenn. van het huijs en erf oock gekomen van Dirck Dircksz en Geereke Vreem za., dat neffens t’voorss. lant te gelijck in decreet was gebracht als blijckens is bij den transporte van het voorss. huijs op den sevenden December 1693 aan Jacob Dircksz voornt. gedaan, Soo bekende den Compt. van de geheel Cooppenn. deses landts, ter somma van hondert en sestien gulden met den intrest van dien tot nu toe daar op verschult, door handen van meer gem. van Utrecht voldaan te zijn van welcke cooppenn. de betalinge van den veertighsten penn. ons gebleecken is, Sonder argh in oirconde der waarheijt hebben wij Scholtus en Schepenen voornt, dese met onse respective uijthangende zegelen en onderteeckeninge van den Secrets. alhier bevestight. Actum den twintighsten Meij Seventien Hondert.
enige verklaring:
diminutie: vermindering
|
Emmetje (ook genaamd: Emmichje) is geboren ca ...-...-1603 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 29-03-1693 te Utrecht, gratis begraven in de Geertekerk aldaar.
Emmetje is getrouwd op 01-11-1634 te Utrecht, met Aert Willems van Steeckelenburgh.
Aert Willems van Steeckelenburgh (ook genaamd: Stekelenburg), geboren ca ...-...-1605 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bleker, overleden kort voor 08-10-1666 te Utrecht, overlijdensregistratie 08-10-1666 te Utrecht, is de zoon van Willem van Steeckelenburgh, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Cornelis van Stekelenburgh | 1635-...-... ± | |
Willem Stekelenburg | 1638-...-... ± | |
Marrigje Stekelenburg | 1640-...-... ± | |
Jacob Stekelenburg | 1645-...-... ± | |
Dirkje Stekelenburg | 1648-...-... ± | |
Aert Willems van Steeckelenburgh wordt in de akte van 22-04-1637 wordt door notaris G..... van Waby geschreven als Aart Willemsz de Bleyker. Hij is van beroep bleker.
Emmetje is overleden als weduwe van Aert Willemse van Stekelenburg; gratis begraven in de Geertekerk, groefbidder Issen; boek 127-153.
In 1630 trouwt in Utrecht voor het gerecht ene Immichgen Aert Vereemsdochter met Egbert Fredrick Janssoon van Swolssoon.
Graf: (Geertekerk).
vraag 1: is Emmetje Cornelis Vereem een eerder 'onecht' kind van Cornelis Cornelisz Ram en Marichje Cornelisdr Vereem, waardoor zij de familienaam 'Vereem' verkreeg? Later komen we haar ook tegen als Emmichgen Cornelis Ram!
vraag 2: was Emmichje eerder gehuwd en gescheiden of weduwe?
|
Cornelis van Stekelenburg is geboren ca ...-...-1635 te Culemborg, gedoopt (onbekend), van beroep bleker, en is overleden 24-06-1689 te Utrecht.
Cornelis van Stekelenburg is getrouwd op 18-10-1659 te Utrecht, met Geertje Lubberts Gifhuijsen.
Geertje Lubberts Gifhuijsen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 05-06-1689 te Utrecht, is de dochter van Lubbert Gifhuijsen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Willem Stekelenburg is geboren ca ...-...-1638 te Culemborg, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden ...-01-1687 te Utrecht, in de Heeckelsteeg, begraven in de Buurtkerk te Utrecht.
Willem Stekelenburg is getrouwd op 12-05-1666 te Utrecht, met Grietje Anthonisse van Schaick.
Grietje Anthonisse van Schaick, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 22-06-1668 te Utrecht, is de dochter van Anthonis van Schaick, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Marrigje Stekelenburg (ook genaamd: Stekelenborg) is geboren ca ...-...-1640 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 08-06-1701 te Utrecht.
Marrigje Stekelenburg is getrouwd (1) op 18-10-1659 te Utrecht, met Jacob Lubberts Gifhuijsen.
Jacob Lubberts Gifhuijsen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 27-08-1666 te Utrecht, is de zoon van Lubbert Gifhuijsen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Marrigje Stekelenburg is getrouwd (2) op 11-04-1668 te Utrecht, met Cornelis Willems Bogert.
Cornelis Willems Bogert, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bleker, overleden 14-01-1693 te Utrecht, is de zoon van Willem Bogert, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jacob Stekelenburg is geboren ...-...-1645 te Culemborg, gedoopt (onbekend), van beroep bleker, en is overleden kort voor 23-09-1709 te Utrecht, begraven 23-09-1709 te Utrecht.
Jacob Stekelenburg is getrouwd (1) op 04-04-1668 te Utrecht, met Harmentje Cornelisse van Schaick.
Harmentje Cornelisse van Schaick, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden kort voor 12-12-1670 te Utrecht, overlijdensregistratie 12-12-1670 te Utrecht, is de dochter van Cornelis van Schaick, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Jacob Stekelenburg is getrouwd (2) op 24-06-1671 te Utrecht, met Aaltje Jans van Zoelen.
Aaltje Jans van Zoelen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Jan van Zoelen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Dirkje Stekelenburg (ook genaamd: Stekelenborg) is geboren ca ...-...-1648 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 10-03-1736 te Utrecht, begraven vanuit de Jacobikerk te Utrecht met 8 dragers voor fl. 2,--.
Dirkje Stekelenburg is getrouwd op 13-05-1665 te Utrecht, met Arien Willemse van Zijl.
Arien Willemse van Zijl, geboren ca ...-...-1640 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (vanaf 19-04-1688) hovenier, overleden 30-04-1711 te Utrecht, begraven vanuit de Jacobikerk te Utrecht, is de zoon van Willem van Zijl, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Arien Willemse van Zijl was eerder getrouwd met Annichje Willems, geboren ca ...-...-1645 te (onbekend), overleden ...-...-1665 te Utrecht.
|
hovenier is de oude Utrechtse benaming voor een warmoezier (groentekweker)
|
Neeltje Vereem is geboren ca ...-...-1609 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Neeltje Vereem is getrouwd op 12-07-1629 te Vreeswijk, met Cornelis Jacobs.
Cornelis Jacobs, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Neeltje Vereem is geboren ca ...-...-1612 te (onbekend), gedoopt Nederduits-Gereformeerd (later Nederlands-Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 05-10-1635 te Utrecht, begraven 05-10-1635 te Utrecht.
Neeltje Vereem is getrouwd op 14-10-1632 te Utrecht, met Peter Matheusse de Pauw.
Peter Matheusse de Pauw, geboren ca ...-...-1607 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor ...-...-1655 te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Peter Matheusse de Pauw hertrouwt na het overlijden van Neeltje Vereem op 14-02-1636, Utrecht, met Jannigje Jans. |
Dirck Vereem is geboren ca ...-...-1614 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bleycker, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Dirck Vereem is getrouwd (1) op 12-12-1635 voor Schepenen te Utrecht, met Catharina Anthonis Hoogland.
Catharina Anthonis Hoogland (ook genaamd: Trijntge, Trijntgen Anthonis Evertszoondochter, Trijntgen Teunis Hoochlant), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 09-12-1650 te Utrecht, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Dirck Cornelisz Vereem woonde ten tijde van het huwelijk buiten St .Catharijne, en Trijntge Antonis Hoogland woonde binnen het gerecht Coothen |
Dirck Cornelisse Vereem is getrouwd (2) op 12-04-1651 te Utrecht, met Treyntie Hendricks.
Treyntie Hendricks (ook genaamd: Maria, Marrigje, Marichgen Henricx), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Notaris Adriaen Houtman stelt onder nummer U82a16-50 op 19-12-1691 een akte van koop en verkoop op voor de helft van een huysinge caemeren hofstede en 0,5 mergen bleycke, gelegen voor het St. Hiobs Gasthuis, en 100 roeden lants annex de bleycke, gelegen naast de Leytsevaart, buyten de Catharynepoort.
De aanbieders zijn Treyntie Hendricx, weduwe van Dirck Vereem, eerder weduwnaar van Catharina Anthonis, wonende buyten de Catharynepoort, en de erven van Dirck Vereem. De erven zijn Johannes Vereem, wonende te Amsterdam, Neeltie Vereem en haar man Antoni van Doorn, vingerhoetmaecker, wonende byten de Catharynepoort, Claartie Vereem, wonende byten de Catharynepoort, Borchie Vereem, weduwe van Pieter Quint, wonende buyten Utrecht, Willemina Vereem, religieuze dochter, wonende te Utrecht, Gerrit Vereem, zoon van Cornelis Vereem, bleycker, wonende byten de Catharynepoort, 2 minderjarige susters van Gerrit Vereem, Hendrickie Vereem, en voogd en oom Willem van Bemmel. De kopers zijn de kinderen van Huygo Vereem, zijnde Cornelis Vereem, Johannes Vereem en Aletta Vereem, allen wonende te Utrecht. Als bijzonderheid bij de akte wordt vermeld dat wederhelft competeert aan tweede partij.
 |
profiel van de stad Utrecht uit het westen gezien: het gedeelte met de Jacobikerk en de Catharijnepoort. Met de volgende gebouwen:
1. St. Jobsgasthuis
2. St. Martinusgasthuis
3. Weerdpoort
4. Jacobikerk
5. Plompetoren
6. Catharijnepoort
7. Wittevrouwenklooster
8. Hertenhuis
Linksboven het wapen van de provincie Utrecht.
Eerste blad van een reeks van vier prenten van Herman Saftleven uit 1669, bijgewerkt in 1684, die samen een profiel van Utrecht vormen.
|
|
Jannichgen Vereem is geboren ca ...-...-1617 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep bleycker, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jannichgen Vereem is getrouwd op 12-09-1640 te Utrecht, met Leonardt Henricks van Outeren.
Leonardt Henricks van Outeren, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Huych Cornelissen (ook genaamd: Huijch, Hugo, Vereem) Vreem is geboren ca ...-...-1620 te (onbekend), gedoopt Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd), van beroep kraenkind, en is overleden voor 26-03-1692 te (onbekend).
Huych Cornelissen Vereem is getrouwd op 09-06-1644 te Utrecht, in de Jacoby Kerk, in ondertrouw 26-05-1644 te Utrecht, met Cornelia Henricks van Meurs.
Cornelia Henricks van Meurs, geboren kort voor 30-09-1625 te Utrecht, gedoopt 30-09-1625 Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd) in de Jacoby Kerk, van beroep (onbekend), overleden kort voor 25-05-1690 te Utrecht, begraven op 25-05-1690 te Utrecht Jacoby Kerk, is de dochter van Henrick Loduwycksen van Meurs, van beroep (onbekend), en Grietgen van Voorst.
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Een 'kraenkind' was een arbeider die werkte met de stads(hijs)kraan, ook bier- en wijndrager
|
tijdsbeeld:
-
Antoni van Nier, schout van de gebuyrte van de Preeckherenstraet, en Hugo Vereem, gesworen kraenkind binnen Utrecht, laten een attestatie opstellen op 27-04-1682 door notaris H. van Hees, onder akte nummer U110a1-38, over de kinderen van Lambert Geerlopen Spyck en Geertruyd Elberts van Ree, zijnde de mondige dochter Geertruyd en de onmondige zoon Lambert, met als voogd Beernt van Deventer. Het attestatie behelst de vita, alimentatie en opvoeding.
-
Op 26-03-1692 wordt er door notaris A. Houtman een kwitantie opgesteld onder akte nummer U82a17-12 namens Henrick Berck en zijn vrouw Grietgen Vreem voor de zwagers Cornelis en Johannes Vreem en schoonzus Aeltgen Vereem, voor enerzijds de voldoening van de erfenis van de grootouders Henrick Loduwycksen van Meurs en Grietgen van Voorst en anderzijds voor de voldoening van de erfenis van de ouders Huych Vreem en Cornelia Henricx van Meurs.
|
Joost Vereem (ook genaamd: Joos, Vreem) is geboren ca ...-...-1635 te Utrecht, gedoopt Oud-Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk in Nederland), van beroep (onbekend), en is overleden voor 12-05-1686 te (onbekend).
Joost Vereem is getrouwd op 22-04-1676 te Utrecht, en op 06-05-1676 in de Grote Kerk te Breda, met attestatie van Utrecht, met Geertruyt van Goch.
Geertruyt (ook genaamd: Geertruy) van Goch, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Geertruyt van Goch hertrouwt met Henrick van Maninckss. |
Sophia Vereem (ook genaamd: Sychien, Sychje, Sijghje, Vreem) is geboren ca ...-...-1639 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Sophia Vereem is getrouwd op 26-03-1676 te Utrecht, met Johannes van Bergh.
Johannes van Bergh (ook genaamd: Jan van den Berch), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jan van Bergh was afkomstig van Linden, buyten Catharinapoort. |
tijdsbeeld:
-
Notaris H. van Woudenbergh stelt op ...-...-1676 onder nummer U93a2-1 een akte van huur en verhuur op voor Jan van Asperen den jongen, wonende te Utrecht. Jan van Bergh en zijn vrouw Sophia Vereem huren een huysinge ende hoff, genaamd Yserenoven, te Utrecht omtrent de Geertenbrugge.
|
 |  |
de Oudegracht te Utrecht en
beeld op de Oudegracht vanuit het zuiden vanaf de Geertebrug, met de Smeebrug en op de achtergrond de Domtoren
fotoreproductie van een schilderij (paneel, 47 x 68 cm) van
P.J. van Liender uit 1760, uit het Utrechts archief
|
Gerrichgen (ook genaamd: Gerrichien) Vereem is geboren ca ...-...-1639 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Gerrichgen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Reynier Vereem (ook genaamd: Reinierus de Vree, Vreem) is geboren ca ...-...-1641 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 12-09-1677 te (onbekend).
Reynier Vereem is getrouwd op 16-12-1672 in de Nieuwstraat te Breda, met Petronilla van Gogh.
Petronilla van Gogh (ook genaamd: van Goch, van der Hoogh, van Googh), geboren 15-08-1642 te Ginniken, gedoopt Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Henricus Meulraeti van Gogh, van beroep (onbekend), en Catharina Henrici.
Uit dit huwelijk: |
in enkele archieven is als familienaam voor Petronilla van Gogh de naam van haar echtgenoot 'Vreem' opgenomen
|
Getuigen bij het huwelijk van Reijnerus Vreem en Petronilla van Gogh zijn Cornelia Cornelissen en Maria van Assecamp
Na het overlijden van Reynier Vereem hertrouwt Petronilla van Gogh op 06-02-1680 in de Grote Kerk te Breda, met Pieter Hopman |
Styntgen Vereem (ook genaamd: Stijn Vreen) is geboren ca ...-...-1643 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 18-01-1690 (onbekend) te (onbekend).
Styntgen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Willem van Geelkercken.
Willem van Geelkercken, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep backer, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Willem van Geelkercken | 1673-11-02 | |
| | |
| | |
Willem van Geelkercken is geboren 02-11-1673 te Utrecht, gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Willem van Geelkercken is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep vingerhoetmaecker, overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
tijdsbeeld:
-
Op 27-12-1676 wordt er door notaris J..... van Aelst onder akte nummer 175, inventarisnummer U049a001, een testament opgemaakt voor
de in Utrecht wonende Willem van Geelkercken en Styntgen Vereem, Willem van Geelkercken wordt de testateur, met benoeming van langstlevende tot voogd.
-
Tien jaar later, op 12-05-1686, wordt er door notaris P..... Stael onder nummer 35, inventarisnummer U111a002, een akte van procuratie op tot transport van de helft van een stuk land, gelegen op Alendorp voor het gerecht van Vleuten ten behoeve van Cornelis Wernarts van den Bosch, schoenmaker.
Kinderen en erven van Merrichien Reyniers Aelingh, in leven wed. van Cornelis Vereem, Gerrichien Vereem, Willem van Gelekercken, echtgenoot van Styntgen Vereem, wonend te Utrecht, Jan van den Berch, echtgenoot van Sychien Vereem, wonend te Utrecht, Geertruyt van Goch, wed. Joost Vereem, gehuwd met Henrick Maninckss, de 2 onmondige kinderen van de overleden Joost Vereem, met de voogden Willem van Geelkercken en Henrick Maninckss, geven notaris Johan van Aelst volmacht.
Als bijzonderheden worden vermeld: Merrichien Reyniers Aelingh was erfgename van Neeltje Reyniers Aelingh, en Geertruyt van Goch tegenwoordig van huys zynde.
-
Op 18-01-1690 wordt te Utrecht door notaris H. van Hees een akte van akkoord opgesteld over aflossing van plecht aan erven
Marrichje Reyniers Teling, gevestigd op huis Vinckenburch en twee huizen annex.
Tot de eerste partij behoren Johannes van den Berch, echtgenoot van Sychje Vereem, wonend te Utrecht, twee onmondige kinderen van de overleden Joost Vereem, Gerrichje Vereem en Willem van Geelkercken, weduwnaar van Styntje Vereem.
De tweede partij wordt vertegenwoordigt door de Erven Jan Janssen van Hereveen.
Er wordt verwezen naar een placht van 25-01-1661 voor het gerecht van Utrecht.
|
Op 30-07-1638 wordt te Utrecht een levenloos kind geboren van Herman Joosten Vereem en Gysbertje Visscher. |
.......................... |
Gijsberta (ook genaamd: Gisberta Maria, Gesberta) van der Eem is geboren ca ...-...-1650 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 08-06-1746 te Woerden, overlijdensakte Woerden 08-06-1746.
Gijsberta van der Eem is getrouwd op 09-09-1676 te Amsterdam, met Hessel Verhel.
Hessel Verhel (ook genaamd: Verhal, Gessel Verhell), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden ...-...-1693 te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Elisabetha Verhel | 1677-12-26 | |
Isbrand Verhel | 1680-01-24 | |
Adriana Verhel | 1683-10-17 | |
Maria Verhel | 1685-06-19 | |
Catharina Verhel | 1687-12-04 | |
Hendrick Verhel | 1689-11-18 | |
Hessel Verhel was eerder getrouwd kort na 01-07-1667 te Amsterdam, in ondertrouw 01-07-1667 te Amsterdam, met Adriana Olij
|
vraag 1: als Gijsberta van der Eem rond ...-...-1650 ie geboren, was zij bij haar overlijden 96 jaar oud! Gelet op haar trouwdatum 09-09-1676 en haar overlijdensdatum moet de minimaal behaalde leeftijd rond 90 jaar zijn.
wanneer is Gijsberta van der Eem daadwerkelijk geboren?
|
Elisabetha Verhel is geboren kort voor 26-12-1677 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 26-12-1677, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Elisabetha Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Isbrand Verhel is geboren kort voor 24-01-1680 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 24-01-1680, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Isbrand Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Adriana Verhel is geboren 17-10-1683 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 17-10-1683, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Adriana Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Anthonis de Jong.
Anthonis de Jong, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Maria Verhel is geboren kort voor 19-06-1685 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 19-06-1685, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Maria Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Catharina Verhel is geboren kort voor 04-12-1687 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 04-12-1687, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Catharina Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Hendrick Verhel is geboren kort voor 18-11-1689 te Amsterdam, gedoopt Rooms Katholiek in de kerk op het Kuiperspad te Amsterdam op 18-11-1689, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Hendrick Verhel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Maria Elisabeth van Duijsel.
Maria Elisabeth van Duijsel, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
tijdsbeeld:
-
In het Gemeentearchief van Amsterdam ontmoeten we Gysberta, dan al als weduwe van Hessel Verhel, onder “kwijtscheldingen” voor het eerst. Zij bezit dan van 1691-1693 1/6 deel van een huis aan de Zwanenburgwal te Amsterdam.
Hessel Verhel was eigenaar van 2 hofsteden in Zegveld. Gens Nostra 1961 vermeld dat in 1746-1747 het land verkocht is door de kinderen en de erfgenamen. Dit past op akte nummer U97a9-44, opgesteld door notaris Pieter Leechburch op 17-10-1699. Gysberta van der Eem verhuurt als weduwe van Hessel Verhel een hoffstede, bouwhuys c.a. met 45 mergen wey-, hoy- en kenniplandt te Segvelt aan broer en zus Hendrick Jansen en Geertruyd Jans Meulevelt uit Barboutswaarder.
Gens Nostra 1961 vermeld overigens nog iets meer: in 1705 wordt een overleden dochter van Zegveld overgebracht naar Utrecht.
-
Op 08-03-1719 wordt voor notaris Cornelis de Munnick onder akte nummer U155a2-207 een schuldbekentenis opgesteld voor Cornelis Gerritss Eyckel, woonachtig te De Bilt, van f. 792,50 vanwege landpacht en huishuur. De schuld wordt bekend aan Gysbarta van der Eem. Zij wordt geassisteerd door haar broer Jacobus van der Eem.
- Notaris Jacobus van den Doorslag stelt namens Gysberta van der Eem op 30-12-1719 onder akte nummer U139a7-173 een huurcontract op voor Lambert Janse Ruysch uit Camerick voor een hofstede en achterhuysinge c.a. en 28,5 mergen land te Segvelt.
-
Een jaar later 06-12-1720 wordt weer door notaris Jacobus van den Doorslag, nu onder akte nummer U139a8-126, een procuratie opgesteld. Antonis de Jong uit Amsterdam wordt ingeschakeld om bij de VOC in Amsterdam gages te innen van de dan overleden Rudolphus van der Eem.
-
Enige dagen daarna, 14-12-1720, wordt dezelfde notaris ingeschakeld voor het vastleggen onder akte nummer U139a8-132 van de verhuur van een hofstede, berg en schuur met 16 mergen hoy, wey en hennipland te Segvelt aan Jan Steehouwer.
-
Op 31-01-1721 verkoopt Gysberta van der Eem aan Geurt Henricksz van der Gandt uit Maurick 5 mergen en 5 hondt bouwland aan de noordzyde van de Broekweg ter hoogte van de Perckstraet te Maurick, Ampte van Nederbetuwe. Het is ook nu notaris Jacobus van den Doorslag die de akte onder nummer U139a9-7 vastlegt.
-
Door een akte nummer U142a3-67, een insinuatie, opgesteld door notaris J..... Both op 22-03-1721, wordt Gysberta gedwongen om voor een proces in Amsterdam te verschijnen. Eiser is Harmanus van Soest, die daartoe Adriaen Carlier heeft gemachtigd. De afloop van dat proces is onbekend.
-
Op 30-05-1721 wordt door notaris Jacobus van den Doorslag onder akte nummer U139a9-48 een scheiding opgemaakt van de boedel van Wilhelmus van der Eem en Maria de Bie (Bye) zijnde omtrent 5 mergen lands te Maurick, Ampte Nederbetuwe. Daniël Goes en zijn kinderen Willem en Maria, alsmede Aletta van der Eem, gaan er mee akkoord dat het onroerend goed naar Gysberta gaat.
-
Notaris Cornelis Frederik Pronckert stelt namens Gysberta en Jacobus op 26-02-1722 onder akte nummer U162a4-32 een huurcontract op voor een huysinge c.a., bouw- en weyland met boomgaard te De Bilt, in de Leye. Huurder wordt Jan Joosten van Vueren. Zijn vader Joost Andriesse van Vueren staat borg voor hem.
-
Het is 29-12-1722 als Gysberta van der Eem voor notaris Jacobus van den Doorslag, onder akte nummer U139a10-131, een scheiding van het aandeel in de boedel van haar ouders en van het aandeel in de boedel van haar tante Megtelt Heggers met haar broer Jacobus aanvraagt. Zij besluiten tot de volgende verdeling:
- vier mergen land, genaamd Kraenenburg, gelegen te Kleyn Covelswade, buyten de Tolsteegpoort gaat naar Jacobus van der Eem en
- tien mergen wey en hoyland te Westbroeck gaat naar Gysberta van der Eem.
Als bijzonderheid wordt vermeld dat Jacobus van der Eem de enige erfgenaam is van Aletta van der Eem.
-
Op 19-02-1723 wordt onder akte nummer U139a11-15 door notaris Jacobus van den Doorslag een huurcontract opgesteld namens Gysberta van der Eem voor Willem Dircksz ....., uit Amstelveen voor een huysinge, woninge c.a. met bruykweer hoy en weyland van omtrent 10 mergen te Amstelveen.
-
Een andere hofstede van Gysberta van der Eem wordt op 16-04-1727 verhuurt aan Jan Joosten van Vueren, woonachtig te De Bilt. De akte daarvoor wordt opgesteld door notaris Cornelis Frederik Pronckert, onder nummer U162a8-44, waarbij Gysberta van der Eem overigens geassisteerd wordt door haar broer Jacobus van der Eem. De akte omschrijft huysinge c.a. hofstede c.a. met bouwland, weyland en boomgaard te De Bitl en 3 mergen bouwland en weyland aan de Bischopsweteringe te De Bilt, de Bunten.
-
Op 29-04-1729 laat Gysberta in een notariële akte een protest vastleggen. Dit doet zij bij notaris Hendrik van Dam onder akte nummer U184a1-175. De akte behelst dat het begraven van broer Jacobus niet inhoudt het aanvaarden van de nalatenschap.
-
Het is op 17-10-1729 bij een procuratie dat Gysberta van der Eem de hulp inroept van haar neef Willem Goes, van beroep advocaet hove van Utrecht. De akte daarvoor wordt opgesteld door notaris Hendrik van Dam onder nummer U184a1-210. Willem moet, om twee hoven onder Klein Covelswade te verkopen en transporteren, zorgdragen voor een splitsing van de erfpacht die daarop rust bij het kapittel van St. Marie.
-
Op 20-10-1729 blijkt de aktie van Willem Goes te zijn geslaagd, want namens Gysberta van der Eem verkoopt hij dan de Warmoesiershof, groot 10 hond te Kleyn Kovelswade, Kleyn Kranenburg, aan Gysberth Achterbergh. De akte onder nummer U184a1-211 daarvoor wordt opgesteld door notaris Hendrik van Dam.
-
Dat Gysberta van der Eem het geld hard nodig heeft, blijkt uit akte nummer U187a1-7, opgesteld op 04-11-1730 door notaris J..... Appels. Zij moet een bedrag van f. 1.500,-- aflossen vanwege een lening en zij stelt daarvoor de kooppenningen van een hofstede in De Bilt ter beschikking. Borg voor Gysberta van der Eem staan haar neef Willem Goes en "vriend" van de familie notaris hove en procureur geregte van Utrecht Cornelis Frederik Pronckert. In een aansluitende akte onder nummer U187a1-8 voor eveneens notaris J..... Appels, wordt notarieel vastgelegd dat Gysberta voor de borgstaande partijen inderdaad de hofstede moet verkopen.
-
De verwachte openbare verkoping vindt plaats op 02-12-1730. Het is vriend van de familie Cornelis Frederik Pronckert die onder akte nummer U162a11-175 de verkoop vastlegt. Gysberta van der Eem wordt geassisteerd door Henrick Verhel en Willem Goes. De hofstede met huysinge c.a. en 22 mergen bouw- en wyland te De Bilt, in de Leye, wordt verkocht aan Johan Cyprianus van Ewyk in de hoedanigheid van raadt in de vroedschap van Utrecht.
-
Op 07-09-1732 is Gijsberta van der Eem samen met Dirck Bierman getuige bij de doop door pastor Josephus de Longas van haar kleinkind Anna Maria in de kerk 't Boompje te Amsterdam, dochter van zoon Hendrik Verhel en zijn vrouw Maria Elisabeth van Duijsel.
-
Uit een akte nummer U162a13-151, geshreven op 14-12-1732, van Cornelis Frederik Pronckert blijkt dat Adriana Verhel en Hendrik Verhel .kinderen zijn van Gysberta van der Eem. Adriana Verhel, weduwe van Anthonis de Jongh en woonachtig te Utrecht, laat een afstandsverklaring opmaken. Hendrik Verhel is haar opposant. Het betreft een huys en erve met achterhuys, genaamd de Kandelaer, de Garenmolen, aan de Oude Hoogstraat tussen Petaniedwarsstraat en Cleveniersburgwal en tegenover het Oostindisch Huys te Amsterdam. Er wordt hierbij verwezen naar een akte van huwelijkse voorwaarden van 24-08-1676 (?) voor notaris Cornelis van Schuylenborg. Als bijzonderheid wordt vermeld dat het huys afkomstig is uit de nalatenschap van haar ouders Hessel Verhel en Gysberta van der Eem. Bij het overlijden van Hessel Verhel moet het huys al testamentair aan Adriana Verhel toegewezen zijn, gelet op de volgende akte.
-
Dezelfde notaris maakt op 15-01-1735 onder akte nummer U162a16-10 voor Gysberta van der Eem een huurcontract voor 2 mergen bouwland aan de Groenekantsesteegh. De bouwland wordt verhuurd aan Jacob Willems.
-
Willem Goes wordt met een procuratie, opgemaakt door notaris Cornelis Frederik Pronckert op 14-02-1735 onder akte U162a16-27, door Gysberta van der Eem verzocht de verkoop van een hofstede met land onder Nedereind van Westbroeck te regelen.
-
Op 19-02-1735 schakelt Gysberta van der Eem makelaer Jan Staets uit Amsterdam in, om in Amstelveen de bruikweer van 8 morgen land te transporteren. De akte daartoe onder nummer U139a20-18 wordt opgesteld door notaris Jacobus van den Doorslagh.
-
Kort daarna, op 03-05-1735, verhuurt Gysberta van der Eem aan Willem Warnardsz Swanick een hofstede met huys c.a. boomgaard met 26 mergen soo wey als hoyland. Het is notaris Godert van den Doorslagh die deze akte onder nummer U186a1-163 opsteld.
-
Op 26-04-1738 wordt Gysberta van der Eem weer gedwongen tot een openbare verkoping. Nu gaat het om een heeren huysinge, tuynmanswoninge, duyffhuys, 8½ mergen tuyn, boomgaard, wey- en bouwlanden, genaamd Voortaan, aan de Oude Weteringh te Oostveen, Groenekantsesteegh. Willem van Homoet is de koper. Cornelis Frederik Pronckert stelt de akte op onder nummer U162a19-64.
-
Nog in datzelfde jaar en bij dezelfde notaris wordt op 08-05-1738 onder akte nummer U162a19-71 een procuratie opgesteld voor Gysberta van der Eem, waarbij zij Willem Goes machtigt om kooppeningen ven hofstede en landeryen van Willem (van) Hoomoed te innen en om om de hofstede met landeryen te verkopen.
-
Het is op 14-03-1739 weer een openbare verkoping die Gysberta van der Eem naar 'haar' notaris Cornelis Frederik Pronckert brengt. Ze heeft daartoe Willem Goes gemachtigd. Akte nummer U162a20-39 betreft de verkoop van een hofstede c.a. met 26 mergen soo wey als hooyland en 16 mergen land aan de Westbroecksendyk en 10 mergen land aan de Kerkdyk te Westbroeck, Nedereyndt, aan Romer van Oostveen.
-
Op 05-05-1739 wordt door notaris Hendrik van Dam onder akte nummer U184a6-218 in opdracht van Gysberta van der Eem een borgtocht opgesteld voor Cornelis Dirxen van Nes, wegens pachtschuld van Willem Warnardsz Swanick.
|
vraag 1: Welke overleden dochter is naar Zegveld vervoert?
|
Aletta van der Eem is geboren ca ...-...-1653 (voor 29-10-1670) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 13-03-1745 te Utrecht, begraven 13-03-1745 te Utrecht, overlijdensakte 22-03-1745 te Utrecht.
Aletta van der Eem is niet getrouwd. |
Aletta van der Eem overleed in de Zadelstraat te Utrecht.
de overlijdensakte vermeld dat zij meerderjarige vrienden na laat. |
tijdsbeeld:
-
Op 25-02-1701 wordt voor notaris C..... de Coole, onder akte nummer U113a2-428, door de tante van Aletta van der Eemvan moeders kant, Megtelt Heggers, een codicil opgesteld ten gunste van Aletta van der Eem. Er vindt herroeping en toewyzing van een legaat plaats en herroeping van fideï-commis ten aanzien van de vaste goederen. Tante Megtelt Heggers woont te Utrecht aan de Jerusalemssteeghye(je). Tevens wordt er in de akte verwezen naar het testament van tante Megtelt Heggers voor notaris J..... Both te Zegveld van 15-04-1698.
- Onder akte nummer U133a2-99, een attestatie opgesteld door notaris P..... de Bertoul op 17-06-1713, staan Aletta van der Eem, Cornelis de Wys en Arnault Francois Schade van Westrum, alle drie woonachtig te Utrecht, tegenover Simon de Wys uit Emmerick betreffende beurtschipper NN Keer die vaart tussen Emmerick en Amsterdam.
- Op 18-09-1742, voor notaris Hendrik van Dam, onder akte nummer U184a9-138, bedingen de nichten Maria Theresia Goes en Aletta van der Eem, beiden woonachtig te Utrecht, dat broer en neef Willem Goes, om bij Johan van de Water, griffier hove van Utrecht, een vordering van de dan overleden Maria van Aelst te innen.
|
Arnoldus van der Eem is geboren 05-11-1654 te Lopik, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Arnoldus van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jacobus van der Eem is geboren 23-12-1655 te Lopik, gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden voor 29-04-1729 te Utrecht.
Jacobus van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
In het Utrechts Archief komen we ook notaris Jacobus Vreem tegen. In de nader hieronder aan te geven rol van bemiddelaar is een rechtenstudie onontbeerlijk.
vraag 1: Is notaris Jacobus Vreem de hier bedoelde Jacobus van der Eem?
vraag 2: Is Jacobus van der Eem wel getrouwd? (Nergens wordt melding gemaakt van een vrouw en/of zijn kinderen!)
|
tijdsbeeld:
-
Jacobus van der Eem is een druk en bewogen personage. In de notariële akten van Utrecht komen we hem veelvuldig tegen als een soort van bemiddelaar.
Op 20-04-1699 wordt Jacobus van der Eem bij procuratie gevraagd om met de erven van Anna Both onroerende goederen te transporteren voor het gerecht van Utrecht. Notaris H..... van Woudenberg legt onder nummer U93a36-56 de akte vast. Het zijn Adriaen van Hoecke, van beroep solliciteur militair en woonachtig te ’s Gravenhage, en de erven van Florens Sas die het verzoek aan Jacobus van der Eem doen. Adriaen van Hoecke is de weduwnaar van Anna van Cuylenburgh, die eerder weduwe was van Florens Sas, van beroep apotheker, die eerder weduwnaar was van Anna Both.
-
Jacobus van der Eem is ook veelvuldig voogd. Voor de eerste maal komen we hem in die hoedanigheid tegen bij het opstellen van het testament door tante Mechtelt Heggers. De tweede keer, op 24-09-1702, is hij voogd van de minderjarige kinderen van de dan al overleden Pieter Derout, die gehuwd was met Maria Catharina van Oudewerven. Op die dag wordt door notaris Pieter Leechburch, onder akte nummer U97a10-113, een protest opgesteld door dochter Geertruyd Maria Derout, de absente mundige kinderen en de onmundige kinderen, vertegenwoordigd door Jacobus, met als inhoud: het begraven van hun vader houdt niet het aanvaarden van diens nalatenschap in. Het beroep van Jacobus van der Eem is dan secretaris van Hoogelande.
-
Op 24-03-1703 treedt Jacobus van der Eem naast voogd tevens op als executeur testamentair namens de erven van Agatha Derout (de Rout). Notaris F..... de With stelt onder akte nummer U112a2-73 een borgtocht op ten gunste van Dirck Goyertsz Galesloot voor de voldoening van achterstallige pacht. De akte voor Dirck wordt opgesteld op verzoek van zijn broers Cornelis Goyertsz, woonachtig te Bunnik, en Meerten Goyertsz Galesloot, woonachtig te Neereynd van Jutphaas.
-
Jacobus van der Eem moet namens de erven van Agatha Derout op 26-01-1704, nu voor notaris Paulus van Liender, onder akte nummer U122a2-271, weer optreden. Het is nu Johan Philips Booth (Both?), woonachtig te Amsterdam, die een attestatie laat opstellen met als inhoud: Johannes Ernestus van Westrenen is overleden in het jaar 1687 en begraven in de stad Zara in Dalmatië. Bij de akte wordt als bijzonderheid gemeld dat Jacobus van der Eem zowel voogd is van de onmondige kinderen van Agatha als van Pieter Derout.
-
Op 10-02-1705 voor notaris H..... van Woudenbergh komen we een relatie tussen de familie Van der Eem en de familie Both tegen. In akte nummer U93a48-22, een procuratie, wordt Jacobus van der Eem gevraagd door Herman Joost Lindener, van beroep capitain, zijn vrouw is Cornelia Both, om goederen te beheren waarover een gemeen bezit bestaat met zijn zwager Johan Cornelis Both. Als bijzonderheid wordt gemeld dat het perceel te Heemstede wordt uitgezonderd.
-
Uit hoofde van het beroep van Jacobus, secretaris van Hoochlande, wordt op 30-09-1705 notariëel vastgelegd dat hij geld moet innen van Gillis Manard, betalingen moet doen en goederen moet beheren in opdracht van Eychien Cornelis van Oostveen, weduwe van Lambert Corneliss van Winsveen, en haar onmondige dochter Eychien Cornelis van Winsveen. De akte nummer U93a49-40, een procuratie, wordt opgesteld door notaris H..... van Woudenbergh. Op 23-02-1705 is Jacobus van der Eem voor het verrichten van deze handelingen permissie verleend door de vroedschap van Utrecht.
-
Tante Mechteld Heggers legt op 31-03-1706 voor notaris Jacobus van den Doorslag onder akte nummer U139a1-150 bij testament vast dat Jacobus van der Eem het beheer krijgt over de helft van haar goederen. Verwezen wordt naar een akte van 08-12-1705 van dezelfde notaris. Het besloten testament wordt op 28-11-1706 in aanwezigheid van Aletta en Jacobus van der Eem geopend. Dit wordt vastgelegd onder akte nummer U139a1-184.
-
Op 18-01-1708 verhuurt Jacobus van der Eem als schout en secretaris namens Hogelande aan Willem Aertss van Zyll, woonachtig te Westbroek, een seeckere hoffstede met huys c.a. en boomgaard met 26 mergen soo wy als hooyland te Westbroek. Het is wederom notaris H..... van Woudenbergh die deze akte, nummer U93a54-14, opstelt.
-
Voor dezelfde notaris, nu op 27-01-1708 en onder akte nummer U93a54-17, laat Maria Anna Verbeecq, woonachtig oostzijde Oudegracht, als weduwe van Gerard Bosch, van beroep koopman, en eerder weduwe van Gerard van Rossum, een testament opmaken ten gunste van haar kinderen Cornelis van Rossum en Wilhelmus van Rossum. Jacobus van der Eem wordt in deze tegelijkertijd als voogd van deze kinderen benoemd.
-
Op 04-12-1708 wordt een procuratie opgesteld, onder akte nummer U93a55-58, door de inmiddels vaste relatie van Jacobus van der Eem notaris H..... van Woudenbergh, waarin Dominicus van de Velde en zijn vrouw Barbara van der Haer, Jacobus van der Eem vragen zaken te regelen aangaande de nalatenschap van Barbara’s opa Adam Barents van Waerden.
- >
Onder akte nummer U97a13-46-2, op 23-11-1709, wordt door notaris Pieter Leechburch een testament opgesteld voor Cornelia van Glabbeeck, weduwe van Franciscus van Schoonrewoert, wiens beroep wyncooper te Utrecht was, ten gunste van haar nicht Elisabeth de With. Als bijzonderheden in de akte worden vermeld dat de moeder van Cornelia, Elisabeth van Ravenswaaij, in de legitieme portie gesteld wordt en Jacobus van der Eem wordt tot voogd van nicht Elisabeth benoemd.
-
Door notaris Jacobus van den Doorslag wordt op 08-06-1710 onder akte nummer U139a3-43 een attestatie opgemaakt voor Jacobus van der Eem en Johan Baptist van de Velde, beiden woonachtig te Utrecht, over het wonen en het overlyden van het echtpaar Van Lintelo. Opposanten zijn de kinderen en erfgenamen van Johan van Lintelo en zijn vrouw Johanna Catharina Losson. Als bijzonderheden worden vermeld dat Johan van Lintelo is overleden in mei 1699, Johanna Catharina Losson is overleden op 23 of 24 mei 1709 en dat zij onder andere Henricus van Lintelo als zoon nalaten.
-
Door wederom notaris Jacobus van den Doorslag wordt op 28-07-1710, nu onder akte nummer U139a3-50, een soortgelijke attestatie opgemaakt. Nu wordt Jacobus van der Eem geassisteerd door advocaet Henrick Willem Briellus uit Utrecht. Ook nu zijn de erven van het echtpaar Van Lintelo de opposanten en ook nu betreft de akte de woonplaats en het overlijden van hen.
-
Op 02-08-1711 wordt door notaris Johan Wechter onder akte nummer U120a2-30 een overeenkomst opgesteld tussen Pieter de Latour en Jacobus. Jacobus van der Eem zal de inkomsten van lyfrentebrieven ten lyve van de vrouw en kinderen van Pieter beheren. In het bijzonder wordt genoemd dat Johan de Wys door het hof van Utrecht gemachtigd tot beheer financiën van Pieter, er in toe stemt dat er een betaling aan salaris en verschot aan de notaris plaatsvindt.
-
Jacobus van der Eem laat op 05-08-1711, door zijn bekende notaris H..... van Woudenbergh, een protest opstellen onder akte nummer U93a61-13. Het protest is gericht tegen (m)..... Everdingen van der Nypoort, van beroep solliciteur militair, woonachtig te Utrecht, en handelt over het niet voldoen van een wissel.
-
Het is 04-12-1711 als een voogdijschap van Jacobus van der Eem wordt opgeheven. Dit gebeurd ten overstaan van notaris J..... A..... Becker onder akte nummer U100a20-30. Jacobus Hyacinthus Derout, zoon van Pieter Derout, vraagt voor zijn broer Anthony, die dan 22 jaar oud is, als mede-erfgenaam van Agatha Derout, surrogatie aan.
-
Op 14-10-1715 wordt de Momberkamer van Utrecht benoemd tot curator over de bezittingen van Pieter de Latour. Pieter is dan getrouwd met Anna Helena Gerards, en is van beroep gedesigneerd commandeur der soldaten op het schip Bentvelt. Pieter vraagt in deze akte, opgesteld door notaris T..... Vosch van Avezaat onder akte nummer U118a4-56-2, toezicht op zijn geconfineerde vrouw omdat hij naar Oost Indië gaat, en om goederen te beheren en af te rekenen met Jacobus.
-
Door notaris Bernard Jan van Zweert wordt op 09-10-1717 onder akte nummer U137a9-37 een procuratie opgesteld voor de kerkcke van Hagesteyn. Als gemachtigde voor deze party treedt op de rentmeester Jacobus van der Eem. De procureur hove van Utrecht Hermannus Ribbius wordt gevraagd te procederen. De akte is helaas onduidelijk op het punt waarom.
-
Notaris J..... Woertman maakt op 16-06-1719 onder akte nummer U144a6-102 een procuratie op voor de erven van Antony Geriacius en zijn vrouw Adriana Sophia van Persyn. De erven zijn zoon Tjaart Adriaan Geriacius, amptman van Selwert en rigter in het Sapmeer, dochter Barta Johanna Geriacius en haar man Pieter Rembt van Iddekinga, gecommiteerde ter vergaderinge staten generaal, en zoon Govert Geracius. Zij vragen notaris Willem Verwey van het hof van Utregt om van zyn voormalige rentmeester Jacobus van der Eem een rekening te vorderen en tot verkoop en transport van een huis, hofstede en landeryen in Oostveen en Lageweyde.
-
Op 29-05-1720 verkoopt Johanna van Aelst onroerend goed aan Henrick van Bylevelt. De akte nummer U144a7-89 wordt opgemaakt door notaris J..... Woertman. Het gaat om een camp wyland groot 20 hond aan de Daalschen Dyck naast de Laurens gasthuysen te Hoge Weyde en om een viertel weyland aan de Vleutense Weteringe nabij het Catharynen gasthuis te Lage Weyde. Aan de akte wordt een procuratie toegevoegd tot transport op Jacobus van der Eem.
Notaris Cornelis Frederik Pronckert schrijft op 25-11-1720 een akte nummer U162a3-97 uit voor Jacobus van der Eem voor de verhuur van de Warmoesiershoff te Covelswaade. Het hof gelegen op Cleyn Cranenburg wordt gehuurd door Jacobus van Royen en Michiel van Erp, beide woonachtig te Abstede
-
Op 11-07-1721 wordt Jacobus van der Eem benoemd tot executeur van het testament van Cornelis Johannes van Royen, woonachtig te Utrecht, Vleuten. Hendrick van Bylevelt, van beroep brouwer in de Wereld, woonachtig te Utrecht, en zijn broer Johan, woonachtig te Vleuten, zijn de begunstigden. Dirck van Bylevelt wordt benoemd tot voogd van de kinderen van Cornelis. De akte nummer U100a29-18 wordt opgesteld door notaris J..... A..... Becker.
-
Dirck van Bylevelt heeft zich niet lang van zijn taak als voogd kunnen kwijten. In akte nummer U144a8-171 door notaris J..... Woertman op 23-09-1721 opgesteld, wordt Jacobus van der Eem door Cornelis Johannes van Royen gevraagd om met de erfgenamen van Dirck en zijn vrouw Christina van Eck, beiden zijn dan overleden, te komen tot scheiding van de boedel.
-
In akte nummer U144a8-183 wordt de relatie tussen Cornelis Johannes van Royen en Henricus van Bylevelt duidelijk: het zijn neven. De akte is opgesteld door notaris J..... Woertman op 24-10-1721. Deze bevat tevens de bijzonderheid dat Jacobus van der Eem naast executeur ook voogd wordt.
-
Op 11-12-1723 wordt door notaris Jacobus van den Doorslag onder akte nummer U139a11-139 een procuratie opgemaakt voor Cornelis van Royen uit Utrecht, waarbij Jacobus van der Eem verzoekt om een leenverlei van land leenroerig Montfoort dat destijds is gekocht van de erven van Arien Tonisz Stulting.
-
Het botert later niet echt tussen Henricus van Bylevelt en Jacobus van der Eem. Op 30-04-1725 stelt notaris Cornelis Frederik Pronckert een akte onder nummer U162a6-53 op waarin Jacobus van der Eem procureur Jacobus van den Doorslagh verzoekt om te procederen, speciaal in beroep tegen Henricus.
-
Het blijkt dat Cornelis Johannes van Royen, voor wie Jacobus van der Eem executeur testamentair is, dan al is overleden. Want op 11-05-1725, onder akte nummer U162a6-61, wederom opgesteld door notaris Cornelis Frederik Pronckert, wordt de procureur gevraagd in hoger beroep te gaan.
-
Uit de volgende akte blijkt dat Jacobus van der Eem het proces verliest. Akte nummer U162a7-13, opgesteld door de bij deze zaak bekende notaris op 30-01-1726, handelend over een akkoord, vermeld dat Jacobus van der Eem afstand doet van het executeurschap en dat Henricus de enige universele erfgenaam is van Cornelis Johannes van Royen. Onder akte nummer U162a7-14 van diezelfde dag en bij dezelfde notaris wordt een kwitantie opgesteld voor Jacobus van der Eem door Henricus van Bylevelt voor gevoerd executeurschap. De dag daarna, weer voor notaris Cornelis Frederik Pronckert, nu onder akte nummer U162a7-15, verleent Willem de Cock, legataris van Cornelis Johannes van Royen, zijn goedkeuring aan het door Jacobus van der Eem en Henricus bereikte akkoord.
-
Daarmee is voor Jacobus van der Eem de zaak nog niet afgedaan. Op 27-03-1726, onder akte nummer U162a7-34 door notaris Cornelis Frederik Pronckert, draaft Jacobus van der Eem op, als oud executeur testamentair, bij een akkoord over de administratieve geschillen rond brouwery de Boogh. Het zijn de erven van Cornelis Johannes van Royen en Johannes van Bylevelt, Cornelis van Maseys, Anthony van Wijk, Henricus van Bylevelt en onze Jacobus van der Eem die een akkoord bereiken met Willem de Cock.
-
Op 14-09-1726 moet Jacobus van der Eem hebben gewoond op de Bisschopswetering te Oostveen. Uit akte nummer U139a14-118, opgesteld door notaris Jacobus van den Doorslagh, betreffende de verkoop van een perceel, wordt hij met name genoemd als wonende aan de westzijde van dat perceel.
-
Als rentmeester van de provincie staten van Utrecht, bedingt Jacobus van der Eem op 26-09-1726, onder akte nummer U164a1-203, opgesteld door notaris A..... N..... Keppel, een schuldbekentenis vanwege een lening van f. 800,-- bij Catarina van Heusden, de weduwe van Johan Fredrik Mamuchet.
-
Op 06-03-1727, onder akte nummer U162a8-28, door notaris Cornelis Frederik Pronckert, ontdekken we dat Jacobus van der Eem zijn zaken uit het verleden toch goed heeft aangepakt. De afspraken die hij met Cornelis Johannes van Royen en daarmee de erfgenaam Henricus van Bylevelt had gemaakt, blijken een legaat van f. 100,-- per jaar te bevatten. Jacobus van der Eem dwingt met deze akte namelijk Henricus tot de verkoop van onroerende goederen die onderpand zijn voor dat legaat.
-
Kort daarna, het is 11-03-1727, wordt het bestaan van dat legaat nog eens onderstreept. Notaris Cornelis Frederik Pronckert legt onder akte nummer U162a8-29 vast om de brouwery de Boogh, westzijde Oudegracht, en huys den Blauwen Engel, zuidhoek Rozendaal, te belasten met f. 100,-- per jaar ten behoeve van Jacobus van der Eem ter voldoening van het legaat. Of Jacobus van der Eem zelf aanwezig is bij het opstellen van deze akte is onduidelijk. De volgende schuldenaren zijn wel aanwezig: kinderen en kleinkind van de overledenen Christina van Eck en Dirck van Bylevelt, Henricus van Bylevelt en zijn vrouw Maria Backer, Johannes Ghysbartus van Bylevelt en zijn vrouw Aletta Schenck, Cornelis van Maseys en zijn vrouw Anna Maria van Bylevelt, Anthony van Wyk weduwnaar van Maria Catharina van Bylevelt, die eerder weduwe was van Willem Post, en de onmondige zoon van Maria, te weten Johan Post. De akte bevat de volgende opmerkelijke bijzonderheid: zowel Christina van Eck als Cornelis Johannes van Royen waren kinderen van Anna Eyckels. Deze Anna was achtereenvolgens getrouwd met Dirk van Eck, Jan Cornelisse van Royen en Willem van Velpen.
Op 16-04-1727 assisteert Jacobus van der Eem zijn zus Gysberta bij een notariële akte.
-
De laatste notariële aktie verricht Jacobus van der Eem op 29-01-1729, onder akte nummer U122a3-123, opgesteld door notaris Paulus van Liender, voor een oude bekende van Jacobus van der Eem namelijk Herman Joost Lindener een schuldbekentenis van f. 1.400,-- vanwege een lening. Jacobus van der Eem staat voor Herman Joost Lindener borg. De lening wordt aangegaan door Wilhelmina Crom, weduwe van Zeger Cloek, woonachtig te Utrecht.
-
Naar aanleiding van de borgtocht op Wilhelmina Crom wordt de dag daarna, voor dezelfde notaris, nu onder akte nummer U122a3-124, een garantie opgesteld, Jacobus van der Eem gemachtigd om dat bedrag te vestigen op goederen van Herman Joost Lindener en Cornelia.
-
Er wordt die dag nog een akte opgesteld. Nu een procuratie onder akte nummer U122a3-125. Jacobus van der Eem wordt door Herman Joost Lindener en zijn vrouw Cornelia Both gemachtigd om voor het gerecht van Utrecht procedures inzake schoonouderlijke boedelscheiding tegen de broer van Cornelia, Johan Cornelis Both, voort te zetten.
Kort voor 25-04-1729 overlijdt Jacobus van der Eem na een zo op het oog bewogen leven.
|
Zwager Daniël Goes wordt genoemd in een akte van procuratie op 12-02-1722, waarbij zijn machtiging wordt ingetrokken en overgaat naar Jacobus Vreem.
Hiermee wordt vrijwel definitief bevestigd dat deze Jacobus van der Eem en Jacobus Vreem dezelfde personages zijn.
vraag 1: Maar hoe staat het dan met de broers en zussen en vader?
vraag 2: Het testament onder akte nummer U97a13-46-2 van 23-11-1709 wordt in relatie gebracht met een overdracht op 25-06-1742, die gerelateerd is aan Jan Vreem!
|
Rudolphus van der Eem is geboren ca ...-...-1656 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep apotheker in de St. Jansstraat te Amsterdam, en is overleden kort voor 29-01-1715 te Amsterdam, begraven 29-01-1715 onder 2 minuten luiden op het kerkhof van de Nieuwe Kerk en Engelse Kerk te Amsterdam.
Rudolphus van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Johanna Maria van den Bergh.
Johanna Maria van den Bergh, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 07-02-1710 (onbekend), is de dochter van Daniël van den Bergh, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk volgden geen knderen. |
Johanna Maria van den Bergh is de nicht van Daniël Goes, de man van zus Catharina van der Eem. |
tijdsbeeld:
-
op 18-03-1696 wordt er te Utrecht een akte van Procuratie opgesteld door notaris J..... Boschman tot invordering van de rente, die lastgeefster tegoed heeft van de thesaurie van de stad Amsterdam
de constituant is Johanna Maria van den Berch
de gevolmachtigden zijn Daniël Goes en Rudolphus van der Eem
Hillegunda van Rhenen, grootmoeder van moederskant, was lastgeefster
-
Op 30-12-1698, voor notaris Jacobus Wantenaar, wordt onder akte nummer U114a4-82 een procuratie opgesteld voor brouwer Willem van Bylevelt uit Vleuten. Rudolff (Rudolphus), woonachtig te Amsterdam, is zijn opposant. De procuratie behelst een vordering van f. 60,-- op Willem Stout uit Amsterdam voor geleverde bieren.
Notaris Hermannus Ribbius stelt op 03-05-1699 een procuratie op onder akte nummer U94a2-238 voor Rudolphus en zijn vrouw Johanna, waarbij zij Daniël Goes als advocaet verzoeken om voor het gerecht van Schalkwyk een plecht te annuleren vanwege een aflossing en om goederen uit de nalatenschappen van Lambarta Judith van den Bergh en Paulus van den Bergh te ontvangen.
-
Dezelfde notaris stelt op 06-05-1699 onder akte nummer U94a2-239 een akkoord op voor Rudolphus en Johanna, die Daniël Goes gemachtigd hebben namens hen op te treden, over de uitspraken gedaan door arbiters over het deel van de overleden Paulus van den Bergh in de nalatenschap van Lambarta Judith van den Bergh. Het akkoord wordt gesloten met Margaretha Cornelia van den Bergh van Lunenborgh, weduwe van Francois Dominicus van de Velde dit Honselaer, Steven Johan van de Velde dit Honselaer, Gerard van Berck, van beroep licentiaat in de regten, en diens vrouw Cornelia Paulina van den Bergh, Henrica Johanna van den Bergh en Maria Elisabeth van den Bergh.
-
kort daarna, 03-06-1699, is het wederom notaris Hermannus Ribbius, nu onder akte U94a2-241, die een protest opstelt ten overstaan van Daniël Goes, als gemachtigde van Rudolphus en Johanna, tegen de uitspraak van de arbiters van het hof van Utrecht in de zaak tegen Steven Johan van de Velde dit Honselaer. Als bijzonderheid wordt vermeld dat Johanna de enige erfgename is van haar vader Daniël van den Bergh.
-
pas op 07-02-1710 komen we Rudolphus weer tegen. Hij is dan nog steeds woonachtig te Amsterdam en intussen weduwnaar. Het betreft de verkoop van de helfte van de huysinge, hofstede, c.a. 25,5 mergen land te Vleuten omtrent den Heldam aan Daniël Goes en zijn tweede vrouw Maria van Aelst. Notaris Jacobus van den Doorslag maakt de akte op onder nummer U139a3-11.
-
De andere helfte van de huysinge, hofstede, c.a. 25,5 mergen land te Vleuten omtrent den Heldam gaat door een uitkoop naar de twee onmondige kinderen Maria Theresia en Willem Daniël van Daniël Goes en Catharina van der Eem. De kinderen worden geassisteerd door hun vader en voogd bij de opmaak van de akte eveneens door notaris Jacobus van den Doorslag onder nummer U139a3-12. Er wordt verwezen naar een akte voor notaris J..... Woertman van 07-01-1697 betreffende huwelijkse voorwaarden.
- In de Oprechte Haerlemsche Courant van 19-02-1715, kort na het overlijden van Rudolphus ban der Eem, wordt zijn 'fraeye
Apothecaris Winckel, met deffelfs toebehoren, nagelaten en met'er Dood ontruymt door Mr. Rudolf van der Eem, ftaende in de St. Jansstraet tot Amsterdam' te koop aangeboden (inclusief nog een jaar huur!).
|
Catharina van der Eem is geboren ca ...-...-1660 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 18-09-1702 te Utrecht, begraven 18-09-1702 te Utrecht, geregistreerd 25-09-1702 te Utrecht.
Catharina van der Eem is getrouwd 01-02-1696 voor het Gerecht te Utrecht, in ondertrouw 03-01-1696 te Utrecht, met Daniël Goes.
Daniël (ook genaamd: Dominicus) Goes, geboren kort voor 14-10-1668 te Utrecht, gedoopt 14-10-1668 in de Domkerk te Utrecht, van beroep advocaat Hove van Utrect, overleden voor 07-12-1731 te (onbekend), begraven 07-12-1731 te Utrecht, is de zoon van Dirck Willemsz Goes, van beroep (onbekend), en Jannichjen Goossens van Rheenen.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Willem Daniël Goes | 1696-11-24 | |
Maria Theresia Goes | 1700-...-... ± | |
Wessel Goes | 1702-07-07 | |
bij haar huwelijk op 01-02-1696 wordt Catharina van der Eem in de akte vernoemd als Cornelia van der Eem!
|
Bij de ondertrouw op 03-01-1696 te Utrecht worden Catharina van der eem en Daniël Goes geassisteerd door Johanna Maria van den Bergh, nicht, Aletta van der Eem en Elisabeth van der Eem, zussen van de bruid.
Op 05-10-1706 hertrouwt Daniël Goes met Maria van Aelst, weduwe van Johan van Baren. Zij krijgen zeven kinderen.
|
Willem (ook genaamd: Wilhelmus) Daniël Goes is geboren 24-11-1696 te Utrecht, gedoopt 27-11-1696 Oud-Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk in Nederland) te Grootenbroek, van beroep (onbekend), en is overleden 20-02-1755 te Buurkerk (Utrecht).
Willem Daniël Goes is getrouwd op 03-11-1725 te Buurkerk, met Gysberta van der Stoop.
Gysberta van der Stoop, geboren ...-...-1700 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 09-04-1756 te Utrecht, begraven te Buurkerk, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Getuige bij de doop van Willem Dani^#235;l Goes is tante Aletta van der Eem.
|
Maria Theresia Goes is geboren na ...-...-1700 (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 15-06-1756 te Utrecht.
Maria Theresia Goes is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Wessel Goes is geboren kort voor 07-07-1702 te Utrecht, gedoopt 07-07-1702 Oud-Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk in Nederland), en is overleden voor 07-02-1710 te (onbekend).
Wessel Goes is niet getrouwd.
Getuige bij de doop van Wessel Goes is ..... Verhel.
In een op 05-05-1736 opgestelde akte van Verklaring, opgesteld door notaris C.... F.... Pronckert wordt duidelijk dat Rudolphus van der Eem kinderloos komt te overlijden:
'over zusters en broer van Catharina van der Eem, met name Aletta van der Eem, nog in leven, Rudolphus van der Eem en Elisabeth van der Eem, beiden zonder descendenten overleden'
de verklaring wordt afgelegd aan Willem Daniël Goes, zoon, en Maria Theresia Goes, dochter, van de overleden Catharina van der Eem |
tijdsbeeld:
-
Op 03-01-1696 worden voor notaris Pieter Leechburch, onder akte nummer U97a8-77, de huwelijkse voorwaarden opgesteld voor Catharina en Daniël Goes. Voor Daniël Goes is hierbij getuige zijn nicht Johanna Maria van den Bergh (de vrouw van Rudolphus van der Eem) en voor Catharina zijn de getuigen haar zussen Aletta en Elisabeth van der Eem. Catharina van der Eem woont dan te Utrecht aan de oostzijde van de Schoutesteech.
-
Uit akte nummer U127a3-109 van notaris David Houtman, opgesteld op 31-08-1706, blijkt dat Catharina is overleden. De huwelijkse voorwaarden worden opgesteld voor Daniël Goes en Maria van Aelst. Op 11-03-1707 wordt tussen Daniël en zijn kinderen bij testament geregeld, vastgelegd door notaris Jacobus van den Doorslag onder akte nummer U139a2-8, dat eventuele kinderen uit het tweede huwelijk ook als erfgenaam worden geinstitueerd.
-
op 07-02-1710 koop Rudolphus van der Eem de twee onmundige kinderen van Daniel Goes en Catharina van der Eem uit met betrekking tot de helfte van de huysinge, hofstede, c.a. 25,5 mergen land te Vleuten omtrent den Heldam welke hij kort daarvoor had verkocht aan Daniël Goes en zijn tweede vrouw Maria van Aelst.
-
Onder akte nummer U144a4-84, een procuratie opgemaakt door notaris J..... Woertman op 04-08-1716, staat Daniël, tezamen met zijn twee onmondige kinderen Willem en Maria tegenover Adriaen Dircksz Stout uit Agthoven, lande van Vianen, betreffende een transport van een perceel in Achthoven aan Maria Anna Schade.
-
In een akte van procuratie op 12-02-1722, wordt Daniël Goes genoemd als zwager van Jacobus van der Eem,waarbij zijn machtiging wordt ingetrokken en overgaat naar Jacobus Vreem (Jacobus van der Eem).
-
Vriend van de familie notaris Cornelis Frederik Pronckert maakt op 10-12-1731 een repudiatie onder akte nummer U162a12-149 op voor Willem en Maria Theresia Goes inzake de nalatenschap van hun ouders.
-
Het is wederom Cornelis Frederik Pronckert die op 05-05-1736 onder akte nummer U162a17-92 een procuratie voor de kinderen Willem Daniël en Maria Theresia Goes opstelt,om kopieën van 2 testamenten van Rudolph van der Eem en Johanna Maria van den Bergh te verzoeken by de secratarie van Amsterdam. Het betreft de testamenten van 05-02-1703 en 12-02-1703, beide opgesteld door notaris D..... Moors te Amsterdam. Zij geven deze opdracht mee aan Johan van Vlooten, schipper van Utrecht op Amsterdam.
|
Elisabeth van der Eem is geboren ca ...-...-1660 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 05-05-1736 te Utrecht.
Elisabeth van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk volgden geen kinderen.
|
In een op 05-05-1736 opgestelde akte van Verklaring, opgesteld door notaris C.... F.... Pronckert wordt duidelijk dat Elisabeth van der Eem kinderloos komt te overlijden:
'over zusters en broer van Catharina van der Eem, met name Aletta van der Eem, nog in leven, Rudolphus van der Eem en Elisabeth van der Eem, beiden zonder descendenten overleden'
de verklaring wordt afgelegd aan Willem Daniël Goes, zoon, en Maria Theresia Goes, dochter, van de overleden Catharina van der Eem |
Rudolphus van der Eem is geboren kort voor 10-03-1668 te Utrecht, gedoopt 10-03-1668 Oud Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk van Nederland), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Rudolphus van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Rudolphus van der Eem is Geertruyd van der Eem. |
vraag 1: is Geertruyd van der Eem een zus van Wilhelmus van der Eem, de vader van Rudolphus van der Eem?
|
Wilhelma van der Eem is geboren kort voor 23-10-1670 te Utrecht, gedoopt 23-10-1670 Oud Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk van Nederland), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Wilhelma van der Eem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Wilhelma van der Eem is Geertruyd (ook genaamd: Gertrudis) van der Eem. |
vraag 1: is Geertruyd van der Eem een zus van Wilhelmus van der Eem, de vader van Wilhelma van der Eem?
|
Maria Everts Vereem is geboren ca ...-...-1655 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 07-03-1702 te (onbekend).
Maria Everts Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Cornelis van Schayck.
Cornelis van Schayck, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 07-03-1702 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | kind 1 | 1680-...-... ± | |
kind 2 | | |
kind 3 | | |
kind 4 | | |
kind 5 | | |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 29-02-1696 verkopen Maria Everts Vereem en haar man Cornelis van Schayk, wonende te Werkhoven, aan Willhem van Bambrug, coopman in wynen, wonende te Utrecht, een huysinge c.a. gelegen op den Brenk, tegenover de kerke, te Werkhoven. Notaris N. Vonck legt de akte vast onder nummer U83b19-22.
-
De vyff onmondige kinderen van Cornelis van Schayck, in leven weduwe van Maria Everts Vereem, met als voogd neef Willem van Maarten, moutmaker te Utrecht, laten op 07-03-1702 door notaris Pieter Leechburch, onder akte nummer U97a10-86, een protest opstellen. Het protest behelst dat het begraven van vader Cornelis niet het aanvaarden van diens nalatenschap inhoudt.
-
Korte tijd later, 14-04-1702, laten de vyff onmondige kinderen van Cornelis van Schayck en Maria Everts Vereem, met als voogd neef Willem van Maarten, een akte van procuratie opmaken door notaris J. van Broeckhuysen onder nummer U134a1-88/1. Notaris Pieter Leechburch en Willem Braamhorst, exploicteur staten van Utrecht, worden gemachtigd om zaken te regelen in verband met schulden van de boedel van hun ouders.
-
In de vervolgakte door notaris J..... van Broeckhuysen, nu onder nummer U134a1-88/2, machtigen zij notaris Jacobus Woertman, procureur ’s hoofs van Utrecht, om te procederen.
|
Jacob Jerrevaase (ook genaamd: Jerrevaan) Vereem is geboren ca ...-...-1665 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden na ...-...-1734 (onbekend) te (onbekend).
Jacob Jerrevaase Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Elisabeth Hendriksdr van Cuylenborgh.
Elisabeth Hendriksdr van Cuylenborgh (ook genaamd: Kuijlenburg, Kuilenberg), geboren ca ...-...-1665 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden na ...-...-1730 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Hendrik van Cuylenborgh, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jacob Jerrevaas Vereem is woonachtig te Zoelmond, Hij wordt genoemd in lijsten van manschappen in Zoelmond tussen 1725 en 1734 (O.A. Beusichem en Zoelmond, inv.nr. 143, 144). |
Cornelia Vereem is geboren 19-03-1677 te Utrecht, gedoopt Oud-Katholieke Clerezij (later Oud Katholieke Kerk in Nederland), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelia Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Adriana Vereem is geboren 28-08-1678 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Adriana Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Cornelis Vreem is geboren kort voor 11-08-1674 te Breda, gedoopt Rooms Katholiek 11-08-1674 te Breda, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelis Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Cornelis zijn Eijken Vreem en Bonifacius Peters. |
Reinierus Vreem (ook genaamd: de Vree) is geboren kort voor 12-11-1675 te Breda, gedoopt Rooms Katholiek 12-11-1675 te Breda, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Reinierus Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Johannes Vereem (ook genaamd: Vreem) is geboren ca ...-...-1637 te (onbekend), gedoopt Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd), van beroep meester kunstdrayer, en is overleden voor 08-11-1730 te (onbekend).
Johannes Vereem is getrouwd op onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
- Op 20-05-1713 laat Johannes Vereem zijn testament vastleggen door notaris H. Houtman onder nummer U125a1-245. Zijn zus Aaltje Vereem en haar man Huybert van Vianen, en hun kinderen, zijnde Huybert en Johanna, zijn de begunstigden.
En de lyftocht gaat naar zus Aaltje Vereem, voor zover nodig voor levensonderhoud. Neef Gerrit Vereem en Johan van den Ham worden benoemd als voogden en executeurs.
-
Een week daarna, 27-05-1713, laat Johannes Vereem een codicil opmaken door eveneens notaris H..... Houtman, nu onder nummer U125a1-246. In het codicil staat vermeld dat het gereedschap buyten de lyftocht valt en wordt toegescheiden aan zijn neef Huybert van Vianen. Bovendien worden er bepalingen gegeven over de huur van de blyk door zijn neef Gerrit Vereem.
-
Door notaris Thomas Jan Wantenaar wordt op 22-05-1725 onder akte nummer U114a10-97 voor Johannes Vereem en Sara Snep een testament opgemaakt. Zij wonen dan aan de Preekherenstraat te Utregt. De getuigen daarbij zijn broer en zus Huybert en Jannigje Vianen, kinderen van Huybert Vianen en Aaltjen Vreem. Als bijzonderheden worden vermeld op last van lyftocht ten behoeve van echtgenote en met seclusie (uitsluiting) van de momberkamer.
-
De erven van Johannes Vreem, vertegenwoordigd door Huybert van Vianen, van beroep meester metselaer, woonachtig te ’s Hage, en Johanna van Vianen, verkopen bij openbare verkoping op 20-07-1743 aan Willem Bodekker een huysinge aan de westzijde van de Predikheerestraet en een huysinge of camere aan de oostzijde van de Ballemakerstraet te Utrecht. De akte onder nummer U182a3-310/1 wordt opgesteld door notaris J. Diedenhoven.
-
Nog diezelfde dag, maar nu onder akte nummer U182a3-310/2, verkopen de erven van Johannes Vereem 2 cameren aan de noordzijde van de Magdalenestreegh te Utrecht aan Gerrit de Goyer. Gysbert van Vianen is door Gerrit gemachtigd de akte te tekenen en staat tevens borg voor Gerrit.
-
Onder akte nummer a182a3-310/3 verkopen de erven Huybert en Johanna nog 2 cameren met erven aan de Magdalenasteegh te Utrecht aan Gerrit de Goyer, waarbij Gysbert van Vianen borg staat voor Gerrit.
-
Onder akte nummer a182a3-310/4 worden 2 cameren aan de Magdalenasteegh te Utrecht verkocht aan Petronella Heuvels. Hierbij treed Gerrit van Keulen op als gemachtigde van Petronella.
-
Onder akte nummer a182a3-310/5 verkopen Huybert en Johanna 3 cameren aan de Magdalenasteegh te Utrecht aan Elisabeth van der Star. Zij heeft daartoe Willem Bodekker gemachtigd.
-
Onder akte nummer a182a3-310/6 wordt door de erven van Johannes Vreem een stukje warmoesierslandt, genaamd Koekoeksbogaerd, gelegen buyten de Catharinepoort, verkocht aan Willem Bodekker en Helena Winterswyk, die daartoe NN Bosvelt gemachtigd hebben. Het stukje land is in erfpacht van Jan Jacob van Westrenen, raad van het Provinciale Hof van Utrecht.
-
En tenslotte onder akte nummer a182a3-310/7 wordt een huysinge tot twee woningen geapproprieert by de brugge buyten de Catharinepoort verkocht aan Willem Bodekker en Helena Winterswyk.
|
Cornelis (ook genaamd: Cornelis Dircxssen) Vereem is geboren ca ...-...-1640 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 29-08-1695 (onbekend) te (onbekend).
Cornelis Vereem is getrouwd op 15-06-1667 te Utrecht, met Tryntje Gerrits de Vaen.
Tryntje Gerrits de Vaen, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Gerrit Jans de Vaen, van beroep (onbekend), en Grietje van Odyck.
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 19-09-1699 vindt er namens Adriaentje Tonis van Schayck, weduwe van Tonis Janss van Odyck, wonende te Odyck, een uitkoop plaats ter voldoening van de nalatenschap van haar man. Het zijn de erven van Grietje van Odyck, in leven weduwe van Gerrit Jans de Vaen, en enige erfgename van haar broer Tonis Janss, de erven van Jan Gerrits de Vaen, in leven gehuwd met Hermpje Schyff, de erven van Tryntje Gerrits de Vaen, in leven gehuwd met Cornelis Vereem, zijnde Gerrit, Tryntje en Jannichje, en de erven van Jannichje Gerrits de Vaen, in leven gehuwd met Willem Gerrits van de Meerendyck, zijnde Maria Willems en Tonis Willems van de Meerendyck, die de koop doen. Bij deze akte, die door notaris H. van Woudenbergh opgesteld wordt onder nummer U93a37-37, vertegenwoordigt Hermpje Schyff haar dochter Styntje Janss, gehuwd met Jan Aertss van Rieckelickhousen.
|
Neeltje is geboren ca ...-...-1643 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 19-12-1705, begraven 19-12-1705 te Utrecht, geregistreerd 28-12-1705.
Neeltje is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Antoni van Doorn.
Antoni van Doorn (onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep vingerhoetmaecker, overleden voor kort voor 29-01-1712, begraven 29-01-1712 te Utrecht, geregistreerd 08-02-1712, is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Leendert van Doorn | 1670-...-... ± | |
| | |
| | |
Leendert van Doorn is geboren ca ...-...-1670 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 15-11-1723 te Utrecht, begraven 15-11-1723 te Utrecht, geregistreerd 29-11-1723.
Leendert van Doorn is getrouwd op 26-05-1694 te Utrecht, met Petronella van Bunnick.
Petronella van Bunnick, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), overleden kort voor 02-01-1726 te Utrecht, begraven 02-01-1726 te Utrecht, geregistreerd 14-01-1726, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend). |
Johannes Vereem is geboren ca ...-...-1650 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Johannes Vereem is getrouwd op 27-11-1675 te Utrecht), met Heijltge Gijsberts Schade.
Heijltge Gijsberts Schade, geboren ...-...-1654 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Willemina Vereem is geboren ca ...-...-1651 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep non, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Willemina Vereem is niet getrouwd.
|
.......................... |
Claartje Vereem is geboren ca ...-...-1653 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 21-03-1713 (onbekend) te (onbekend).
Claartje Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 29-08-1695 laat Claartje, wonend buyten de Catharynepoort, omtrent St. Hiopsgasthuys, haar testament opstellen door notaris Pieter Leechburch. In deze akte, onder nummer U97a8-58, worden als begunstigden genoemd haar broer Johannes Vereem, wonende te Amsterdam, de kinderen van haar overleden broer Cornelis Vereem, zijnde Gerrit Vereem, Tryntje Vereem en Jannichje Vereem, haar zus Willemina Vereem, haar zus Neeltje Vereem, getrouwd met Anthony van Doorn, en haar zus Burchje Vereem, weduwe van Pieter Quint. Als bijzonderheden worden vermeld met seclusie van de momberkamers en met benoeming van haar broer Johannes tot executeur.
-
Na het overlijden van Claartje doet broer Johannes op 21-03-1713 echter afstand van zijn executeurschap. Ondanks dat er verwezen wordt naar het testament van 29-08-1695, zijn er toch een aantal meer begunstigden. Naast zus Burchje Vereem en neef Gerrit Vereem, worden ook nog genoemd neef Leendert van Doorn, zoon van haar overleden zus Neeltje en overleden zwager Anthoni van Doorn, Arent Vereem, Johannes Vereem en Cornelis Vereem. De akte van afstand wordt opgesteld door notaris H..... Houtman onder nummer U125a1-240.
|
Burchje (ook genaamd: Borchie, Burgje Dirckx) Vereem is geboren ca...-...-1654 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Burchje Vereem is getrouwd op 03-11-1676 te Utrecht, met Pieter Quint.
Pieter Quint (onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), overleden voor 19-12-1691 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Weyntgen Vereem is geboren 16-03-1645 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Weyntgen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Lodewijk Vereem is geboren 16-12-1646 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 21-07-1669 te (onbekend).
Lodewijk Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
vraag 1: is Lodewijk Vereem te vroeg of vroegtijdig, gehuwd en/of ongehuwd, overleden gelet op de jongere Lodewijk Vereem geboren 21-07-1669?
|
Cornelis Vereem (ook genaamd: Vreem) is geboren 21-11-1649 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 02-09-1706 te Utrecht.
Cornelis Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Joannes (ook genaamd: Vreem) Vereem is geboren 24-10-1652 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 30-10-1727 te Utrecht.
Joannes Vereem is getrouwd op 03-03-1717 te Utrecht, met Sara Snip (Snep).
Sara Snip (Snep), geboren 26-02-1654 te Utrecht, gedoopt Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd), van beroep (onbekend), overleden kort voor 03-01-1943 te Utrecht, begraven 03-01-1743, overlijdensakte 07-01-1743 te Utrecht, is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk volgden geen kinderen. |
Sara Snep hertrouwt op 25-02-1731 te Utrecht, met Willem Boncamp, weduwnaar van Geertruyd Blanckenbergh. Willem Boncamp overlijdt voor 08-11-1739. |
tijdsbeeld:
-
Op 08-11-1730 wordt er door notaris J. Sluyterman onder akte nummer U178a2-89 en in aanwezigheid van Jannigje Hoos, weduwe van Gerrit van Eem, een codicil opgemaakt voor de weduwe Sara Snep. Als bijzonderheid wordt vermeld dat notaris Hendrick Dons wordt benoemd tot executeur.
-
Op 09-02-1731 worden de huwelijkse voorwaarden voor Sara Snip en Willem Boncamp, groefbidder, wonende te Utrecht, opgesteld. Notaris Hendrick Dons tekent in akte nummer U160a10-69 op dat de langstlevende voogd wordt.
-
Sara Snep, geassisteerd door Willem Bodekker, bereikt op 08-11-1739 een akkoord met de erven van Huybert van Vianen en Jannetje Vreem, zijnde Huybert en Johanna van Vianen. De akte daarbij onder nummer U177a5-124 wordt opgesteld door notaris Willem van Oudenallen.
Sara Snep doet afstand van het vruchtgebruik van goederen van haar man Johannes Vereem ten behoeve van Johanna en Huybert van Vianen in ruil voor onderhoud en begrafenis.
Een van de verwijzingen in deze akte is naar het testament van Sara Snep en Johannes Vereem van 22-05-1725.
|
Grietjen Vereem (ook genaamd: Vreem) is geboren 18-03-1655 te Utrecht, gedoopt (onbekend), en is te vroeg / vroegtijdig overleden voor 10-09-1657 te (onbekend). |
.......................... |
Grietgen Vereem (ook genaamd: Vreem) is geboren 10-09-1657 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Grietgen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Henrick Berck.
Henrick Berck, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep meester cuyper, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Annichjen Vereem is geboren 04-06-1663 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Annichjen Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Aeltgen Vereem (ook genaamd: Aaltje, Aeltien, Jannetje, Vreem) is geboren kort voor 02-11-1665 te Utrecht, gedoopt Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden kort voor 28-11-1720 te Utrecht, begraven 28-11-1720 te Utrecht Buurkerk.
Aeltgen Vereem is getrouwd op 12-10-1698 te Utrecht, in ondertrouw 25-09-1698 te Utrecht, met Huybert van Vianen.
Huybert (ook genaamd: Hubert) van Vianen, geboren 07-08-1657 te Utrecht, gedoopt Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd), van beroep meester metselaar, overleden kort voor 31-07-1733 te Utrecht, begraven 31-07-1733 te Utrecht, is de zoon van Christiaen Anthonis van Vianen, geboren 06-12-1633 te Utrecht, van beroep (onbekend), en Jannigje Bouwmeester, geboren kort voor 02-12-1632 te Vreeswijk, gedoop 02-12-1632 te Vreeswijk.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | (f/m)..... van Vianen | 1699-10-13 | |
Huybert van Vianen | 1700-12-22 | |
Jannichje van Vianen | 1703-01-14 | |
Huybert van Vianen was eerder weduwnaar van Hendrikje van den Brink, overleden 06-03-1693 te Utrecht, en Annigje van Saarbeek, overleden 03-06-1695 te Utrecht.
Kort na 21-05-1721, de dag dat een akte van huwelijkse voorwaarden wordt opgesteld, hertrouwt Huybert van Vianen met Sytie van der Eycke, geboren te Utrecht.
|
Er bestaat gerede twijfel over de vader van Aaltje: hier is de vader Dirck Cornelisse Vereem. Ook word Huijch (Hugo) Vereem als vader aangegeven! Als vader van Huijch wordt genoemd Cornelis Cornelisse Vereem!
|
Op 13-10-1699 wordt te Utrecht een levenloos kind (f/m)..... van Vianen geboren, overlijdensakte 16-10-1699 te Utrecht.
|
Huybert (ook genaamd: Hubertus) van Vianen is geboren 22-12-1700 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Huybert van Vianen is getrouwd op 14-12-1727 in de Scheveningse Kerk te 's-Gravenhage, met Jacoba van Aggelen.
Jacoba van Aggelen, geboren 19-06-1705 te Wageningen, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 16-03-1772 te Utrecht, is de dochter van Willem Jansz van Aggelen, geboren ...-...-1655 te Wageningen, van beroep (onbekend), en Aaltje Bakker, geboren ...-...-1658 te (onbekend).
|
Jannichje (roepnaam: Johanna) van Vianen is geboren 14-01-1703 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 02-04-1759 te Utrecht.
Jannichje van Vianen is niet getrouwd.
|
tijdsbeeld:
-
Door notaris Thomas Jan Wantenaar wordt op 22-05-1725 onder akte nummer U114a10-97 voor Johannes en Sara een testament opgemaakt. Zij wonen dan aan de Preekherenstraat te Utregt. De getuigen daarbij zijn broer en zus Huybert en Jannigje Vianen, kinderen van Huybert Vianen en Aaltjen Vreem. Als bijzonderheden worden vermeld op last van lyftocht ten behoeve van echtgenote en met seclusie (uitsluiting) van de momberkamer.
-
Huybert van Vianen is op 22-05-1721 weduwnaar van Aaltje. Op die dag worden de huwelijkse voorwaarden opgesteld voor hem en Sytje van der Eycke. Notaris N. Vonck stelt de akte op onder nummer U83b41-20. Op dezelfde dag wordt door Huybert van Vianen een uitkoop geregeld uit de nalatenschap van Aaltje voor zijn kinderen. Huybert is dan 20 jaar en Jannigjen 18 jaar. Voogd van hen is hun oom Johannes Vereem. Onder nummer U83b41-21 stelt notaris N. Vonck deze akte op.
|
Lodewijk Vereem is geboren 21-07-1669 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Lodewijk Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Marrigje Jacobsdr Vereem (ook genaamd: de Vreem) is geboren ca ...-...-1700 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden tussen ...-...-1762 en ...-...-1773 te Zoelmond.
Marrigje Jacobs Vereemis getrouwd (1) op (onbekend) te (onbekend), met Dirk Teunis van Muiswinkel.
Dirk Teunis van Muiswinkel (ook genaamd: Maaswinkel), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 08-08-1773 (of begraven?) te Zoelmond, is de zoon van Teunis van Muiswinkel, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aaltje van Muiswinkel | 1723-...-... ± | |
Elisabeth van Muiswinkel | 1725-...-... | |
| | |
Aaltje van Muiswinkel is geboren ca ...-...-1723 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aaltje van Muiswinkel is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Elisabeth (ook genaamd: Lijsbet) van Muiswinkel is geboren ...-...-1725 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 13-12-1809 te Beusichem.
Elisabeth van Muiswinkel is getrouwd op 12-07-1752 te (onbekend), met Michiel Petersen.
Michiel Petersen, geboren (onbekend) te Ravenswaaij, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 08-12-1782 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
tijdsbeeld:
-
In het jaar van het overlijden van Elisabeth van Muiswinkel (1809) vond een ingrijpende gebeurtenis plaats: 'Dit dorp (Ravenswaaij) heeft door den watervloed van Januarij 1809, veel geleden. Men had hier echter vóór den geduchten storm van 30 en 31 dier maand, meest alle menschen en vee gered, zodat er niet meer dan drie stuks klein vee verdronken zijn. Het ijs uit de binnenlanden werkte met eene geweldige kracht, en bracht eene wooning in gevaar; de bewoner, die met zijn huisgezin de toevlugt op de zolder genomen had, en op bijna 40 roeden niet te benaderen was, werd nogtans door de onvermoeide pogingen en met levensgevaar van den dood gered. Drie huizen en een korenberg werden weggespoeld, en gelijk getal werd onbewoonbaar, terwijl nog vijf andere woningen en veel boom- en houtgewas grote schade ondergingen Het vloedwater stond des nachts van den 30 Januarij 29 duim hoger dan in het jaar 1784.' (bron: Van der Aa Aardrijkskundig Lexicon, 1847). .
|
Marrigje Jacobs Vereem is getrouwd (2) op (onbekend) te (onbekend), met Willem van Schaaij.
Willem (ook genaamd: Wilhelm) van Schaaij, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Jacoba van Schaaij | 1730-...-... ± | |
| | |
| | |
Jacoba van Schaaij is geboren ca ...-...-1730 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jacoba van Schaaij is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jeervaas (ook genaamd: Jurphaas) Jacobze Vreem is geboren ca ...-...-1718 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jeervaas Jacobze Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Aletta Jansz van Eck.
Aletta Jansz van Eck, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Jeervaas Jacobze Vreem wordt genoemd in een lijst van manschappen 12-11-1734 en 04-06-1754 te Zoelmond. Hij was ouderling in 1745 en kerkmeester in 1748 te Zoelmond.
Na het overlijden van Jeervaas Vreem hertrouwt Aletta van Eck met Adrianus Nacherius.
|
Aletta (ook genaamd: Aaltje) Vreem is geboren ca ...-...-1724 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aletta Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Arent is geboren ca ...-...-1685 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Arent is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Johannes is geboren ca ...-...-1687 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Johannes is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Cornelis is geboren ca ...-...-1689 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelis is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Gerrit Vereem (ook genaamd; Gerardus Cornelis, Verheem, Verreem, van der Eem) geboren ca ...-...-1670 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Gerrit Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Anna Lubberts van Gifhuijsen.
Anna Lubberts (roepnaam: Annichje) van Gifhuijsen (ook genaamd: van Geeshuijsen), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van Lubbert van Gifhuijsen, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Tryntje Vereem is geboren ca ...-...-1672 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Tryntje Vereem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Jannichje is geboren ca ...-...-1674 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jannichje is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Aaltje (ook genaamd: Aletta) Vreem is geboren ...-...-1734/35 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden voor 19-06-1812 (onbekend) te (onbekend).
Aaltje Vreem is getrouwd (1) op kort na 04-08-1753 te Zoelmond, met Jan van Elst.
Jan van Elst, geboren ca ...-...-1727/28 te Maurik, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aletta van Elst | 1754-06-23 | |
Peter van Elst | 1756-05-09 | |
Jerephaas van Elst | 1758-01-15 | |
Aletta (ook genaamd: Aaltje) van Elst is geboren kort voor 23-06-1754 te Zoelmond, gedoopt 23-06-1754 Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aletta van Elst is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Peter van Elst is geboren kort voor 09-05-1756 te Zoelmond, gedoopt 09-05-1756 Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Peter van Elst is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jerephaas van Elst is geboren kort voor 15-01-1758 te Zoelmond, gedoopt 15-01-1758 Nederlands Hervormd, en is te vroeg / vroegtijdig overleden voor 22-06-1766 te (onbekend).
|
Aaltje Vreem is getrouwd (2) op 10-08-1765 te (onbekend), met Velten van Buuren.
Velten van Buuren (ook genaamd: van Buinen, van Buren), geboren ca ...-...-1726 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jan van Buuren, van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Jerephaas van Buuren | 1766-06-22 | |
Jerephaas van Buuren | 1767-06-07 | |
Hermijntje van Buuren | 1769-07-30 | |
Aart van Buuren | 1772-08-30 | |
Velten van Buuren was eerder getrouwd op 24-12-1752 te Beusichem, met Maria van Kuilenburg, geboren (onbekend) te Zoelmond, overleden (onbekend) te (onbekend), uit welk huwelijk vier kinderen volgden.
|
Jerephaas van Buuren is geboren kort voor 22-06-1766 te Zoelmond, gedoopt 22-06-1766 Nederlands Hervormd, en is vroegtijdig overleden kort voor zijn doop 22-06-1766 te Zoelmond.
|
Jerephaas van Buuren is geboren kort voor 07-06-1767 te Zoelmond, gedoopt 07-06-1767 Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jerephaas van Buuren is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Hermijntje (ook genaamd: Hermeijntje) van Buuren is geboren kort voor 30-07-1769 te Zoelmond (Beusichem), gedoopt 30-07-1769 Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden 09-04-1812 te Beusichem.
Hermijntje van Buuren is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Johan Christof Frederik Schmit.
Johan Christof Frederik Schmit, geboren ca ...-...-1772 te Abt Schwint (Dld), gedoopt (onbekend), van beroep koopman, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Jacob Schmit, van beroep (onbekend), en Annegonda Berin.
|
Aart van Buuren is geboren kort voor 30-08-1772 te Zoelmond, gedoopt 30-08-1772 Nederlands Hervormd, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aart van Buuren is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jacoba Vreem is geboren ca ...-...-1740 te (onbekend), gedoopt Nederduits-Gereformeerd (later Nederlands-Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden 27-06-1822 te Utrecht.
Jacoba Vreem is getrouwd kort na 06-05-1766 te Utrecht, in ondertrouw 20-04-1766 te Utrecht, met Willem van der Burg .
Willem van der Burg (ook genaamd: Verburgh), geboren 01-02-1736 te Utrecht, gedoopt (onbekend), van beroep meester kleermaker, overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van Abram van der Burg, van beroep (onbekend), en Hendrikje van Straten.
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Hendrika Aletta van der Burg | 1767-02-08 | |
Aletta Johanna van der Burg | 1768-11-09 | |
Abraham van der Burg | 1770-12-19 | |
Jurphaas Johannes van der Burg | 1773-08-08 | |
Elisabeth van der Burg | 1775-04-23 | |
tijdsbeeld:
-
Op 07-10-1777 wordt er door notaris Z.C. van Leene een akte van overdracht opgemaakt onder nummer U207a15-80. Door de erven van Aaltje van Eck, in leven gehuwd met Adrianus Nacherius, zijnde de kinderen van Aletta van Eck en Jurphaas Vreem en de kinderen van Otto van Eck, Aaltje van Eck gehuwd met Frederik Sneyders, kleermakersbaas, wonende te Oud Alblas, en Jan van Eck, wordt een obligatie overgedragen groot f305-10-0 ten laste van het gerecht van Everdingen aan Jacobus van der Burg die uitlandig is.
-
Voor 18-03-1799 komt Jacobus van der Burg te overlijden. Op die dag wordt er door notaris J. Klemmé een kwitantie opgemaakt onder akte nummer U236a20-12 ten gunste van Catharina Margaretha Richard, weduwe van Martinus Wolff, in leven coopman binnen Utrecht en voormalig executeur testamentair van de nalatenschap van Jacobus van der Burg, voor ontvangst erfportie. Neef Willem van der Burg en zijn vrouw Jacoba Vreem hebben de lyftocht. De kwitantie wordt opgesteld namens Willem, Jacoba en hun kinderen, Hendrica Aletta, Aletta Johanna en haar man Christiaan Köhler, Abraham, Eilsabeth en haar man Ambrozius van der Maal.
-
Op 22-07-1799 verlenen de lyftochthouders, waaronder nu ook broer Jan van der Burg, aan Elisabeth van der Burg, zuster van Willem van der Burg, toestemming om gebruik te maken van het fonds tot onderstand van behoeftige erfgenamen, dat is ingesteld door de overleden Jacobus van der Burg, en van wie beide partijen mede-erfgenamen zijn. De akte onder nummer U236a20-37 wordt opgesteld door notaris J. Klemmé. Het fonds bestaat uit f.8000,- aan obligaties, allereerst ten behoeve van Hendrikje van Straten, de moeder van Jacobus, en na haar overlyden ten behoeve van de behoeftigen onder zyn erfgenamen en descendenten, die zich in een studie willen bekwamen.
-
Op 02-01-1823 wordt er voor Jacoba Vreem een Memorie van Successie geregistreerd te Utrecht onder nummer 138.
|
Hendrika Aletta van der Burg is geboren kort voor 08-02-1767 te Utrecht, gedoopt 08-02-1767 Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd) te Utrecht, van beroep (onbekend), en is overleden 29-12-1840 te Utrecht, datum van aangifte 31-12-1840 te Utrecht onder akte nummer 1591.
Hendrika Aletta van der Burg (ook genaamd: van der Burch) is getrouwd op 06-04-1801 te Utrecht, in ondertrouw 03-04-1801 te Utrecht, met Dirk van Hattem.
Dirk van Hattem (ook genaamd: van Hattum), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep wijkbode, overleden voor 29-12-1840 (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Dirk van Hattem was eerder getrouwd kort na 01-11-1785 te Utrecht, in ondertrouw 01-11-1785 te Utrecht, met Dirkje van Esseveld.
|
Aletta Johanna (ook genaamd: Aletta Jacoba) van der Burg is geboren kort voor 09-11-1768 te Utrecht,gedoopt 09-11-1768 Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd) te Utrecht, van beroep (onbekend), en is overleden 25-08-1828 te Utrecht, overlijdensakte 727, registratiedatum 27-08-1828.
Aletta Johanna van der Burg is getrouwd (1) op 28-05-1798 te Utrecht, in ondertrouw 13-05-1798 te Utrecht, met Christiaan Frederik Köhler.
Christiaan Frederik Köhler (ook genaamd: Christaan, Christiaan Fredrik, Christiaan Friederich), geboren kort voor 08-09-1767 te Utrecht, gedoopt 08-09-1767 te Utrecht Evangelisch-Luthers (bij zijn huwelijk: Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd)), van beroep (onbekend), overleden 18-02-1803 te Utrecht, is de zoon van Johan Hendrik Köhler, van beroep (onbekend), en Maria Catharina Veleman (ook genaamd: Tiehlman).
Aletta Johanna van der Burg is getrouwd (2) op 19-01-1804 te Utrecht, in ondertrouw 01-01-1804 te Utrecht, met Jacobus Uittenbogaard.
Jacobus Uittenbogaard, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Abraham (ook genaamd: Abram) van der Burg is geboren kort voor 19-12-1770 te Utrecht, gedoopt 19-12-1770 Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd) te Utrecht, van beroep (onbekend), en is overleden 24-11-1847 te Utrecht, overlijdensakte nummer 1860, registratiedatum 25-11-1847.
Abraham van der Burg is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met Christina Margaretha Groothe.
Christina Margaretha Groothe, geboren ...-...-1778/79 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden 22-02-1847 te Utrecht, overlijdensakte nummer 328, registratiedatum 24-02-1847, is de dochter van Christiaan Groothe, van beroep (onbekend), en Gerarda Catharina Phoel.
|
Jurphaas Johannes van der Burg is geboren kort na 08-08-1773 te Utrecht, gedoopt 08-08-1773 Nederduits-Gereformeerd (later Nederlands-Hervormd) te Utrecht, en is vroegtijdig overleden ...-...-1773 te Utrecht.
|
Elisabeth (ook genaamd: Elisabet) van der Burg is geboren 23-04-1775 te Utrecht, gedoopt 28-04-1775 Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden 14-04-1805 te Utrecht, geregistreerd 22-04-1805 te Utrecht.
Elisabeth van der Burg is getrouwd op 28-05-1798 te Utrecht, in ondertrouw 13-05-1798 te Utrecht, met Ambrosius van der Maal.
Ambrosius van der Maal, geboren kort voor 13-07-1771 te Utrecht, gedoopt 13-07-1771 te Utrecht Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), overleden )28-12-1810 te Utrecht, is de zoon van Ambrosius van der Maal (ook genaamd: Ambroos van der Mal), van beroep (onbekend), en Maria van Someren (ook genaamd: van Zomeren), geboren 20-08-1730 te Utrecht.
Ambrosius van der Maal hertrouwt op 30-10-1806 te Utrecht, in ondertrouw 12-10-1806 te Utrecht, met Jannetje de Bon, geboren ...-...-1773/74 te (onbekend), overleden 27-03-1850 te Utrecht.
|
Johanna Vreem is geboren ca ...-...-1742 te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Johanna Vreem is getrouwd 24-04-1774 te Utrecht, in ondertrouw op 23-04-1774 te Eemnes Binnendijks, in ondertrouw (en getrouwd) 24-04-1774 te Utrecht, met attestatie naar Baambrugge en Eemnes Binnendijks, met Jan Bosch.
Jan Bosch (ook genaamd: Bos), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt Nederduits Gereformeerd (later Nederlands Hervormd), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
kinderen | Aaltje Bosch | 1775/76-..-.. | |
| | |
| | |
Johanne woonde ten tijde van het huwelijk te Utrecht, Jan Bos te Eemnes Binnendijks.
|
Aaltje Bosch (ook genaamd: Bos) is geboren ...-...-1775/76 te Loghem, gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden 01-02-1828 te Bennebroek, overlijdensakte Bennebroek 01-02-1828 nummer 1r.
Aaltje Bosch is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
|
Jacob Vreem is geboren 31-08-1749 te Zoelmond, gedoopt (onbekend), van beroep ruiter reg. cavalerie Lt. Generaal Grave van Regteren, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jacob Vreem is getrouwd (1) op 12-12-1779 te Zoelen, met Stijntje van Blitterwijk.
Stijntje van Blitterwijk (ook genaamd: Christina van Blidderswijk), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden voor 16-04-1791 (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Op ...-...-1779 wordt te Utrecht een attestatie afgegeven om het huwelijk op 12-12-1779 te Zoelen tussen Jacob Vreem en Stijntje van Blitterwijk te kunnen voltrekken. |
Jacob Vreem is getrouwd (2) op 01-05-1791 te Zoelmond, in ondertrouw 16-04-1791 te Zoelmond, met Gijsbertje van Veelen.
Gijsbertje van Veelen, geboren kort voor 31-03-1743 te Beusichem, gedoopt 31-03-1743 Gereformeerd, van beroep (onbekend), overleden 25-02-1830 te Ravenswaaij, overlijdensakte Maurik, nummer 8, 25-02-1830, is de dochter van Jan Hendrikse van Veelen, van beroep (onbekend), en Gijsbertje de Bruin.
Uit dit huwelijk: |
Gijsbertje van Veelen was eerder weduwe van Jan van der Horst, geboren (onbekend) te Ravenswaaij. Zij trouwden 03-12-1769 te (onbekend), in ondertrouw 18-11-1769 te (onbekend). |
Aletta (ook genaamd: Aaltje) de Vreem is geboren kort voor 23-06-1754 te Zoelmond, gedoopt 23-06-1754 (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Aletta de Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend, geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Pieter Vreem (ook genaamd: de Vreem) is geboren kort voor 09-05-1756 te Zoelmond, gedoopt 09-05-1756 (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Pieter Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
Catharina Verheem geboren kort voor 10-05-1693 te Utrecht, gedoopt 10-05-1693 Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Catharina Verheem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Cornelis (ook genaamd: Cornelius) van der Eem is geboren kort voor 07-01-1695 te Utrecht, gedoopt 07-01-1695 Rooms Katholiek in de Parochie Wittevrouwen te Utrecht, en is vroegtijdig overleden voor 06-02-1696 te (onbekend).. |
Cornelis (ook genaamd: Cornelius) Verreem geboren kort voor 06-02-1696 te Utrecht, gedoopt 06-02-1696 Rooms Katholiek in de Parochie Wittevrouwen te Utrecht, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelis Verreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Lubbertus Verheem is geboren kort voor 27-08-1698 te Utrecht, gedoopt 27-08-1698 Rooms Katholiek, en is vroegtijdig overleden voor 13-10-1699 te (onbekend).. |
Getuige bij de doop van Lubbertus Verheem is Beurrighjen Verreem. |
Lubbertus Verheem is geboren kort voor 13-10-1699 te Utrecht, gedoopt 13-10-1699 Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Lubbertus Verheem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Lubbertus Verheem is Burchjen vel Walburgis Dirckx Verheem. |
Gertrudis Verheem is geboren kort voor 20-03-1701 te Utrecht, gedoopt 20-03-1701 Rooms Katholiek, en is te vroeg / vroegtijdig overleden voor 22-07-1708 te (onbekend).. |
Getuige bij de doop van Gertrudis Verheem is Catharina Verheem |
Gertrudis Verheem is geboren kort voor 22-07-1708 te Utrecht, gedoopt 22-07-1708 Rooms Katholiek, van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Gertrudis Verheem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Gertrudis Verheem is Catharina Verheem. |
Jerefaas Jacobz Vreem is geboren kort voor 24-06-1781 te Zoelmond, gedoopt 24-06-1781 (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jerefaas Jacobz Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Jerefaas Jacobz Vreem was Elizabeth van Muyswinkel. |
Christina Vreem is geboren kort voor 26-10-1783 te Ravenswaaij, gedoopt 26-10-1783 (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Christina Vreem is getrouwd op (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de zoon van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
Getuige bij de doop van Christina Vreem was Jaantje van Blidderswijk. |
0011.13.01.001 | Simon van der Eem | 1350-...-... ± | naar begin |
Simon van der Eem (ook genaamd: van der Eme) is geboren ca ...-...-1350 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Simon van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
Op 03-11-1384 staat Simon van der Eem borg voor het woonhuis te Leiden van Hugo van der Hant, Schepen van Leiden in die tijd.
|
0011.14.01.001 | Jan van der Eem | 1385-...-... ± | naar begin |
Jan van der Eem (ook genaamd: van der Eme) is geboren ca ...-...-1385 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jan van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
-
In 1424 worden de uiterwaarden te Welsen, kerspel Olst, tussen het ‘hoofd’ van de heer Jan van der Eme en de Stollenkamp voor 12 jaar verpacht.
|
Welsen is in deze het huidige plaatsje Welsum; kerspel staat voor Rooms Katholieke gemeente, kerkdorp, Parochie |
0011.15.01.001 | Jacobus Nenninc van der Eem | 1350-...-... ± | naar begin |
Jacobus Nenninc van der Eem (ook genaamd: van der Eme) is geboren ca ...-...-1350 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Jacobus Nenninc van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
.......................... |
tijdsbeeld:
In het archief van het Kapittel van St. Joris te Amersfoort vinden we de volgende akte onder nummer 041 (archief Eemland inv.nr. 1 fol. 70r-71r):
-
Op 23 maart 1390 verklaart Hermannus Bot, dat hij het door hem met toestemming van deken en kapittel en van burgemeesters, schepenen en raden van Amersfoort gestichte altaar van Stephanus, Laurentius, Vincentius en Cecilia begiftigt met 8 percelen land gelegen tegen de stadsmuur aan tussen de openbare weg en de stadsgracht te weten:
- Een perceel, dat Jacobus Nenninc van der Eme in pacht heeft voor 14 pond;
- Een perceel, dat Gerardus Trant Jacobszone in pacht heeft voor 6 pond;
- Een perceel, dat Rodolphus Huberti in pacht heeft voor 7 pond, alle drie gelegen tussen het perceel van Petus Pijel en de brug "die oude watermoelen";
- Een perceel dat Henricus Botter in pacht heeft voor 5 pond en 6 solidi;
- Een perceel dat Johannes Godenssoen in pacht heeft voor 11 pond, welke beide percelen zijn gelegen tussen die van Gerardus Duwer en Petrus Pijll;
- Een perceel dat Rodolphus de zoon van Volquinus in pacht heeft voor 5 pond gelegen tussen het perceel van Petrus Pijll en da t van Jacobus Nenninc Reynerszone; welke percelen 1 t/m 6 zijn gelegen in de Breulstraat;
- Een perceel dat Gerardus Vogell in pacht heeft voor 9 pond;
- Een perceel dat Johannes Taetse in pacht heeft voor 9 pond; welke percelen onder 7 en 8 genoemd liggen tussen het stenen huis van Jordanus Gijsbertszone en de toren van Johannes Taetse;
- Hermannus Bot schenkt een stukje land buiten de Rode Toren "Op den Collant", waar doorheen de buitenste stadsgracht stroomt, welk land begrensd wordt door het land van Albertus Bot, de plaats waar het water verder door de stad stroomt, het land van Wolterus Gerarduszone van Vlowyc met een veld, en de stadsgracht en een plek gelegen tussen het land van Wolter Gerarduszone van Vlowyc en dat van Henric Mutsen Dirkszone;
- De vicaris moet 3 missen per week lezen voor de zielerust van Hermannus Bot en zijn ouders en weldoeners; bij in gebreke blijven 2 groten boete voor de verbetering van de boeken van de kerk.
|
In de transcripties van Buchel, pagina 351, komen we de volgende vermelding in 1418 van Jacob tegen:
'192. Henrick de Voocht, Rutger Vonck, Jacob van der Eem, Aernt van Elst, Rutger van Doorn, Robbrecht van den Broeck mit sijn knaep, Harman van Wedewe, Gosen van Betuwen, Jan van Heteren, Otgen, sijn bastaert, Boudewijn van Batenborch, bastaert, Jan van Stockbroeck, Lambrecht Pijl, Willem van Brienen, Willem van Gent, Dirck Cortgrave, Jan uten Weert Henricksoon, Spaen van Hout, Jan van Nijenhoven, Mathijs van den Wije, Robbertgen van Brenets, bastaert, anno 1418, beloven respective heer Jan, borchgreve van Montfoort, geen partie te wesen in tijden van vede tusschen hertoge Jan van Brabant ende vrou Jacobe van Beyeren, noch tegens hem te doen ofte misdoen, ter cause van gevangenckenissen.'
|
vertaald:
'Hendrik de Voogd, Rutger Vonk, Jacob van der Eem, Arnoud van Elst, Rutger van Doorn, Robrecht van de Broek met zijn knaap, Herman van Wedewe, Gosen van Betuwe, Jan van Heteren, Otto, zijn bastaard, Boudewijn van Batenburg, bastaard, Jan van Stokbroek, Lambrecht Pijl, Willem van Brienen, Willem van Gent, Dirk Kortgraaf, Jan Hendriksz Utenweer, Spaan van Hout, Jan van Nijenhoven, Mathijs van Wije, Robrecht van Brenets, bastaard, beloven aan Jan, burggraaf van Montfoort, geen partij te kiezen in de oorlog tegen hertog Jan van Brabant en Jacoba van Beieren, noch iets tegen hen te doen of misdoen, als wraak voor hun gevangenschap, 1418 (vgl. R. 299-310).'
|
0011.16.01.001 | Cornelis van der Eem | 1500-...-... ± | naar begin |
Cornelis is geboren ca ...-...-1500 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep vicaris te Utrecht, en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Cornelis is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
- In het archief van de rooms-katholiek (rk): domkapittel, in de inventaris van de Prelatuurschappen, Vicarieën en Officies, De vicarieën, Vicarieën op het altaar van St. Johannes de Evangelist treffen we een akte van 31-12-1563 waarbij Steven Pigghe ter griffie van het Hof van Utrecht afziet van het proces tegen Cornelis van de Eem, vicaris te Utrecht, over een vicarie op het altaar van St. Johannes de Evangelist in de Dom.
- Op 29-12-1578 wordt door notaris J. van Herwaerden te Utrecht een akte van Attestatie opgesteld waarbij Cornelis Vereem en zijn moeder Marichgen ..... als getuigen optreden. De akte betreft het feit dat Johan van Hoogelande heeft tot een maand voor zyn overlyden meerdere keren aangegeven dat hy de f.40-0-0 die hy had bestemd voor een jaarlykse predicatie in de Mariakerk of voor de armen, wilde vermaken aan zyn erfgenamen. De aanklagers zijn de erven van Johan van Hoogelande.
|
0011.17.01.001 | Anthonis van der Eem | 1520-...-... ± | naar begin |
Anthonis van der Eem is geboren ca ...-...-1520 te (onbekend), gedoopt (onbekend), van beroep (onbekend), en is overleden (onbekend) te (onbekend).
Anthonis van der Eem is getrouwd (onbekend) te (onbekend), met (onbekend).
(onbekend), geboren (onbekend) te (onbekend), gedoopt (onbekend), overleden (onbekend) te (onbekend), is de dochter van (onbekend), van beroep (onbekend), en (onbekend).
Uit dit huwelijk: |
tijdsbeeld:
- In het archief van de rooms-katholiek (rk): domkapittel, in de inventaris De leden van het kapittel, hun benoeming en hun rechten, vinden we een overeenkomst van 06-03-1584 van Peter van Aelst en Anthonis van de Eem, vicarissen van de Dom, met het kapittel, tot de afstand van de vruchten van hun halve (keizers)prebenden tegen 180 gulden per jaar.
|